کتاب ایجاد و از بین بردن عادتها (۲۰۱۳) به بررسی عمیق عادتها و فرایند شکلگیری آنها میپردازد. با استفاده از این اطلاعات، کتاب به ما نشان میدهد که چگونه میتوانیم عادتهای سالم را در خود پرورش دهیم و با عادتهای بد مبارزه کنیم تا شاهد تغییرات مثبت و دائمی در زندگی روزمرهی خود باشیم.
جرمی دین یک روانشناس و بنیانگذار وبسایت پرطرفدار PsyBlog است. این وبسایت به پژوهشهای علمی دربارهی نحوهی کارکرد ذهن انسان اختصاص دارد. PsyBlog مرجع رسانههای برجستهای مانند گاردین، نیویورک تایمز و Wired است.
کنترل عادتهای خوب و بد خود را در دست بگیرید.
صرفنظر از اینکه خود را چقدر فردی منظم یا بااراده میدانید، زندگی شما را عادتهایتان هدایت میکنند. نکتهی مهم این است که این عادتها میتوانند مثبت باشند. عادتها میتوانند بخشی از برنامهی روزانهی شما در صبح باشند یا شیوهی تعامل شما با دیگران را نشان دهند. چنین عادتهایی باید تشویق یا حتی تقویت شوند؛ مثلاً زمانی که میخواهید بیشتر در خانه غذا بپزید یا بیشتر کتاب بخوانید. ولی همهی عادتها مفید نیستند. افراد زیادی از لزوم ترک سیگار یا کاهش وزن آگاه هستند؛ اما به ترک عادتهای نامحسوستر خود، یعنی عادتهای فکری منفی خود، توجه نمیکنند. این عادتها بسیار ضرر دارند.
در کتاب ایجاد و از بین بردن عادتها، در ابتدا فرایند شکل گرفتنعادتها توضیح داده میشود. سپس یاد میگیرید چگونه میتوانید بر عادتهای خود مسلط شوید و زندگی خود را بهتر و بهتر کنید. در این کتاب میفهمید که چرا اعضای خانوادهتان با ترتیب مشخصی دور میز غذا مینشینند، یاد خواهید گرفت که چگونه عادتهای شادیبخش را در خود ایجاد کنید و متوجه خواهید شد که صرفاً تلاش برای ترک سیگار چه تأثیری بر توانایی خودکنترلی شما میگذارد.
هنگامی که شخصی توپی را به سمت شما پرتاب میکند، چه اتفاقی میافتد؟ به احتمال زیاد، قبل از اینکه آگاهانه متوجه شوید چه خبر است، توپ را میگیرید. این یک عادت است؛ عملی که به قدری تکرار شده که ناخودآگاه انجام میشود. اولین ویژگی یک عادت، خودکار بودن آن است، ناخودآگاه انجام دادن یک کار، مانند روشن کردن لامپ هنگام ورود به اتاق.
همچنین تکرار، شور و شوق را کم میکند؛ پس ما عادتها را بدون احساس خاصی انجام میدهیم. به برنامهی صبحگاهی خود فکر کنید: آیا احساساتی قوی در شما ایجاد میکند؟ یا تصور کنید هر روز برای ساعتها از پنجرهی محل کارتان به یک رشتهکوه نگاه میکنید. در ابتدا شگفتانگیز و مسحورکننده است؛ اما با گذشت زمان، لذت تماشای آن خیلی کمتر میشود. علاوه بر خودکار بودن، زمینه و محیط هم در ایجاد عادتها مؤثرند؛ زیرا ارتباطاتی بین محیط و رفتار شما شکل میگیرد. دوران دانشجویی خود را به یاد بیاورید: تقریباً بدون هیچ تعهدی آزاد بودید، با دوستانتان جمع میشدید و آبجو میخوردید؟ به دلیل این تجربههای اولیه، ممکن است لذت دورهمیها را با عادت نوشیدن الکل مرتبط کنید؛ به طوری که حالا هر بار با دوستانتان دور هم جمع میشوید، هوس نوشیدن میکنید.
اما عادتها چگونه شکل میگیرند؟ به نکات زیر توجه کنید:
5 پاسخ
خیلی ممنون کتاب خیلی جالب و خوبی بود مثل کتاب عادتهای اتمی
طی هفته گذشته با فراموشی زیاد در جنگ بودم
ولی باز هم تلاشم رو ادامه میدم
هفته گذشته هم تمام سعی ام رو کردم که صاف بشینم البته که فراموش می کردم ولی هر دفعه که یادم میومد اصلاحش می کردم
و هنوز هم در تلاشم .
یکشنبه 08/13 :تمام تایم کاری صاف نشستم اول درد در ناحیه شانه راست داشتم و حس می کردم کمرم میخواد بترکه ولی مقاومت کردم.
دوشنبه 08/14:احساس می کنم لازمه یه تریلی از روی کمرم رد شه تا تمام خستگی هایی که توش هست خارج بشه خیلی کوفته اس خیلی ولی ادامه میدم.
سه شنبه 08/14: دارم جون میدم ولی ادامه میدم
چهارشنبه:08/15:امروز انگار سرحال ترم نسبت به روزهای قبل
پنج شنبه و جمعه08/16و08/17:نسبتا رعایت کردم هر وقت که یادم اومد
شنبه 08/18:امروز کوفته ام و درد خفیفی به صورت نقطه ای در کمرم دارم و البته گهگدار یادم میره
عادت بد نشستن دارم که باعث درد در شونه ها و افتادگی شونه هام شده است
همین جا اینو می نویسم و سعی می کنم گزارش هفته به هفته بدم که نشستنم در چه وضعیتی هست از حالت قوزی خارج شده ام یه نه ؟؟
استارت رو همین لحظه زده ام و صاف نشسته ام و پاهامو روی هم ننداختم