کتاب “خودت را بشناس، تا پولت را بشناسی” (2021) به مسائل مالی شخصی از دیدگاهی جدید میپردازد. این کتاب به جای اینکه صرفاً به شما بگوید چگونه بودجه بنویسید یا به شما بگوید هر ماه بیشتر پسانداز کنید، روانشناسی پشت تصمیمگیریهای مالی را بررسی میکند. اگر میخواهید سلامت مالی خود را بهبود ببخشید، باید درک کنید که دلیل پشت پرده اشتباهاتی که مرتکب میشوید چیست. بر روی این اشتباهات کار کنید تا ذهنیت پولی خود و در نتیجه آیندهتان را بهتر کنید.
ریچل کروز یک متخصص امور مالی شخصی و نویسنده کتابهایی پرفروش مثل “زندگی خود را دوست داشته باشید، نه زندگی دیگران را” و “پول هوشمند، بچههایی هوشمند” است. او یکی از مجریهای برنامه Rachel Cruze Show است، وبلاگهای او درباره پول در یوتیوب و فیسبوک منتشر میشود.
ریشه رفتارهای مالی خود را کشف کنید.
زیگ زیگلر، فروشنده آمریکایی و سخنران انگیزشی، زمانی گفت که شاید پول مهمترین چیز در جهان نباشد، اما هر چه باشد “به اندازه اکسیژن” مهم است. به عبارت دیگر، ممکن است پول شما را خوشحال نکند، اما فقر قطعاً شما را ناراحت خواهد کرد.
حتی زمانی که از نظر تئوری میدانید چگونه پول خود را مدیریت کنید، بسیار آسان است که دوباره به عادتهای غلط خود بازگردید. چرا اینطور است؟ ممکن است به این دلیل باشد که به ریشه رفتارهای مالی خود توجه نمیکنید. فکر کردن در مورد رفتار، باورها و رابطه خود با پول، کنترل امور مالی شخصی را بسیار آسانتر میکند.
آماندا، دوست ریچل کروز، همیشه عاشق خرید بود. برای او، خرید فقط به معنای یافتن یک تخفیف عالی نبود، بلکه نوعی ورزش به حساب میآمد. با این حال، به تدریج کنترل اوضاع از دستش خارج شد. با وجود داشتن درآمد بالا، او به طور منظم پولهایش را قبل از گرفتن حقوق خرج میکرد. تا زمانی که در نزدیکی چهل سالگی، همسرش از رفتارهای مالی او شاکی شد. او باید کاری میکرد. ازدواجش در خطر بود. پس از مراجعه به یک مشاور، آماندا متوجه شد که رفتار او، واکنشی است به بزرگ شدن با والدینی بسیار خسیس، از آنهایی که حتی کیسههای خرید را هم انبار میکردند که شاید یک روزی به دردشان بخورد. او فهمید که خرج کردن بیش از حد، یک مکانیزم دفاعی بود در برابر قناعت بیش از حد.
این تجربه، فقط در مورد آماندا نیست. در واقع، رابطه تقریباً همه ما با پول در کودکی شکل میگیرد. تصمیمات مالی در خلأ گرفته نمیشود. برخی از عوامل تاثیرگذار، مثل میزان درآمد شما، واضح هستند. عوامل دیگر در ناخودآگاه عمل میکنند، اما تأثیرشان کم نیست. همانطور که روانشناس و نویسنده، هنری کلود میگوید: “نحوه بزرگ شدن شما ارتباط زیادی با نحوه خرج کردن پولتان دارد.” اگر میخواهید انتخابهای بهتری داشته باشید و امور مالی شخصی خود را بهبود ببخشید، ابتدا باید درک کنید که چرا رفتار مالی شما به این شکل شده است.
اینجاست که آموزش مالی مهم میشود. جایی که برای اولین بار به عنوان یک بزرگسال، با امور مالی شخصی آشنا میشوید. همه کودکان به دو طریق مختلف مفهوم پول را یاد میگیرند. اول اینکه والدینشان در مورد پول چه میگویند. دوم اینکه والدینشان چه احساسی نسبت به پول دارند.
والدین مختلف چیزهای متفاوتی را به کودکان خود یاد میدهند. مثلا برخی از والدین هرگز با فرزندان خود در مورد پول صحبت نمیکنند. این رفتار یک ذهنیت بسته ایجاد میکند. برخی دیگر خیلی باز هستند. والدین سر میز شام در مورد مسائلی مثل قبوض یا سرمایهگذاری حرف میزنند. در همین حال، ارتباط عاطفی با پول میتواند مثبت یا منفی باشد. در برخی از خانوادهها، کودکان هنگام مطرح شدن موضوعات مالی احساس آرامش میکنند. در برخی دیگر، بحث در مورد پول با استرس و اضطراب همراه است. این متغیرها با هم تعامل میکنند تا آموزههایی متمایز ایجاد کنند، اما فکر کردن در مورد تجربیات کودکی خود، میتواند به شما کمک کند تا رابطه خود را با پول در حال حاضر درک کنید.
بیایید نگاه دقیقتری به سه نوع رایج ذهنیت مالی و چالشهایی که از بزرگ شدن در آنها ناشی میشود بیندازیم.
24 پاسخ
پس انداز کلید آزادی 👌🙏👍
“خودت را بشناس تا پولت را بشناسی” یه کتاب جالب دربارهی رابطهی ما با پوله، ولی نه فقط از نظر اعداد و ارقام، بلکه از نظر روانشناسی و الگوهای رفتاریای که از بچگی تو ذهنمون شکل گرفته. ریچل کروز میگه که مشکل اصلی بیشترمون با پول، نه درآمدمونه، نه اقتصاد، بلکه طرز فکرمونه!
بخشی که خیلی برام جالب بود، جاییه که دربارهی تأثیر خانواده و تربیت روی نگرش ما به پول حرف میزنه. مثلاً بعضیا از بچگی توی خانوادهای بزرگ شدن که همیشه نگران بیپولی بودن، پس ناخودآگاه توی بزرگسالی هم حتی وقتی پول دارن، باز حس ترس و کمبود دارن. از اون طرف، بعضیا بیمحابا خرج میکنن، چون هیچوقت یاد نگرفتن که پول چجوری کار میکنه. این بخش به نظرم خیلی واقعی بود، چون باعث شد به این فکر کنم که نگاه من به پول از کجا اومده و چطور میتونم بهترش کنم.
یه نکتهی مهمی که تو کتاب روش تأکید شده اینه که همیشه یه ضربهگیر اقتصادی و پسانداز داشته باشیم. زندگی غیرقابلپیشبینیه و اگه یه پول کنار گذاشته باشی، توی بحرانها خیالت راحتتره و مجبور نمیشی تصمیمای مالی احساسی بگیری. اینو که خوندم، یاد چند باری افتادم که یه خرج غیرمنتظره همهی حسابوکتابمو بهم ریخت!
در کل، این کتاب میگه که اگه بفهمی چرا یه جور خاص با پول رفتار میکنی، میتونی تغییرش بدی و هوشمندتر عمل کنی. یه جور روانشناسی مالیه که بیشتر از حساب و کتاب، روی ذهن و عادتها تمرکز داره!
با خوندن این کتاب بیشتر از قبل به اهمیت آموزش سواد مالی پی بردم. خصوصا توی کشوری مثل ایران که اگه سواد مالی و یک نقشه راه اقتصادی برای خودت نداشته باشی، زندگی کردن خیلی سخت میشه.
ممنونم از مجموعه اکوتوپیا و جناب بختیاری که سعی دارند در حد توانشون در این مورد به جامعه ما کمک کنند.
زندگی غیرقابل پیشبینی است، اما یک چیز قابل پیشبینی است: یک روز به شدت به پول نیاز خواهید داشت.
خرج کردن پول برای تحت تأثیر قرار دادن دیگران، زیادی گران است و احتمالاً شما را ناراحت خواهد کرد.
خداروشکر
ممکن است پول شما را خوشحال نکند، اما فقر قطعاً شما را ناراحت خواهد کرد.
صحبت در مورد مسائل مالی میتواند آموزنده باشد. اما دعوای مداوم در این مورد، میتواند به رابطه کودک با پول آسیب برساند.
عدم آموزش مالی پیامدهایی عملی هم دارد. کودکان به بزرگسالی میرسند و ناگهان متوجه میشوند که این دانش، که چیزی دربارهاش نمیدانند واقعاً مهم است.
قانون پنجساله استفاده کنید. دفعه بعد که خود را در موقعیت مشابه دیدید، از خود بپرسید که آیا این موضوع پنج سال دیگر هم برایتان مهم خواهد بود؟ اگر نه نفس عمیقی بکشید و فراموشش کنید.
ممنونم
توصیه همیشگی جناب بختیاری:
همیشه ۳ تا ۶ برابر حقوقتون رو پس انداز داشته باشید👏👏
زیگ زیگلر، فروشنده آمریکایی و سخنران انگیزشی، زمانی گفت که شاید پول مهمترین چیز در جهان نباشد، اما هر چه باشد “به اندازه اکسیژن” مهم است. به عبارت دیگر، ممکن است پول شما را خوشحال نکند، اما فقر قطعاً شما را ناراحت خواهد کرد
کتاب خوب و کاربردی و آموزنده ایی بود
خلاصه این که سعی کنید ۱۰۰۰ دلار پس انداز داشته باشید با روش هایی که نام برده شده
بهترین راه برای خارج شدن از این تله، روش «بازتاب» است. در مورد خریدهای خود خوب فکر کنید. برای کمک به انجام این کار، قبل از خرید از خود چند سوال بپرسید. اول، اگر قرار نباشد کسی عکسهای تعطیلات شما را ببیند، آیا هنوز هم آن سفر به کارائیب یا همان ماشین آلمانی گرانقیمت را میخواهید؟ دومین سوالی که باید از خود بپرسید این است که آیا این خرید واقعاً مرا خوشحال میکند؟ اگر پاسخ شما منفی بود، احتمالاً در حال خرج کردن پول برای دیگران هستید نه برای خودتان. این یک روش عالی برای بررسی خریدهای شما است.
مطالب کتاب بسیار جالب و آموزنده بود. ممنون بابت خلاصه کتاب.
پسانداز، کلید آزادی است. چیزی که به شما امکان میدهد اهداف مورد علاقه خود را دنبال کنید.
* اگر شما نیز زیادی سختگیر هستید، میتوانید از قانون پنجساله استفاده کنید. دفعه بعد که خود را در موقعیت مشابه دیدید، از خود بپرسید که آیا این موضوع پنج سال دیگر هم برایتان مهم خواهد بود؟ اگر نه نفس عمیقی بکشید و فراموشش کنید.
این جمله منو یاد یکی از بخشای کتاب تصمیم گیری آنی دوک انداخت.
* پسانداز در واقع لذتی یک بار مصرف نیست، بلکه یک منبع شادی است. اگر این احساس را نداشته باشید، ممکن است ارتباط بین پسانداز و رویاپردازی را فراموش کنید.
کتاب خوبی بود ازش لذت بردم
الگوی رفتاری ما نسبت به پول تا حد بسیار زیادی از والدین یا افرادی که ما را بزرگ کردهاند به ما القا شده است. این حقیقت در مورد همه صادق است؛ صرفنظر از اینکه در چه محیطی بزرگ شده باشیم؛ نزد یک والد، هردوی والدین، یا یکی از اقوام.
“زندگی غیرقابل پیشبینی است، اما یک چیز قابل پیشبینی است: یک روز به شدت به پول نیاز خواهید داشت”
ایده کلی کتاب رو دوست داشتم اما توی راهکار هاش برای مسائل و جزئیات برای ما که ایرانیم شبیه جوکه متاسفانه
با این ایده سنجش کارها بر اساس اثرشون در پنج سال آینده خیلی موافقم.
آنچه در کودکی در مورد پول یاد میگیرید بر نحوه فکر کردن و خرج کردن پول در زندگی تأثیر میگذارد
خیلی خوب بود ، لدت بردم از خوندنش🌷🙏
خسته نشدم از خواندنش. خرج کردنمون رو بر اساس هزینه های دیگران انجام ندیم
واقعا خانواده ها باید در زمینه امور مالی با هم صحبت کنند و اجازه دهند که با دانش و سواد مالی برای آینده برنامه ریزی انجام شود
کتاب بسیار آموزنده ایی هست پیشنهاد میکنم حتما بخونیدش وچون نسل که از شماهم باقی میمونه هم باید آگاهانه بزرگ کنید
کتاب بسیار خوبی بود
آنچه در کودکی در مورد پول یاد میگیرید بر نحوه فکر کردن و خرج کردن پول در زندگی تأثیر میگذارد.
مرسی ممنونم
عالی و آموزنده🌷.