کتاب «آشوب» (2019) ما را با برخی از بزرگترین بحرانهای ملی در تاریخ مدرن آشنا میکند تا بفهمیم چگونه هر ملت به چنین وضعیتی افتاده و چگونه توانسته از آن خارج شود. نویسنده این کتاب، جرد دایموند، با بررسی هفت کشور مختلف نشان میدهد که چگونه برخی از مشکلات و راهحلهای مشابه بارها و بارها ظاهر شدهاند، چه به شیلی و اندونزی در دهه 1970 نگاه کنیم یا به استرالیا و آلمان پس از جنگ جهانی دوم.
جرد دایموند نویسنده و استاد جغرافیا در UCLA است که تحقیقات تأثیرگذار او در زمینههای اکولوژی، تاریخ، زیستشناسی و انسانشناسی مورد توجه همکارانش قرار گرفته است. آثار او جوایزی مانند بورسیه بنیاد مکآرتور و جایزه تایلر برای دستاوردهای زیستمحیطی را به دست آورده است، در حالی که کتاب قبلی او، «اسلحه، میکروب و فولاد» (1997) جایزه پولیتزر را برای او به ارمغان آورد.
داستان برخی از بزرگترین بحرانهای ملی در تاریخ مدرن را بخوانید.
باور کنید یا نه، خارج شدن از یک موقعیت دشوار در زندگی به همان چیزی نیاز دارد که برای خارج کردن یک ملت از بحران به آن نیاز است: یک تغییر انتخابی.
ما ابتدا باید مشکل را مشخص کرده و سپس بفهمیم که چه چیزهایی باید تغییر کند و چه چیزهایی به تغییر نیاز ندارد. بنابراین، چه در بحران میانسالی باشید و در مورد شغل خود مطمئن نباشید، یا دولتتان تازه توسط یک کودتای نظامی سرنگون شده باشد، ارزیابی اساسی که برای یافتن راهحل و حرکت رو به جلو باید انجام دهید تقریبا یکسان است. برای اثبات این موضوع، نویسنده جرد دایموند تصویری از هفت ملت و چالشهایی که در دوران مدرن با آنها روبرو بودهاند، ارائه میکند. در همه این موارد، آنها مجبور بودند در مورد وضعیت خود صادق باشند، مسئولیت مشکلات خود را بر عهده بگیرند و بفهمند چگونه میتوانند محدودیتهای را دور بزنند تا به ساحل امن برسند.
همه مردم در یک سن خاص، با یک یا دو بحران شخصی روبرو میشوند. این سن خاص میتواند در زمان نوجوانی، میانسالی، بازنشستگی و پیری سراغ شما بیاید.
بحرانها میتوانند مانند پایان دردناک یک رابطه یا شروع یک بیماری جدی ناگهانی باشند، یا میتوانند به تدریج توسعه یابند، و این همان چیزی است که اغلب زمانی اتفاق میافتد که یک فرد از تغییر رفتارهای خود برای تطابق با یک محیط در حال تغییر خودداری میکند. در هر صورت، یک بحران عموماً نشانهای است که میگوید رویکرد فعلی شما به زندگی، که روزگاری به خوبی که میتوانست کار کند، نیاز به تغییر دارد. و این فقط برای ما صدق نمیکند. این موضوع همچنین برای کشورها هم صادق است. آمار نشان میدهد که شهرهای ایالات متحده هر 12 سال یک بار با یک بحران فناوری روبرو خواهند شد، زیرا سیستمها و زیرساختهای شهر منسوخ میشوند.
اما چه یک بحران تدریجی یا فوری، شخصی یا ملی باشد، این کتاب ۱۲ عامل را شناسایی کرده که اغلب در یافتن راهحل نقش دارند:
در بخشهای بعدی، خواهیم دید که چگونه این عوامل در تاریخ هفت کشور، فنلاند، ژاپن، شیلی، اندونزی، آلمان، استرالیا و ایالات متحده رخ دادند. بیایید با فنلاند شروع کنیم، زیرا بسیاری از این عوامل برای حل بحران این کشور به کار گرفته شدند.