این کتاب در مورد یکی از اعجابآورترین و چالشیترین فناوریهای تاریخ یعنی انرژی هستهای است که در مورد توسعه فناوری هستهای، به خصوص حوادث دلخراشی که در این بین ایجاد شد صحبت میکند.
این کتاب برای چه کسانی مفید است؟
جیمز مهافی مهندس هسته ای و یک دانشمند ارشد در موسسه تحقیقات فناوری جورجیا بود و برای آژانس هستهای وزارت دفاع ایالات متحده، مرکز لجستیک هوایی نیروی هوایی و مرکز اطلاعات زمینی ملی کار کرده است. او همچنین نویسنده کتاب بیداری اتمی: نگاهی نو به تاریخ و آینده قدرت هستهای است.
گذشته و آینده انرژی هستهای را درک کنید
هنگامی که ژاپن با زلزله و سونامی مواجه شد، یکی از نیروگاههای هستهای ساحلی آن به نام فوکوشیما، به شکل ترسناکی ذوب شد. همین اتفاق باعث شد که نظر مرکل، صدراعظم آلمان در مورد انرژی هستهای یک شبه تغییر کند.
فاجعه فوکوشیما، جدیدترین حادثه در تاریخ انرژی هستهای بود. چنین حوادثی به همان اندازه که نادر هستند، وحشتناک نیز هستند. روزگاری تصور میشد که انرژی هستهای کلید اصلی آیندهای سبز است. اما فوکوشیما باعث شد که نظر همه در مورد انرژی هستهای منفی شود.
با بررسی دههها تحول در حوزه هستهای، میبینیم که چطور ما برای بهرهبرداری امن و باثبات از انرژی هستهای آماده شدیم. با توجه به تاریخچه نسبتا کوتاه آزمایشهای هستهای، ممکن است در آیندهای نه چندان دور ما وارد دورانی جدیدی از انرژی شویم: انرژی هستهای امن.
در پایان قرن نوزدهم، نیکولا تسلا به طور تصادفی تشعشعات هستهای را کشف کرد. در سال ۱۸۹۶، ویلهلم رونتگن پس از تحقیقات و آزمایشهای بیشتر، اولین مقاله در مورد تشعشعات هستهای را منتشر کرد.
این پدیده جدید برای دانشمندان سراسر جهان جالب شد. ماری و پیر کوری موفق شدند عناصر رادیواکتیو را کشف کنند. آنها نام این عنصر جدید را رادیوم گذاشتند. کشف جدید بسیار هیجانانگیز و بسیار خطرناک بود.
پیشگامان تحقیق در مورد پرتوها، از آثار مخرب آن بیخبر بودند. آنها اولین قربانیان اثرات منفی تشعشع شدند. به عنوان مثال، تسلا به خاطر قرارگرفتن مکرر در معرض تشعشع، بیمار شد. یکی از دستیارهای ادیسون به خاطر تابش بیش از حد مرد. پیر کوری به دلیل کار مداوم با مواد رادیو اکتیو به شدت ضعیف شد.
زمانی که دانشمندان در حال تحقیق روی کاربردهای پزشکی جدید برای مواد رادیواکتیو بودند، آنهایی که نمیدانستند این مواد چقدر خطرناک هستند، احتیاط کافی به خرج ندادند.
خیلی سریع دستگاههای اشعه ایکس به یک ابزار تشخیص پرکاربرد تبدیل شدند. تکنسینهای آزمایشگاه که به صورت روزانه در معرض تشعشع قرار میگرفتند دچار سرطان خون و آب مروارید شدند. امروزه متخصصان پزشکی با دقت از خود در برابر تابش بیش از حد محافظت میکنند. اما در آن زمان نه خطرات تابش مشخص بود و نه روشهای مقابله با این خطرات.
با وجود خطرات احتمالی، پرتوها پرکاربرد شدند. در رادیوتراپی، تومورهای سرطانی در معرض پرتو قرار گرفتند. این روش به یکی از موثرترین راههای مقابله با سرطان تبدیل شد.
با این اکتشاف، «قدرت شفابخش» تشعشع، بسیار محبوب شد. کارآفرینان فرصت طلب سعی کردند از اکسیر جدید سود ببرند. نتیجه فاجعه بود.
مثلا تاجری به نام ویلیام بیلی، معجونی ساخت که پایه اصل آن آب به همراه مقدار کمی مواد رادیواکتیو بود. این شربت خیلی سریع بین مردم محبوب شد، تا این که مصرفکنندهها دچار مشکلاتی جدی شدند. یک میلیونر به نام ایبن مکبرنی بیرز مقدار زیادی از این اکسیر نوشیده بود. استخوانهای او تحلیل رفت و فکش به طور کامل دچار مشکل شد.
این فجایع درک عمومی از تشعشعات را تغییر داد و باعث ترس مردم شد. اما ترس اصلی هنوز باقی مانده بود. زمانی که میزان تشعشع در محیطهای عمومی به بالاترین حد میرسد: بمب اتم.
«رونتگن متوجه شده بود زمانی که در معرض پرتو قرار میگیرد به شدت احساس خوابآلودگی میکند. او خیال میکرد که یک داروی خوابآور جدید کشف کرده است.»
46 پاسخ
راهبری دیدگاهها
“زبالههای هستهای توریم پس از ۳۰۰ سال دیگر خطرناک نیستند. در حالی که زبالههای اورانیوم تا ۳۰ هزار سال خطرناک میمانند”
واقعا امیدوارم یه روزی بیاد که در جهت مثبت از این چیزا استفاده بشه نه در جهت نابودی 🥲
کتاب جالبی بود، گاهی این تفکر وجود داره که کشورهای پیشرفته از ابتدا پیشترفته و پرفکت بودن ولی واقعیت اینه مسیر پیشرفت اونها هم از ازمون و خطا و اشتباهات کوچیک و بزرگزیادی میگذره
سلام کتاب جالبی بود مرسی از اکوتوپیا
میشه گفت انرژی هسته ای از اون علم هایی هست که شدیدا پرکاربرد و مفید برای بشر بوده و هست ؛ ولی ده ها برابر خطر و آسیب هم داره ! ( اگه درست و اخلاقی ازش استفاده نشه)
عمیق فاجعه و خطرات انرژی هسته ای رو با مطالعه بیشتر درمورد فوکوشیما و اثراتی که تا سال ها داشته میشه فهمید !
واقعا سیاست چیزه کثیفیه
خعلی کلی بود من زیاد متوجه نشدم
خیلی از فجایع به دلیل خطاهای انسانی و بی توجهی به مسائل امنیتی است
سرمایه گذاری روی این صنعت کم شده
اینکه یک سری کشورها دارن راکتورها و نیروگاهاشونو تعطیل میکنن گواه همه چیز هست. امیدوارم بقیه هم رو بیارن به انرژی های پاک. به نظرم اصلی ترین عامل محفوظ موندن نیروگاهای اتمی، خود بمب اتمه. خیلی از کشورها دنبال ساختنشن.
فاجعه فوکوشیما، جدیدترین حادثه در تاریخ انرژی هستهای بود. چنین حوادثی به همان اندازه که نادر هستند، وحشتناک نیز هستند. روزگاری تصور میشد که انرژی هستهای کلید اصلی آیندهای سبز است. اما فوکوشیما باعث شد که نظر همه در مورد انرژی هستهای منفی شود.
این موضوع برام جالب بود دولتی مثل ژاپن هم با این درصد کم خطا به این موضوع توجه نکرد و باعث این خطر بزرگ شد
برای ایجاد هر دستاوردی تلفات بخشی از مسیره
خوب بود
سلام
چقدر حادثه که ما نمیدانستیم 😅😅
مرسی از اکوتوپیا
جالب بود ممنون🌷🙏
مرسی ولی خیلی اطلاعات کلی داد
درود و خداقوت 🌱 کتاب خوبی بود، درواقع انرژی هسته ای اگر درست استفاده نشه خطرات جبران ناپذیری داره اما نکته خوب ماجرا اینجاست که اگر با احتیاط و اصولی استفاده بشه میتونه خیلی مفید باشه.
تشکر از زحمات و سایت خوبتون 💚✨
خلاصه کتاب “حوادث اتمی” نوشته جیمز ماهافی خیلی برام جالب بود. بخشی که واقعاً نظرم رو جلب کرد، جزئیات دقیق و روایتهای انسانی پشت هر فاجعه اتمی بود. اینکه چطور تصمیمات اشتباه و گاهی کمتجربگی باعث چنین فجایعی شدن و تاثیرش روی مردم و محیط زیست چقدر عظیم بوده، واقعاً تأملبرانگیزه.
یکی از بخشهای کتاب که برام خیلی تکاندهنده بود، مربوط به حادثه چرنوبیل بود. توصیفهای ماهافی از لحظهبهلحظهی این حادثه و تاثیراتی که تا سالها بعد هم باقی موند، یه جورایی یادآوری این بود که تکنولوژی وقتی از کنترل خارج بشه، میتونه چقدر خطرناک باشه.
نکته جالب دیگهای که از کتاب گرفتم، بحث دربارهی مدیریت بحران و نقش انسان توی این حوادث بود. این سوال همیشه ذهنم رو درگیر کرده که آیا ما به عنوان بشریت، واقعاً از این حوادث درس میگیریم یا فقط منتظریم که حادثه بعدی اتفاق بیفته؟
سریال چرنوبیل یکی از بهترین سریال های جهان است
انرژی هستهای یک انرژی نسبتا جدیدی حساب میشود. به مرور زمان و با تحقیقات بیشتر و پیشرفت تکنولوژی بدون شک، انرژی هستهای امن، ممکن خواهد شد.
انرژی هسته ای حق مسلم ماست😃
بحث برانگیز ترین انرژی که حداقل ایرانی ها تا مدت ها نمیتونن قبول کنن که این انرژی میتونه سودی بیشتر از ضرر داشته باشد
هر وقت اسم انرژی هسته ای میاد ناخودآگاه من تو ذهنم مقایسه ی اقتصاد قوی و تعاملات درست بین المللی و داشتن انرژی هسته ای باهم گلاویز میشن.
استفاده از انرژی هستهای واقعا بازی کردن با دم شیره.
با اینکه خطرناکه ولی اگه درست و مدیریت شده باهاش رفتار بشه میتونه به همون اندازهای که خطرناکه، همونقدر هم فایده داشته باشه.
اگه درست استفاده بشه، میتونه در آینده ی نزدیک جایگزین تمام منابع سوختی بشه
انرژی هستهای میتواند خطراتی داشته باشد. با این حال میتوانیم از تاریخچه اشتباهات و پیامدهای مرگبار آنها درس بگیریم و از احتمال وقوع فجایع در آینده جلوگیری کنیم. مهندسان همچنین به دنبال راههایی برای بهبود انرژی هستهای هستند. بدون این که به محیط زیست و شیوه زندگی ما آسیب برسد.
فرهنگ استفاده!
خیلی ترسناکه
انرژی هسته ای! انرژی که اگر زیرساخت مناسب نداشته باشید و مطابق با اصول و راهکارهای عملی دانشمندان جلو نروید و یا حتی از آن استفاده نامناسب در جنگ داشته باشید، اثرات بسیار بد و جبران ناپذیری خواهد گذاشت .
حوادثی همچون چرنوبیل در شوروی ، بمب اتمی در هیروشیما ، حادثه فوکوشیما و …. گویای همه اینهاست
روزگاری تصور میشد که انرژی هستهای کلید اصلی آیندهای سبز است. اما فوکوشیما باعث شد که نظر همه در مورد انرژی هستهای منفی شود.
با تشکر از تیم خوب اکوتوپیا بابت راه اندازی بخش خلاصه کتاب و ارائه خلاصه با کیفیت کتب خواندنی و راه اندازی این چالش دوست داشتنی، دم شما گرم…
چه چیزایی هست که نمیدونیم
خیلی ممنون 🙏💚
اتفاق هولناک و ترسناک بمب اتم، 🫠
اینجور کتاب ها و سرگذشت ها خیلی جذابن.
خیلی ممنون خلاصه کتاب خوبیه البته خیلی ترسناک چون انرژی هستهای واقعاً خیلی ترسناک و عجیب غریبه و در مورد ژاپنم که نوشته بود ۸۳ هزار نفر کشته شده بودند و الان با خودم فکر میکنم که تو ایران همچین زیرساختی هست آیا درسته و اصولی میره جلو با توجه به تحریمهایی که هستیم امیدوارم
راهبری دیدگاهها