کتاب سرمایهگذاری با عقل سلیم یک تصویر کلی از دو گزینهی سرمایهگذاری پیش روی شما میگذارد: صندوق با مدیریت فعال و صندوقهای شاخصی. این خلاصه کتاب توضیح میدهد که چرا بهتر است بهجای سرمایهگذاری پرریسک و پرهزینه در صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، پول خود را در صندوقهای کمهزینهی شاخصی قرار دهید.
جان سی. بوگل بنیانگذار و مدیرعامل بازنشستهی گروه صندوق مشترک Vanguard، یک شرکت مدیریت سرمایهی آمریکایی است.
چرا صندوقهای شاخصی بهترین گزینه برای سرمایهگذاری هستند؟
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک مانند شکلات هستند: انواع مختلفی دارند و مدام یک مدل جدید هم معرفی میشود. چگونه باید از بین این همه گزینهی متنوع بهترین گزینه را انتخاب کنید؟
یکی از راهها، انتخاب مسیر کمریسک است. یعنی سرمایهی خود را همراه با سایر افراد در صندوقی کمریسک با تنوع بالا بگذارید که در بازارهای آشفته ضرر نکنید. یا میتوانید صندوقهایی با ریسک و پاداش بالا را انتخاب کنید. در اینجا دو اتفاق میافتد: یا ثروتمند میشوید یا همه چیز را از دست میدهید.
زیاد بودن گزینهها ممکن است گیجکننده باشد. بدترین اتفاق این است: با پولی که بهسختی به دست آوردهاید، تصمیمی اشتباه بگیرید. کتاب سرمایهگذاری با عقل سلیم یک مورد ساده از سرمایهگذاری مشترک را پیشنهاد میدهد: صندوقهای شاخصی. این کتاب توضیح میدهد که چرا همهی صندوقهای سرمایهگذاری مثل هم نیستند و چرا صندوقهای شاخصی تنها راه ارزان، بدون کارمزد و با کمترین هزینهی مدیریتی هستند.
آیا تابهحال در بورس سرمایهگذاری کردهاید؟ اگر بله، شاید متوجه شده باشید که ارزشگذاری سهام کار سختی است. به همین دلیل است که بسیاری از سرمایهگذاران تصمیم میگیرند مستقیماً در سهام سرمایهگذاری نکنند؛ بلکه پول خود را در صندوقهایی با مدیریت فعال بگذارند. در این حالت پول تعداد زیادی سرمایهگذار جمعآوری میشود و سپس یک مدیر تخصصی صندوق در سهام سرمایهگذاری میکند که مرتب پرتفوی سهام را با توجه به وضعیت فعلی ارزیابی و اصلاح میکند.
متأسفانه این نوع سرمایهگذاری خطرناک است. چرا؟ زیرا هزینههای سرمایهگذاری در چنین صندوقی بسیار بالاست. یک سرمایهگذار باید کمیسیون کارگزاری، کارمزد مدیر صندوق و غیره را بدهد. این کارمزدها بخش بزرگی از سود موردنظر شما را خرج میکنند. اگر صندوقها عملکرد بسیار خوبی داشته باشند، ممکن است به این هزینهها اهمیت ندهید. اما در بلندمدت، هزینههایی که فعالانه مدیریت میشوند، احتمالاً سود کمتری نسبت به کل بازار سهام برای شما به همراه خواهند داشت. چطور؟ مثلاً نوسانگیری در قیمت سهام یک استراتژی پایدار نیست. ممکن است فکر کنید که یک صندوق میتواند با خرید سهام در زمانی که قیمت کمتر از ارزش ذاتی است و فروش آن در زمانی که قیمت بالاست، سودهای هنگفتی ایجاد کند؛ اما در بلندمدت این استراتژی نمیتواند درآمد بالایی داشته باشد. درآمد اصلی این صندوقها، برخلاف چیزی که ادعا میکنند، به رشد کلی بازار وابسته است.
اگر این مسئله را به هزینههای بالای صندوق اضافه کنید، نتیجه این است: صندوقی که فعالانه مدیریت میشود، سود کمتری نسبت به صندوقهای غیرفعال شاخصی دارد که صرفاً عملکرد کلی بازار را منعکس میکنند. درواقع، اگر در سال 1980 در یک صندوق فعال سرمایهگذاری کرده بودید، تا سال 2005 به دلیل کارمزدها، هفتاد درصد کمتر از صندوق غیرفعال سود میکردید!