جلد کتاب چنگیزخان و ساخت دنیای مدرن

کتاب چنگیز خان و ساخت دنیای مدرن

داستان شگفت انگیز امپراتوری مغول

نویسنده:
جک ودرفورد
(Jack Weatherford)
215 نفر در حال مطالعه این کتاب هستند.

کتاب چنگیز خان و ساخت دنیای مدرن، باعث می‌شود تا دیدگاه شما نسبت‌به مغول‌های قرن دوازدهم میلادی (قرن هفتم هجری) تغییر کند. با مطالعه‌ی این کتاب متوجه خواهید شد که آن‌ها اقوامی وحشی و بی‌تمدن نبوده‌اند. در حقیقت، مغول‌ها تحت رهبری چنگیز خان (Genghis Khan) و جانشینانش، تجارت، تمدن و نظم را به جهان آوردند و در شکل‌گیری دنیای مدرن نقش به‌سزایی داشتند.

جک ودرفورد، استاد سابق انسان‌شناسی در کالج ماکالیستر (Macalester College) در مینه‌سوتا (Minnesota) و نویسنده‌ی آثاری همچون «سرخ پوست‌های بخشنده» (بخشنده‌های سرخ‌پوست)، «ریشه‌های بومی» (Native Roots)، «وحشی‌ها و تمدن» (Savages and Civilization) و «تاریخچه‌ی پول» (The History of Money) هم‌اکنون در مغولستان (Mongolia) ساکن است.

خلاصه کتاب چنگیز خان و ساخت دنیای مدرن

حاوی 7 ایده کلیدی
Genghis Khan and the Making of the Modern World
The fascinating story behind the Mongol Empire
ایده‌های کلیدی کتاب
ایده کلیدی 1

1از فقر به شکوه: داستان زندگی چنگیز خان

ممکن است تصور شود که چنگیز خان، بنیان‌گذار امپراتوری بزرگ مغول، از کودکی زندگی مرفهی داشته و از خانواده‌ای قدرتمند و ثروتمند بوده است؛ اما این تصور صحیح نیست.

چنگیز خان در دوران کودکی، سختی‌های بسیاری را در استپ‌های (Steppe) وسیع اوراسیا (Eurasia)، منطقه‌ای در میان مغلوستان امروزی و سیبری (Siberia) تجربه کرد. او که با نام تموجین (Temujin) متولد شده بود، در میان قبایل کوچ‌نشین بزرگ شد. در آن دوران، این قبایل براساس روابط خویشاوندی به گروه‌هایی تقسیم می‌شدند و رهبر هر گروه خان نامیده می‌شد.

اما آن زمان، جهان جای خطرناکی بود. خشونت، قانون حاکم بر سرزمین‌ها بود و قتل، آدم‌ربایی و برده‌فروشی بین قبایل امری معمول به شمار می‌رفت. تموجین به‌خوبی با این شرایط آشنایی داشت. پدرش، یسگوی (Yesugei)، مادر تموجین، هولون، (Hoelun) را که با یک جنگجوی جوان از قبیله‌ای دیگر ازدواج کرده بود، ربوده بود.

در آن زمان، رسم بر این بود که مردان پیش از ازدواج، مدت‌ها هدایایی به خانواده‌ی دختر موردنظر می‌دادند. اما پدر چنگیز خان به دلیل فقر، توانایی انجام چنین کاری را نداشت و به همین دلیل، هولون را ربود.

هولون در سال ۱۱۶۲، دور از خانه و خانواده‌اش، تموجین را به دنیا آورد؛ اما اندکی پس از تولد تموجین، پدرش کشته شد و قبیله، آن‌ها را به حال خود رها کرد تا در استپ‌های سرد و بی‌رحم جان دهند. با این حال، آن‌ها با اراده‌ای پولادین توانستند به زندگی ادامه دهند.

تموجین از آموزش و یادگیری محروم بود. او در محیطی سخت و خشن زندگی کرد و برای بقا مجبور بود از خود دفاع کند. در کودکی، برای به دست گرفتن قدرت در خانواده، برادر ناتنی بزرگ‌تر خود را کشت. همچنین، در یکی از اتفاقات تلخ زندگی‌اش، قبیله‌ی تایچیود (Tayichiud) او را اسیر کرد؛ اما با درایت و شجاعت توانست از چنگ آن‌ها بگریزد.

ایده کلیدی 2

2چنگیز خان: ستایش‌شده و نکوهش‌شده در گذر تاریخ

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 3

3امپراتوری چنگیزخان: گستره‌ای فراتر از تصور

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 4

4قانون گذاری منحصربه‌فرد چنگیزخان برای حفظ نظم در امپراتوری

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 5

5دفاع چنگیزخان از حقوق بشر و اهمیت آموزش

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 6

6شایسته‌سالاری، اساس امپراتوری چنگیزخان

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 7

7مغول‌ها؛ شالوده‌گذاران تمدن مدرن

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
خلاصه نهایی

پیام کلیدی کتاب

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
نظرات و دیدگاه‌های شما
82 دیدگاه

82 پاسخ

  1. جالب بود تا به حال در مورد مغول ها دستاورد مثبتی برای دنیا متصور نبودم.

    1. خدایا ای کاش مغول ها بر ما حکومت میکردند
      اگه مغول ها بودند کشور پیشرفت کرده بود

  2. خیلی کتاب خوبی بود به خصوص که به کارهای خوب چنگیز خان پرداخته بود .

  3. چه جالب چقدر خوبه که آدم بتونه با مطالعه، اطلاعات و تصورات غلطی که همراهش هست رو اصلاح کنه.

  4. کاملا بر خلاف دید بود ک قبلا از چنگیز خان در ذهن داشتم

  5. برام جالب بود که چنگیز خان مغول علم و آزادی و تمدن رو توی دوران حکومتش داشته👍👍

  6. چنگیزخان رسومات خاندانش را کنار گذاشت و اقدام های نوآورانه ای انجام داد

  7. با اینکه خواندن این کتاب باعث شد جوره دیگری به قضیه نگاه کنم ولی با همه قسمت های گفته شده درباره مغولان موافق نیستم و تفاقض شدیدی در برخی قسمت ها وجود داره

  8. با وجود همه‌ی این توانایی‌ها و دستاوردهای چنگیزخان، تاریخ به او ظلم کرده که نژادپرستی یکی از دلایل اصلی این بی‌عدالتی است. تاریخ، بی‌رحمی‌های حاکمان اروپایی همچون اسکندر مقدونی (Alexander the Great) و ناپلئون (Napoleon) را کم‌رنگ جلوه داده و دستاوردهای آن‌ها را بزرگنمایی کرده است؛ اما چنگیزخان از چنین امتیازی برخوردار نبود. موفقیت‌های چشمگیر مغول‌ها به فراموشی سپرده شده و درباره‌ی جنایات نسبت‌داده‌شده به آنان به شدت اغراق شده است.

  9. درود و خداقوت 🌱 بسیار عالی بود به قول دوستمون نگرش دیگه ای به مغول ها داشتم و کاملا دیدگاهم‌ تغییر کرد.نکته ای که من دوست داشتم:
    ۱ـافرادی که وفاداری خود را به چنگیز خان ثابت کرده بودند،فرمانده واحدهای هزار نفری ارتش میشدند،حتی ممکن بود افرادی که از ابتدا همراه چنگیز خان بودند،فرماندهی ده هزار نفررا به عهده بگیرند،این نظام شایسته سالاری فقط به حوزه ی نظامی محدود نمیشد،و چنگیز خان به افراد وفادار خود،صرف نظر از گذشته ی ان ها موقعیت های مهمی را در حکومت اعطا میکرد.
    تشکر از زحمات و سایت خوبتون 💚✨

  10. چقدر جالب بود که دیدگاه متفاوتی نسبت به چنگیزخان هم وجود داره…چقدر ارزش صداقت در قلم اینجا به چشم میاد ای کاش تمامی مورخان انسان هایی بی طرف و صادق بودن تا نسل های بعد بتونن بدون هیچ قضاوتی گذشتگان رو ببینن.
    ممنونم ا ز این خلاصه.

  11. چطور که اینهمه به تروبج علم علاقه داشته در حمله به ایران کتابخانه هارو سوزانده دانشمندان رو کشته؟؟
    بنظرم کتاب کمی از اینطرف بوم افتاده

  12. طرز فکر خوبی درمورد مغول ها نداشتم و نظرم عوض شد؛ درموردشون

  13. این مورد رو میخوام یرخلاف بقیه که از خود کتاب برداشت میکردم و مینوشتم ذکر کنم:
    هیچوقت نمیشه به یک طرف قضیه نگاه کرد. اینو میدونستم ولی باور نداشتم بهش
    دقیقا یه چیزی مثل اخبار
    شما باید از هردو طرف روایات رو بشنوی هرچند هردو درست باشه یا حتی غلط. مهم اینه که میتونی کل مطلب رو درک کنی و نتیجه بگیری
    در رابطه با چنگیز خان اصلا فکر نمیکردم چنین دورانی داشته باشه و تصورم کاملا برعکس بود. یعنی ادمایی که به فرهنگ و … اصلا اهمیتی نمیدن
    اما همینطور که ذکر شد توی این کتاب(با فرض درست بودن و معتبر بودن منبع) حتی مغول ها دانشگاه ساختن
    ممنون بابت معرفی این کتاب

    1. چنگیزخان به‌جای حذف کامل سنت‌های محلی، تلاش می‌کرد تا آن‌ها را با قوانین جدید تطبیق دهد. بدین ترتیب، اگر این سنت‌ها با اصول کلی قانون بزرگ مغایرتی نداشتند، به قوت خود باقی می‌ماندند.

  14. شکراله

    شایسته سالاری اساس امپراتوری چنگیزخان بود.

  15. به طور کلی قضاوتی که از این اقوام میشه کرد روباید در حد نکاتی این چنین یادآوری کرد وگرنه قتل و جنایت و تجاوز و خون ریزی در تاریخ به کررات اتفاق افتاده است

    1. کتاب دیدگاه متفاوتی نسبت به چیزی که در تاریخ خونده بودم ارائه داد. لازم شد مطالعات بیشتری در این خصوص انجام بدم.

  16. خداروشکر
    شناخت کامل نیاز به مطالعه بیشتری داره، اما بهت زده شدم.
    ممنون بابت چالش 100 روزه

  17. نگرش چنگیزخان به تجارت بسیار نوآورانه بود. او با ایجاد اولین سیستم پستی بین‌المللی، مفهوم مدرن گردش ثروت را در جهان آن زمان نهادینه کرد. بر خلاف بسیاری از فاتحان، او غنائم به‌دست‌آمده را انبار نکرد؛ بلکه با توزیع مجدد آن‌ها و ایجاد شبکه‌های تجاری، به رونق اقتصادی قلمرو خود کمک کرد.

  18. براساس یه نظریه مشهور، تاریخ رو فاتحان می‌نویسند و ما هر چه از مغولان خواندیم فقط جنگ و جنایت و تجاوز بوده ولی اینکه پایه گذاران عصر جدیدی در اون دوران بودن برام جالب و تازه بود
    به نظر در تعریف و تمجید از مغولان زیاده روی شده.

  19. از اینکه قوم مغول جنایت های وحشتناکی انجام دادن شکی نیست، ولی موافقم که از لحاظ تاریخی مورد ظلم و نژاد پرستی مورخان قرار گرفتن و از دستاورد هاشون خیلی کم گفته شده، اینکه با اتصال شرق به غرب به نوعی به شوکوفایی رنسانس هم کمک کردن درسته اما در مورد این مطلب که ” او قانونی را تصویب کرد که به آزادی ادیان مختلف در امپراتوری‌اش رسمیت می‌بخشید. این اقدام، احتمالاً اولین قانون این‌چنینی در تاریخ بشریت محسوب می‌شود.” زیاد درست نباشه چون تا جایی که تو خوندن تاریخ یادم باشه حکومت هخامنشی بود که این چنینی رفتاری رو شروع و اجرا کرد.

  20. هیچ ارتشی توانایی این حد فتوحاتو نداره مگر با یک سلاح اون هم ارائه نسخه بهتری از ازادی به انسان ها مغول جنایات زیادی کرده اما نسخه ازادیش برای انسان های اون زمان از نسخه های موجود بهتر بوده وگرنه این همه فتوحات فقط با جنگ به دست نمیاد
    نظر شخصی

  21. این که بر دستاورد های خوب دوران مغول و به خصوص چنگیز خان ‍پرداخته نویسنده قابل فهم و درکه و نوع دید جدید و درستیه ولی اینکه به این حجم ستایش از این قوم جنایت کار هم پرداخته یکم به نظر غلو نمایی در نیک نشان دادن مغول هاست.

    1. بر طبق اصول باورهاشون، جنایات زیادی انجام دادن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کتاب‌های مشابه
اثر استنلی میلگرام
اثر مارتین لوتر کینگ
اثر راجا راجامانار
اثر دیوید ای.سنگر
لوگوی اکوتوپیا کامل