جلد کتاب دورانی که زنان بر جهان حکومت می‌کردند

کتاب دورانی که زنان بر جهان حکومت می‌کردند

شش ملکه‌ی مصر

نویسنده:
کارا کونای
(Kara Cooney)
مطالعه این کتاب را شروع کنید!

در مصر باستان یک اتفاق عجیب تاریخی افتاده است: مصریان بیشتر از هر فرهنگ دیگری، از زنان برای رهبری کشورشان استفاده کرده‌اند. کتاب دورانی که زنان بر جهان حکومت می‌کردند (۲۰۱۸) راه رسیدن آن‌ها را به قدرت در سیستم حکومتی پادشاهی خدایی دنبال می‌کند، داستان شش رهبر زن در مصر (مرنیث، نفروسوبک، حتشپسوت، نفرتیتی، تاوسرت و کلئوپاترا) را می‌گوید و بررسی می‌کند که آن‌ها چه درس‌هایی درباره‌ی رهبری زنان برای ما دارند.

کارا کونای استاد مصرشناسی در دانشگاه UCLA است. پژوهش‌های او روی باورهای زندگی پس از مرگ، آماده شدن برای مرگ و نقش جنسیت در مصر باستان تمرکز دارد. کتاب قبلی او، «زنی که می‌خواست پادشاه شود»، درباره‌ی زندگی و مرگ حتشپسوت، پادشاه زن مصر است.

خلاصه کتاب دورانی که زنان بر جهان حکومت می‌کردند

حاوی 8 ایده کلیدی
When Women Ruled the World
Six Queens of Egypt
متن ایده‌های کلیدی کتاب
مقدمه

مقدمه‌ای بر کتاب دورانی که زنان بر جهان حکومت می‌کردند

با تاریخ رهبران زن در مصر آشنا شوید.
تندخو، زورگو، خودخواه. این‌ها واژه‌هایی هستند که شاید برای توصیف زنان قدرتمند به کار بروند. درواقع خیلی از پژوهش‌های جامعه‌شناسی نشان می‌دهند که این نظرات درباره‌ی زنان رهبر، حتی در جوامع به‌ظاهر پیشرفته‌ی ما، هم شنیده می‌شود. کارزار انتخاباتی هیلاری کلینتون در سال ۲۰۱۶ برای خیلی از زنان، به طرز دردناکی یادآور مخالفت با رهبری زنان بود که هنوز هم در دنیای امروز هست. پس شاید تعجب‌آور باشد که در مصر باستان، فرهنگی که هزاران سال پیش از ما بود، زنان به‌طور پیوسته برای رهبری کشور انتخاب می‌شدند.
زنان شاهزاده بارها برای تاج و تخت جلو آمدند، از اولین سلسله‌ی فرمانروای مصر تا آخرین آن‌ها. چطور زنان می‌توانستند در یک جامعه‌ی باستانی مردسالار، چنین قدرتی به دست بیاورند و آن را نگه دارند؟ کارا کونای در کتاب دورانی که زنان بر جهان حکومت می‌کردند، با استفاده از آخرین یافته‌های باستان‌شناسی، داستان شش نفر از این زنان با نام‌های مرنیث، نفروسوبک، حتشپسوت، نفرتیتی، تاوسرت و کلئوپاترا (Manith, Neferusabek, Hatshepsut, Nefertiti, Tawaret and Cleopatra) را از آغاز تا پایان امپراتوری مصر دنبال می‌کند. بیایید به عمق تاریخ باستان برویم، بفهمیم که چطور این رهبران زن کشورشان را آباد و امن نگه داشتند و بخوانیم که زندگی این زنان قدرتمند چه درس‌هایی برای ما دارد.

ایده کلیدی 1

1 در مصر باستان بارها در زمان گرفتاری از زنان برای رهبری کشور استفاده شد

هزاران سال پیش، در مصر باستان، زنان جایگاه اجتماعی بالاتری داشتند. چطور این موضوع ممکن بود؟
برای جواب دادن به این پرسش، باید نگاهی به سیستم سیاسی ویژهی مصر، یعنی پادشاهی – خدایی بیندازیم. در سه‌هزار سال قبل از میلاد، وقتی که مردم شمال مصر بعد از سال‌ها درگیری بر جنوب پیروز شدند، مصر ساخته شد. مصر که با بیابان‌ها و دریاها محافظت می‌شد، با خاک خوب سیراب‌شده با نیل، به یکی از پررونق‌ترین کشورهای دنیای باستان تبدیل شد. این ثروت شاید دلیل پایداری نسبی سیاسی مصر در طول هزاران سال باشد. همزمان با ساخته شدن مصر، رسم پادشاهی – خدایی اول، اولین سلسله از بیست سلسله‌ی شاهی، به وجود آمد. برای مصریان، پادشاه نماینده‌ای خدایی با قدرتی بی‌چون‌وچرا بود؛ حتی وقتی که زن بود.
اشتباه نکنید. سیستم جانشینی پادشاهی مصر باستان بی‌گمان مردسالار و زورگو بود. قرار بود قدرت از پدر به پسر برای همیشه منتقل شود و فرمانروایی زنان یک مورد استثنایی بود. این باور ریشه در افسانه‌ی خدای اوزیریس، نخستین فرعون مصر داشت که تاجش را به پسرش هوروس داده بود. بااین‌حال، افسانه‌های مصر هم زنانگی خدایی را در قالب ایسیس، همسر و خواهر اوزیریس نشان می‌دهند. در نوشته‌های حک‌شده روی دیوارهای هرم، الهه ایسیس ملکه، مادر، معشوقه، دختر و پرستار نشان داده شده است. لقب‌های زنان شاهزاده، مانند همسر بزرگ یا مادر فرعون، بر اساس این الگوهای زنانه گذاشته شده بودند.

وظیفه‌ی آن‌ها نگهداری از پادشاهی بود. زنان باید مطمئن می‌شدند که خاندان شاهی می‌تواند بدون مشکل به فرمانروایی ادامه دهد. تلاش برای به دنیا آوردن فرزند پسر یک وظیفه‌ی شاهی به حساب می‌آمد و برای بیشتر کردن شانس بچه‌دار شدن، پادشاهْ همسران زیادی داشت. اما با وجود این چندهمسری، مصر باستان بارها با مشکل کمبود جانشین روبه‌رو می‌شد. هر وقت یک خط خانوادگی شاهی تمام می‌شد، یک سلسله‌ی تازه سر بر می‌آورد.
بیشتر وقت‌ها در دوران ناامن و پایانی یک سلسله بود که زنی برای به دست گرفتن قدرت جلو می‌آمد. زنان بیشتر از پشت پرده دستور می‌دادند. همین موضوع پیگیری دستاوردهای آن‌ها را سخت‌تر می‌کند. وقتی که یک پادشاه جوان تاج‌گذاری می‌کرد، مادرش نایب‌السلطنه می‌شد؛ همان‌طور که اولین رهبر زن مصر، ملکه مرنیث، قدرت را به دست آورد. این فرمانروایان زن بیشتر وقت‌ها دوره‌ی فرمانروایی کوتاهی برای حفظ صلح داشتند. بعضی از آن‌ها به اندازه‌ی شاهان مرد در قدرت ماندند؛ اما بیشتر وقت‌ها اسم آن‌ها از تاریخ پاک و فراموش شده است.

ایده کلیدی 2

2 ملکه مرنیث که به‌جای پسرش حکومت می‌کرد، قدرتش را از خون قربانیان به دست آورد

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 3

3 نفروسوبک اولین فرعون زن مصر شد تا به مشکل جانشینی به‌خاطر ازدواج فامیلی پایان دهد

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 4

4 حتشپسوت، که بیشتر از دو دهه بر مصر حکومت می‌کرد، تأثیرگذارترین فرعون زن در تمام تاریخ بود

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 5

5 نفرتیتی خود را به شکل یک مرد درآورد و در طول یک بحران مذهبی به قدرت رسید

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 6

6 تاوسرت با زور به تخت سلطنت رسید و اولین زنی شد که به‌تنهایی بر مصر حکومت کرد

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 7

7 کلئوپاترا یک استراتژیست ماهر بود و از روابط خود با سیاستمداران رومی برای قوی‌تر کردن قدرت مصر استفاده کرد

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 8

8 ما هم مثل مصریان در هزاران سال قبل، باید یاد بگیریم که رهبری زنان را بپذیریم

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
خلاصه نهایی

پیام کلیدی کتاب

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
نظرات و دیدگاه‌های شما
بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لوگوی اکوتوپیا کامل