کتاب «عادتهای کوچک» (2013) منطق پشت یک رویکرد نوآورانه برای دستیابی به اهدافتان را شرح میدهد. انگیزه و جاهطلبی لزوما آن چیزی نیستند که شما را به سمت موفقیت سوق میدهند؛ بلکه عادتهای کوچک روزمره شما هستند که واقعا شما را در مسیر درست قرار میدهند. با این کتاب میتوانید یاد بگیرید که چگونه از قدرت آنها بهره ببرید.
استفان گایز نویسنده، وبلاگنویس و محققی است که در زمینهی رشد فردی و یادگیری سرگرمکننده تخصص دارد. جدیدترین کتاب او «چگونه یک کمالگرا نباشیم» نام دارد.
یاد بگیرید که چگونه عادتهای خوب را در خود ایجاد کنید و به آنها پایبند بمانید.
آیا شما صبح زود، بدون اینکه حتی لحظهای فکر کنید، تمام حسابهای کاربری خود را در شبکههای اجتماعی بررسی میکنید؟ آیا در یک هفته گذشته، به این عادت دچار شدهاید که هر روز صبح برای خودتان شیرینی بخرید و حالا نگران هستید که خوردن دونات به طور روزانه جزئی از روال زندگیتان شود؟ عادتها جزء جداییناپذیر زندگی ما هستند؛ همه ما به نوعی با عادتها زندگی میکنیم. بعضی از عادتها خوب، بعضی بد و بعضی میتوانند بسیار بد شوند؛ مثل خوردن دونات.
نویسنده در کتاب «عادتهای کوچک» تنها به ارائهی نکات و ترفندهایی برای کنترل عادتهای بد و ایجاد عادتهای خوب بیشتر بسنده نمیکند؛ بلکه دانش مفیدی دربارهی خود مفهوم عادتها، چگونگی شکلگیری آنها، چگونگی تغییر آنها و چگونگی کمک آنها به شما در دستیابی به اهدافتان در اختیارتان قرار میدهد. در این کتاب، با روشی برای ایجاد عادتهای خوب، مانند زودتر بیدار شدن از خواب در صبح، آشنا خواهید شد؛ همچنین خواهید فهمید که چرا وقتی استرس دارید، بیشتر هوس شیرینی میکنید؛ و اینکه کدام برنامههای موبایل میتوانند به شما در حفظ عادتهای خوبتان کمک کنند.
آیا تا به حال حس قرار گرفتن در حالت خودکار را تجربه کردهاید؟ زمانیکه مشغول دوش گرفتن صبحگاهی یا مسواک زدن هستیم، به ندرت به کاری که انجام میدهیم فکر میکنیم. علت این امر چیست؟ علت این است که ما این فعالیتهای ضروری روزانه را به عادت تبدیل کردهایم؛ به بیان دیگر، کارهایی که آنقدر تکرار کردهایم که بهطور خودکار انجام میدهیم. درواقع، بسیاری از فعالیتهای روزمرهی ما توسط عادت هدایت میشوند.
طبق یافتههای یک پژوهش در دانشگاه دوک، 45 درصد از رفتارهای ما ریشه در عادت دارند. بهخصوص در مواقع استرس، احتمال بروز رفتارهای عادتی در ما افزایش مییابد. این موضوع در مطالعهای دیگر در دانشگاه UCLA نیز به اثبات رسید که نشان داد ما در زمان مواجهه با فشار، خستگی یا احساس درماندگی، به رفتارهای عادتی خود رجوع میکنیم. متأسفانه، این امر فارغ از مفید یا مضر بودن عادتها برای ما اتفاق میافتد. چرا استرس چنین تأثیری بر ما دارد؟ باید گفت استرس اغلب نتیجهی عدم توانایی در تصمیمگیریهای مشخص است. اما دربارهی عادتها، نیازی به تصمیمگیری نداریم. آنها پیشاپیش در زندگی روزمرهی ما برنامهریزی شدهاند. در زمان استرس و ناتوانی در تصمیمگیری، به عادتهای خود متوسل میشویم. اگر در هنگام استرس، مکرراً خود را در حال چت آنلاین یا خوردن دونات میبینید، احتمالاً اینها رفتارهای عادتی شما هستند. البته یک خبر خوب برای شما داریم: عادتهای بد قابل تغییر هستند.
باید بدانید که عادتها چیزی نیستند جز مسیرهای عصبی در مغز. هرچه بیشتر از آنها استفاده شود، ضخیمتر میشوند و در صورت عدم استفاده، تحلیل میروند. شما با تکرار فعالیتها تا زمانیکه برایتان آسانتر شوند، عادتهای خود را شکل میدهید. بنابراین، اگر میخواهید صبحها زودتر از خواب بیدار شوید، چند هفتهی اول با سختی همراه خواهد بود زیرا آن مسیرهای عصبی هنوز ضعیف هستند. اما در مدت کوتاهی، مغز شما ارتباط بین بیدار شدن و برخاستن از رختخواب را تقویت میکند، در حالیکه عادت غلت زدن و دوباره خوابیدن ضعیفتر و ضعیفتر میشود. پیش از آنکه متوجه شوید، مسیرهای عصبی شما همهی کارها را برای شما انجام میدهند و شما را با هوشیاری و آمادگی کامل برای شروع روز رها میکنند.