کتاب «پاسخهای کوتاه به پرسشهای بزرگ» به برخی از اساسیترین پرسشهای بشر از دیدگاه انسان گرایی میپردازد. این کتاب که تاریخ علم را با آینده بشریت ادغام میکند، از خاستگاه کیهان و درون سیاهچالهها گرفته تا اکتشافات فضایی انسان و خطرات هوش مصنوعی را روایت میکند.
استیون هاوکینگ فیزیکدان انگلیسی و استاد سابق ریاضیات لوکاسی در دانشگاه کمبریج بود. او را یکی از برجستهترین دانشمندان نسل خود میدانند که در مارس 2018 درگذشت.
به ندرت پیش میآید که زمانی پیدا کنیم تا به عمیقترین سوالات فلسفی انسان بپردازیم. سوالاتی از جمله: از کجا آمدهایم؟ چگونه بشر به اینجا رسیده است؟ چرا کیهان اینگونه ساخته شده است؟
خوشبختانه برخی از باهوشترین افراد جهان، زندگی خود را صرف پرسیدن این سؤالات میکنند. حتی تعداد کمی از آنها درباره این سوالات کتاب مینویسند.
پروفسور هاوکینگ یکی از کسانی است که زندگی خود را صرف پاسخ دادن به چنین سوالاتی کرده است. او در آخرین کتابش، توانایی خود را در پاسخگویی به بزرگترین سوالات بشر به رخ کشیده است. او از قوانین فیزیک استفاده میکند تا در مورد سرنوشت بشر توضیح دهد. هاوکینگ با در هم تنیدن مسائل اجتماعی با منظومه شمسی، قوانین اساسی جهان و چشمانداز خود را برای آینده نوع بشر بیان میکند.
ما چرا اینجاییم؟ از کجا آمدهایم؟ چرا جهان به این شکل است؟
این سؤالات ناشی از تمایل ذاتی انسان به درک و فهمیدن جهان و جستجو برای یافتن معنای زندگی است. علم و دین هر دو به این سؤالات پاسخ دادهاند اما به جوابهای کاملا متفاوتی رسیدهاند. دین استدلال میکند که یک معنای نهفتهای در زندگی انسان وجود دارد اما علم میگوید وجود ما چیزی بیش از یک اتفاق تصادفی نیست. جای تعجب نیست که هر دو دیدگاه متفاوتی داشته باشند.
ادیان، خدایان را عامل رعد و برق، طوفان و کسوف میدانستند. اما امروزه توضیح منطقیتر، منسجمتر و علمیتری برای اتفاقات طبیعی وجود دارد. دانشمندان امروزی استدلال میکنند، جهان ما مانند یک ماشین غولپیکر است که توسط مجموعهای از قوانین طبیعت اداره میشود.
بازی ساده تنیس را تصور کنید. در این بازی توپ همواره از قوانین فیزیک مانند نیروی جاذبه و نیروی جنبشی پیروی میکند و امکان ندارد برخلاف قوانین طبیعت حرکت کند. البته متغییرهایی مانند قدرت عضلانی بازیکن یا سرعت باد نیز در حرکت توپ موثر هستند اما اینها نیز بدون استثنا از قوانین فیزیک پیروی میکنند.
این قوانین تغییر ناپذیر و جهان شمول هستند. یعنی قوانینی که در بازی تنیس صدق میکند، در مورد بزرگترین اتفاقات کیهان نیز صدق میکند. از طرفی قوانین فیزیک را نمیتوان زیر پا گذاشت. برخلاف دین که بر قدرت مطلق الهی اصرار دارد، علم معتقد است حتی خدا نیز تابع این قوانین است.
با تمام این تفاسیر ممکن است راهی برای آشتی دادن علم مدرن با ایده خدا وجود داشته باشد. در واقع میتوان خدا را به عنوان نیرو و قوانین بنیادین طبیعت دانست، نه موجودی ماورایی که آنها را خلق کرده است. انیشتین نیز مفهوم «خدا» را به عنوان یک اصطلاح مرجع برای قوانین قابل مشاهده و شکست ناپذیر کیهان میداند.
البته این تعریف از خدا برای بسیاری از مردم رضایت بخش نیست. زیرا بسیاری از ما عادت کردهایم در خدا را یک موجودی انسانمانند و بسیار باهوش بدانیم؛ موجودی که میتوانیم با آن ارتباط بگیریم.
اما از طرفی وقتی به کیهان با تمام عظمتش نگاه میکنیم و آن را با اندازه کوچک انسان مقایسه میکنیم، شانس وجود یک خالق ملکوتی ناچیز میشود!
بنابراین اگر توضیح ادیان برای خلقت جهان ناقص است، پس جهان چگونه شکل گرفت؟
25 پاسخ
به کتابهای علمی علاقه دارم و از نظرم کتاب جالبی بود و باید این خطرات را جدی بگیریم
شصت نهم تمام
واقعا بسیار عجیب و ترسناک
کتاب “پاسخهای کوتاه به سوالات بزرگ” یه سفر فکری جذابه! استیون هاوکینگ با سبک خاص خودش، سوالات بزرگی مثل “آغاز و پایان جهان، وجود خدا، سفر در زمان، و البته خطرات هوش مصنوعی” رو بررسی میکنه. چیزی که این کتاب رو خاص میکنه، اینه که هاوکینگ با اینکه یه دانشمند بزرگ بود، “کاملاً ساده و قابلفهم توضیح میده.”
“بخشی که بیشتر از همه توجهم رو جلب کرد، هشدارش دربارهی هوش مصنوعی بود.” اون میگفت “توسعهی هوش مصنوعی یا بهترین اتفاق در تاریخ بشریته، یا بدترین.” به نظرش “AI میتونه مشکلات بزرگی مثل بیماریها و تغییرات اقلیمی رو حل کنه، ولی اگه از کنترل خارج بشه، ممکنه علیه ما عمل کنه.” تصورش این بود که اگه یه هوش مصنوعی فوقالعاده پیشرفته به این نتیجه برسه که انسان “مانعی برای هدفشه، ممکنه تصمیم بگیره حذفمون کنه!”
در کل، این کتاب “یه تلنگر جدیه که بدونیم چقدر هنوز دربارهی دنیا، آینده، و حتی خودمون سوال داریم.” هاوکینگ بهمون نشون میده که “علم فقط یه سری فرمول و معادله نیست، بلکه راهی برای درک بهتر زندگیه.”
جدی که چقدر دنیایی که درش زندگی میکنیم پر رمز و راز و پیچیده است!
👍👌✅️
حال زمین اصلا خوب نیست☹️☹️
بشر نیاز فوری به یافتن راهحلهای عملی و سیاسی برای کاهش ردپای دیاکسیدکربن دارد. اگر اقدام فوری نکنیم، سطح زمین ممکن است مانند سطح سیاره زهره شود. سیاره زهره به شرایط غیرقابل سکونتش شناخته میشود. اگر هواشناسی میتوانست در سیاره زهره زنده بماند، دمای ۲۵۰ درجه سانتیگراد و باران اسید سولفوریک در شب را گزارش میکرد!
فعلا رفتن به فضا و برگشت از ان توسط همین هوش مصنوعی داره توسعه داده میشههه
یه تایمی میرسه از دست هوش مصنوعی و ابر رباطهای انسان نما از زمین فرار کنبم
اینکه هوش مصنوعی باعث میشه فکر نکنی و تلاش نکنی خیلی بده
جالب بود مخصوصا اونجا که گفت در آینده احتنالا بشه سفر به سیاره ای
“در وضعیت فعلی زمین احتمال اینکه جنگ هستهای یا فاجعه زیست محیطی، زمین را در هزار سال آینده ویران کند بسیار زیاد است. با این حال، بشریت امیدوار است تا آن زمان از فناوری فرار از زمین و جان سالم به در بردن از آن را برخوردار شود”
کتاب خوبی بود که مسائل فیزیک و متافیزیک رو به سادگی توضیح داده بود.
هوش مصنوعی، هیچگاه بر انسان تسلط پیدا میکنه
خداروشکر
رک و پوست کنده، حال زمین خوب نیست
ممنون
🫂
کتاب جالبی بود و سوالات جذابی داشت. ممنون بابت خلاصه کتاب.
من دانشمندم. دانشمندی عمیقن مسحور فیزیک و کیهان شناسی و عالم و آینده ی بشریت. والدینم طوری تربیتم کردند که همیشه کنجکاو باشم و مثل پدرم تحقیق کنم و سعی کنم پرسش های متعددی را که علم از ما می پرسد، پاسخ دهم. عمرم را صرف سفر در کیهان کرده ام، درون ذهنم. سعی کرده ام با فیزیک نظری برخی از پرسش های بزرگ را پاسخ بدهم.
کتاب اینقدر طیف گستردهای داشت که نمیدونم راجع کدوم قسمتش صحبت کنم. ولی چیزی که برام الان دغدغس اینه که چرا همه از مضرات هوش مصنوعی صحبت میکنن. الان تقریبا همه اینارو میدونن و باید به سمت راه حل رفت. قبل اینکه به فاجعه برسیم. مثل مسائل اتمی که فقط هشدار دربارش هست ولی راهکاری وجود نداره و همه ابراز نگرانی میکنن فقط. این موضوع درباره هوش مصنوعی هم صدق میکنه و قبل اینکه به فاجعه برسه باید براش راه حل گذاشت و کنترلش کرد.
کتاب جذاب ، وحشتناک و خفنی بود
من که دچار تضاد احساسی شدم
کاشکی بیشتر در مورد کیهان و ستارها و سیارات مطالعه کنیم. حداقل به من این احساس رو میده علی رغم اینکه همه تلاشمو باید برای زندگی بکنم ولی همزمان نباید خیلی جدی بگیرمش.
هوش مصنوعی از طرفی به مرگ مغز انسان و تنبلی مغزش رو سرعت میده
کتاب جذابی بود. من به این گونه کتاب ها خیلی علاقه مندم. به نظرم هوش مصنوعی هم یک شمشیر دولبه هست.
کتاب جااب با زبان ساده و قابل فهم برای بخشی از مسائل جهان و کیهان بود
مدتهاست که از هوش مصنوعی میترسم و به نظرم دور نیست اون روز که همه چیزمون رو محاصره کنه….
ادیان، خدایان را عامل رعد و برق، طوفان و کسوف میدانستند. اما امروزه توضیح منطقیتر، منسجمتر و علمیتری برای اتفاقات طبیعی وجود دارد. دانشمندان امروزی استدلال میکنند، جهان ما مانند یک ماشین غولپیکر است که توسط مجموعهای از قوانین طبیعت اداره میشود.
خطرات هوش مصنوعی رو باید حیلی جدی بگیریم