کتاب سرنوشت مختلشده (۲۰۰۹)، تاریخ را از دیدگاه اسلامی روایت میکند. این کتاب از دوران قبل از ظهور حضرت محمد (ص) و اسلام در قرن هفتم میلادی آغاز میشود و تا زوال امپراتوریهای اسلامی در قرون نوزدهم و بیستم ادامه دارد. تمیم انصاری در این سفر حماسی، داستانهای جذاب دولتهای بزرگ مسلمان، دانشمندان و رهبران را بازگو میکند؛ بخشی از تاریخ که متأسفانه برای بیشتر غربیها ناشناخته است.
میر تمیم انصاری نویسندهی اصلی و همکار در نگارش چندین کتاب درسی تاریخ بوده است. او علاوه بر انتشار مقالات و تفسیرهای متعدد در نشریات سانفرانسیسکو کرونیکل، سالن و آلترنت، یک ستون ماهانه نیز در وبسایت انکارتا (Encarta.com) دارد. انصاری همچنین نویسندهی کتاب زندگینامهای «غرب کابل، شرق نیویورک» و نویسندهی همکار کتاب «سوی دیگر آسمان» است.
اگر میخواهید درک کنید که امروزه چه اتفاقاتی در جهان در حال رخ دادن است و منشأ برخی از درگیریها را بفهمید، به هر دو طرف داستان نیاز دارید؛ زیرا اگر فقط به منابع غربی یا حتی شرقی تکیه کنید، احتمالاً بخش بزرگی از تاریخ دوهزار سال گذشته را نمیفهمید.
کتاب سرنوشت مختلشده، این شکافهای تاریخی را از دیدگاه مسلمانان پر میکند. این کتاب توجه ویژهای به امپراتوریهای متعدد اسلامی دارد و روشن میکند که در بخشهای بزرگی از تاریخ بشر، جهان اسلام در مرکز همه چیز قرار داشت و در زمینهی تجارت، هنر و علم پیشرو بود.
آیا تابهحال فکر کردهاید که اصطلاح «خاورمیانه» از کجا آمده است؟ برای فهمیدن این موضوع، بیایید به زمان طلوع تمدن سفر کنیم.
از یک سو، تمدن غربی را داریم که در منطقهی اطراف دریای مدیترانه ظهور کرد؛ از سوی دیگر، در اطراف آنچه اکنون چین است، تمدن شرقی را میبینیم. بین این دو جهان، جهانی قرار دارد که نویسندهی کتاب سرنوشت مختلشده، از آن با نام «جهانی میانه» یاد میکند. بهطور خاص، این سرزمین، منطقهای است بین رود سند، در امتداد مرز هند و پاکستان، و استانبول که در نوک شمالی ترکیه قرار دارد. خاورمیانه، بین شرق و غرب، دو تمدن بسیار متفاوت با تاریخی متمایز، قرار دارد. در قلب جهان میانه، بینالنهرین قرار داشت که بین رودهای فرات و دجله است؛ جایی که امروزه عراق نام دارد. حدود ۵۵۰۰ سال پیش، در جنوب بینالنهرین، سومریان اولین فرهنگ را در این سرزمین ایجاد کردند و در همین زمان، حروف و اعداد را اختراع کردند.
سومریان دوام نیاوردند و با پیشرفت تاریخ، چندین فرهنگ دیگر ظهور کردند و از میان رفتند؛ اکدیها، آموریها، بابلیها و در حدود ۵۵۰ قبل از میلاد، ایرانیان نمونهای از این تمدنها بودند. سپس فتوحات مشهور اسکندر مقدونی کبیر و بلافاصله بعد از آن ظهور امپراتوری روم رخ داد و در این زمان مسیح متولد شد. همهی این امپراتوریها و فرهنگها در جهان میانه آمدند و رفتند و همهی این اتفاقات قبل از تولد اسلام رخ داد. در حدود سال ۵۷۰ میلادی، محمد رسولالله متولد شد. زادگاه او، مکه، یک مرکز تجاری بود که با فعالیتهای بازرگانی تعریف میشد.
او در کودکی یتیم شد و در میان جامعهای از بازرگانان ثروتمند عرب، فقیرانه زندگی کرد. در آن زمان، اعراب بتپرست بودند و به چند خدا اعتقاد داشتند؛ اما روزی محمد تجربهای زندگیبخش داشت. او در حال تفکر در کوههای اطراف مکه، فرشتهی وحی را ملاقات کرد و صدایی به او دستور داد که تلاوت کند.
بعد از دریافت وحی، محمد مردم مکه را به پرستش خدای یکتا دعوت کرد و همین امر باعث ناراحتی بازرگانان ثروتمند عرب شد؛ زیرا پیامی او این بود که خدا میخواهد به فساد پایان دهد و به فقرا کمک کند. به این ترتیب اسلام متولد شد.