کتاب پادشکننده

چیزهایی که از دل بی‌نظمی حاصل می‌شوند

13 نفر در حال مطالعه این کتاب هستند.

کتاب پادشکننده (Antifragile) اثر نسیم نیکلاس طالب کتابی قابل‌تأمل است که مفهوم پادشکنندگی را بررسی می‌کند. این کتاب درباره‌ی این است که برخی چیزها  تحت فشار رشد می‌کنند. طالب به ما می‌آموزد که چگونه همه‌ی ما می‌توانیم پادشکننده‌تر شویم.

به نظر می رسد اگر برخی چیزها در محیط‌های بی‌ثبات و پیش‌بینی‌ناپذیر قرار گیرند، بهبود می‌یابند. کتاب پادشکننده چرایی این موضوع را مورد تحلیل قرار می‌دهد و نشان می‌دهد که این ویژگی از زمان‌های قدیم برای پیشرفت تمدن بشری حیاتی بوده است.

نسیم نیکلاس طالب نگاهی انتقادی به جامعه‌ی مدرن دارد. در این جامعه هدف این است که با مداخله در سیستم‌هایی مانند اقتصاد، زندگی را راحت‌تر کنیم. این ماهیت مداخله‌گر شاید در کوتاه‌مدت وضعیت جامعه را بهبود دهد؛ اما محیط ناپایداری را که برای وقوع پادشکنندگی ضروری است، از بین می‌برد.

نسیم نیکلاس طالب یک استاد دانشگاه و نویسنده‌ی آثار پرفروشی مانند کتاب قوی سیاه و کتاب فریفته تصادف است. او زندگی خود را وقف مطالعه‌ی علت و معلول عدم قطعیت و احتمالات کرده است. او در حال حاضر استاد ممتاز مهندسی ریسک در مؤسسه‌ی پلی‌تکنیک دانشگاه نیویورک است.

خلاصه کتاب پادشکننده

حاوی 13 ایده کلیدی
Antifragile
Things That Gain from Disorder
ایده‌های کلیدی کتاب
مقدمه

مقدمه‌ای بر پادشکنندگی

بعضی چیزها مثل شیشه، وقتی تحت فشار قرار می‌گیرند آسیب می‌بینند و می‌شکنند. در نقطه‌ی مقابل دسته‌ای دیگر از کالاها هستند که برخلاف دسته‌ی قبلی، وقتی تحت فشار قرار می‌گیرند، نه‌تنها آسیب نمی‌بینند و نمی‌شکنند؛ بلکه این تحت فشار بودن و شوکی که به آن‌ها وارد می‌شود، به سود آن‌هاست. این دسته «پادشکننده» نام دارد.

برای مثال زمانی که یک کالای شکستنی را با پست ارسال می‌کنید، اداره‌ی پست روی آن بسته برچسب بزرگی می‌زند که روی آن نوشته «با احتیاط حمل شود. شکستنی است». به همین خاطر این بسته باید در محیطی امن قرار بگیرد؛ در غیر این صورت، بر اثر ضربه آسیب می‌بیند و خرد می‌شود.
همه‌ی ما با مفهوم شکنندگی آشنا هستیم و به‌خوبی می‌دانیم که اقلام شکننده باید در برابر شرایط پرتنش و آسیب‌زننده محافظت شوند؛ اما آیا واقعاً درک درستی از مفهوم پادشکنندگی داریم؟
ممکن است فکر کنید که متضاد شکننده، «قوی و نیرومند» است. هرچند یک جسم قوی نسبت‌به اجسام شکننده، در مقابل شوک‌های مختلف بیشتر دوام می‌آورد و دیرتر می‌شکند؛ اما نکته‌ی مهم این است که این فشارها آن را قوی‌تر نمی‌کنند. این یعنی متضاد شکننده بودن، قوی و نیرومند بودن نیست.
تعریف و درک این مفهوم خیلی هم کار آسانی نیست؛ چون تقریباً هیچ‌کدام از زبان‌های اصلی دنیا هم تعریف واضح و مشخصی از این کلمه‌ ندارند. بنابراین ما باید از کلمه‌ی «پادشکننده» برای توصیف متضاد شکنندگی استفاده کنیم.
پادشکننده چیزی است که شرایط سخت موجب پیشرفتش می‌شود و تنش و نوسان آن را قدرتمندتر می‌کند.
یک مثال خوب برای توضیح پادشکنندگی، داستان یکی از اساطیر یونانی به نام هایدرا است. هایدرا یک مار افعی چندسر بود که مقابله با آن ممکن نبود. هر بار که یکی از این سرهایش در جنگ قطع می‌شد، دو سر به جای آن ظاهر می‌شد. یعنی هر بار که حیوان آسیب می‌دید، این آسیب به نفعش تمام می‌شد. به عبارتی بهتر هایدرا در مقابل آسیب‌هایی که متحمل می‌شد، پادشکننده شده بود.
برخلاف اقلام شکننده که تحت فشار آسیب می‌بینند، «پادشکننده‌ها» واقعاً از نوسانات و شوک سود می‌برند.

ایده کلیدی 1

1میزان پادشکنندگی یک سیستم، به اجزای آن سیستم بستگی دارد.

یک مثال خوب برای پادشکنندگی، فرآیند تکامل است. تکامل در محیط و شرایط ناپایدار رخ می‌دهد. زمانی که شوکی اتفاق می‌افتد، تکامل برای تاب‌آوری در شرایط جدید، به جهش و بهبود در زندگی کمک می‌کند. بااین‌حال وقتی به روند تکامل دقت می‌کنید، به یک موضوع جالب پی می‌برید: خود فرآیند تکامل بی‌شک پادشکننده است؛ اما هر موجود زنده‌ای در آن شکننده محسوب می‌شود. در روند تکامل، فقط یک چیز مهم است: کد ژنتیکی موفق، پیروز می‌شود. هر موجودی به‌خودی‌خود بی‌اهمیت است و ممکن است در این فرایند ناپایدار بمیرد. درواقع سیستم نیازمند این است که فضای زندگی را برای افراد قوی‌تر، فراهم کند.
فرآیند تکامل، ویژگی کلیدی پادشکنندگی را نشان می‌دهد. برای این‌که سیستم کلی پادشکننده باشد، بیشتر بخش‌های تشکیل‌دهنده‌ی آن باید شکننده باشند. به این دلیل که موفقیت یا شکست این اجزا بخشی از فرایند طبیعی است و باعث آگاهی از نواقص سیستم می‌شوند.
این فرآیند را یک آزمون و خطا در نظر بگیرید. اشتباهات و موفقیت‌های هر بخش، اطلاعاتی سودمند به ما می‌دهد. شکست در تکامل، انقراض است؛ بنابراین هر شکست درواقع کیفیت کلی زندگی را بهبود می‌بخشد.
اقتصاد، مثال دیگری از پادشکنندگی است؛ به این صورت که اجزای تشکیل‌دهنده‌ی اقتصاد – از کارگاه‌های شخصی گرفته تا شرکت‌های بزرگ– تا حدی شکننده هستند؛ اما خود اقتصاد پادشکننده به حساب می‌آید و برای رشد اقتصاد نیاز است برخی از این بخش‌ها شکست بخورند. برای مثال شکست یک استارتاپ تولید قهوه، این صنعت را به‌طور کلی قوی‌تر خواهد کرد؛ چرا که دیگر تولیدکنندگان قهوه از اشتباهات آن درس عبرت می‌گیرند. پس نتیجه می‌گیریم پادشکنندگی یک سیستم، به شکنندگی بخش‌های تشکیل‌دهنده‌ی آن بستگی دارد.

ایده کلیدی 2

2سیستم‌های پادشکننده با شوک و عوامل استرس‌زا، ظرفیت اضافی ایجاد می‌کنند و قوی‌تر می‌شوند. این ظرفیت اضافه در آینده به کار خواهد آمد.

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 3

3محیط‌های آرام به سیستم‌های شکننده منتهی می‌شوند؛ در حالی که سیستم‌های پادشکننده با نوسانات سرپا می‌مانند.

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 4

4برای بهره بردن از پادشکنندگی لازم نیست فرصت‌ها را درک کنید؛‌ تنها لازم است از آن‌ها بهترین استفاده را بکنید.

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 5

5برای پادشکنندگی، مدیریت ریسک را بیاموزید تا در مقابل رویدادهای پیش‌بینی‌ناپذیر در امان باشید.

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 6

6هر چه سازمان یا سیستم بزرگ‌تر باشد، بحران غیرمنتظره سخت‌تر می‌شود.

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 7

7بسیاری از مشاغل مدرن با هزینه‌ی دیگران پادشکننده شده‌اند.

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 8

8تمایل ما برای حذف نوسانات از زندگی، درنهایت جامعه‌ی ما را آسیب‌پذیرتر خواهد کرد.

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 9

9 ما نباید از گذشته برای پیش‌بینی آینده استفاده کنیم.

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 10

10ما نقش پادشکنندگی را در پیشرفت جامعه دست کم می‌گیریم.

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
خلاصه نهایی

پیام کلیدی کتاب

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
کتاب‌های دیگر از نسیم نیکلاس طالب
3 کتاب
اثر نسیم نیکلاس طالب
اثر نسیم نیکلاس طالب
اثر نسیم نیکلاس طالب
نظرات و دیدگاه‌های شما
1 دیدگاه

یک پاسخ

  1. خیلی جالب نبود می توانست کتاب را به جاهای خوب بکشاند
    مفهوم پاد شکنند ه جذاب است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کتاب‌های مشابه
لوگوی اکوتوپیا کامل