آرمان‌شهر اقتصادی

چطور به بچه‌هامون پول تو جیبی بدیم؟

پرسش شما (شماره 7)

همیشه غر میزدم که بابام همیشه پولای عیدیم رو می‌گرفت و پس نمی‌داد. پول توجیبی هم که یادش می‌رفت همیشه، تا نمی‌گفتیم نمی‌داد. الان خودم بابا شدم نمی‌دونم دقیقا چجور باید پول تو جیبی بدم. راهکاری دارید؟

پاسخ اکوتوپیا

نکته:
پول تو جیبی اولین و مهمترین ابزاریه که پدر مادرها میتونن با استفاده درست از اون، سواد مالی رو به بچه‌هاشون یاد بدن. البته به شرطی که اصولش رعایت بشه!

جواب:
پدر مادرها عموما از سر دلسوزی با بچه‌هاشون صحبت می‌کنن، نصیحت می‌کنن و راهکار میدن، اما خب عموما این حرف‌ها تاثیر خاصی ندارن. هیچکس از نصیحت خوشش نمیاد پس باید در عمل به بچه‌هامون سواد مالی یاد بدیم تا یاد بگیرن که چطور پولشون رو مدیریت کنن. اما اصول پول تو جیبی دادن دقیقا چجوریه؟

1.نظم رو رعایت کنید:
با رعایت نظم، بچه یاد می‌گیره که قرار نیست هر زمان و هر جایی که پولی لازم داشت، براش فراهم باشه. با این کار بچه شما می‌فهمه اگه امروز با پولم فلان وسیله رو خریدم، تا آخر هفته پولی برام باقی نمی‌مونه. پس بهترین کار اینه که در سنین پایین، پول تو جیبی روزانه باشه و با ورود به مدرسه پول تو جیبی رو به صورت هفتگی بدیم و با رفتن به دانشگاه این پول رو ماهانش کنیم.

2.بچه شما کارمند شما نیست و پول تو جیبی هم حقوق نیست!
پول تو جیبی هم مثل خوراک ، پوشاک و… یک نیاز واجب بچه‌هاست، پس شما به عنوان کسی که مسئولیت بزرگ کردن بچه رو بر عهده دارید، وظیفه تامین هزینه‌هاش هم برعهدتونه و باید برای بچتون هزینه کنید. نکته مهم اینجاست که اصلا و ابدا هیچ حقی برای منت گذاشتن هم ندارید.
کاری نکنید که بچه‌هاتون با شرمساری و تنفر پول تو جیبی بگیرن!

3.پول تو جیبی رو طی سه مرحله پرداخت کنید:
توجه داشته باشید که نباید کل پول تو جیبی رو یکجا پرداخت کنید. باید پول‌ها رو تفکیک کنید و برای بچه مشخص کنید که هر پول متعلق به چه کاریه. بر همین اساس توصیه میشه که این پول رو به سه قسمت تبدیلش کنید:

  1. مخارج ضروری روزمره: برای اینکه «مهارت خرج کردن» رو یاد بگیره.
  2. پس انداز کردن: برای اینکه بتونه پول جمع کنه و در آینده چیزایی که دوست داره رو تهیه کنه!
  3. کمک به دیگران: برای اینکه باد بگیره میتونه با پولاش کاری کنه تا آدمای دیگه غیر از خودش هم، خوشحال بشن

4.پول تو جیبی وسیله تشویق و تنبیه نیست.
یکی از بدترین کارهایی که می‌تونید بکنید اینه که بخواین با کم و زیاد کردن پول تو جیبی، بچه رو تشویق یا تنبیه کنید! پرداخت پول در ازای کارهایی که جزو وظایف بچه است، اون رو متوقع و شرطی می‌کنه. با این کار درواقع دارید برای بچتون «اضطراب پولی» ایجاد می‌کنید.

5.بچه شما قلک شما نیست
اگر بچه‌هاتون جایزه‌ای گرفتن یا پول تو جیبیشون رو مدتی جمع کردن، حق ندارید به اون پول دست بزنید. چون با این کار، کل انگیزه بچه از پس‌انداز رو نابود می‌کنید. اشتباهی که خیلی از پدر مادرهای نسل ما در دوران کودکی انجام می‌دادن این بود که پول عیدی، تولد و… رو به بهونه نگهداری می‌گرفتن و هیچوقت هم بهمون پس نمی‌دادن!

6.بازجو نباشید
دائما مثلا یک بازجو از بچه‌هاتون نپرسید چرا خرج کردی؟ کجا خرج کردی؟ چه ضرورتی داشت که خرج کردی؟ و…
اجازه بدید بچتون در تصمیم‌های مالیش استقلال پیدا کنه. به بچه‌ها اجازه اشتباه کردن و تجربه زود تموم شدن پول رو بدهید. اگه چند بار زیاد خرج کنه و زود پول تو جیبیش تموم بشه، کم کم یاد می‌گیره چطور پول خودش رو مدیریت کنه. اجازه بدید بچه‌ها در همون دوران کودکی متوجه آثار ناخوشایند این کار بشن تا در بزرگسالی بتونن بهتر عمل کنن.

یادگیری سواد مالی از نون شب واجب تره، بامبو رو دنبال کنید چون اینجا قراره کنار همیگه کلی چیز مهم و کاربردی یاد بگیریم.

نظرات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لوگوی اکوتوپیا کامل
درخواست مشاوره خصوصی ثبت شد.

در آینده نزدیک با شما تماس گرفته خواهد شد تا اطلاعات لازم ارائه ویا هماهنگی جلسه مشاوره با شما انجام شود.