کتاب مدیریت توجه به یکی از رایجترین مشکلات زندگی مدرن میپردازد. بسیاری از افراد معتقدند فناوری در دوران معاصر عامل اصلی حواسپرتیهای ما است. با این حال، نیر ایال ادعا میکند که هرچند تلفنهای هوشمند و اپلیکیشنها ممکن است مانع کار معنادار شوند؛ اما دلیل اصلی این مشکل نیستند. پس علت چیست؟ در این کتاب، نیر ایال یک چارچوب چهار قسمتی قابلاجرا ارائه میدهد که علت واقعی حواسپرتی را روشن میکند و به شما میآموزد چه کارهایی را برای غلبه بر حواسپرتی انجام دهید.
نیر ایال (Nir Eyal) نویسنده، مشاور و مدرسی است که بیشتر بر روانشناسی پشت فناوری و ایجاد عادت متمرکز است. او نویسندهی کتابهای پرفروش «قلاب» و «مدیریت توجه» است. نیر ایال همچنین یک سرمایهگذار فعال است و در دانشکدهی کسبوکار استنفورد تدریس میکند.
توانایی متمرکز ماندن، کلید موفقیت حرفهای و شخصی است. اگر حواستان پرت شده باشد، بهسختی میتوانید کتابتان را به پایان برسانید، طرح کسبوکار درخشانتان را روی کاغذ بیاورید یا صرفاً از وقت گذراندن با عزیزانتان لذت ببرید.
دنیا پر از حواسپرتی است. حتی زمانی که سر کار نیستیم، کارفرمایان خواستههایی را به ما تحمیل میکنند. از آنجایی که فناوری روزبهروز به زندگی شخصی ما نفوذ میکند، توجه ما اغلب از آن چیزی که در واقعیت میخواهیم، دور شده است. پس چگونه باید بازدهی و تمرکز داشته باشید؟
نیر ایال، نویسندهی کتاب پرفروش قلاب (Hooked)، دربارهی تأثیر پلتفرمهایی مانند فیسبوک و توئیتر روی تمرکز ما پژوهش و مطالعههای مختلفی کرده و روشهایی برای کنترل حواسپرتی پیدا کرده است. او این روش را «غیر قابل حواسپرتی» مینامد که در فارسی به مدیریت توجه ترجمه شده است.
در این چکیده، بررسی خواهیم کرد که چگونه بر این «مهارت مهم» مسلط شویم تا بتوانیم با حواسپرتی مقابله کنیم و توجه خود را روی چیزهایی متمرکز کنیم که واقعاً مهم هستند.
چرا ما مستعد حواسپرتی هستیم؟
یکی از پاسخهای رایجْ فناوری است. احتمالاً شما هم مثل سایر افراد بارها سعی کردهاید که دستگاهها و ابزارهای دیجیتال خود را کنار بگذارید. حتی اگر موفق به انجام این کار هم شده باشید، حتماً متوجه این مورد شدهاید که استفاده نکردن از این وسایل هم نمیتواند حواسپرتی ما را کاملاً از بین ببرند. به عبارت بهتری در این موارد ما با حذف این وسایل، حواسمان را به چیزهای دیگری پرت میکنیم؛ مثلاً تکه کاغذ روی میزمان را خطخطی میکنیم یا مشغول شمردن کتابهای موجود در کتابخانه و نقش گلهای روی قالی میشویم.
مغز ما در ابداع انواع حواسپرتی استاد است. برای اینکه بفهمیم وقتی حواسمان پرت میشود، چه اتفاقی میافتد، باید در مورد محرکها صحبت کنیم. محرکهایی که ما را به انجام کاری تحریک میکنند.
این محرکها به دو صورت ظاهر میشوند:
محرکها میتوانند منجر به جذب یا حواسپرتی ما شوند. جذب، ما را تحریک میکند تا اهداف و جاهطلبیهای خود را دنبال کنیم؛ ولی حواسپرتی برعکس عمل میکند و ما را از آن اهداف دور میکند.
به همین دلیل است که نمیتوان صرفاً فناوری را عامل حواسپرتی دانست. در واقعیت، حواسپرتی همیشه منابع داخلی دارد. حواسپرتی به معنای فرار از چیزهای ناراحتکننده است، مانند قار و قور شکم یا مشکلات زناشویی یا نارضایتی عمیق از حرفهی خود. به عبارتی بهتر فناوری، صرفاً عاملی است که ما آن را سرزنش میکنیم. آنهم به دلیل ناتوانی خود در انجام کارها و ناتوانی در بررسی مشکلات اساسی.
خبر بد این است که ما براساس تکامل و نوع سیمکشی مغزمان، هیچوقت احساس راحتی و رضایت نمیکنیم. اجداد ما به یادگیری، رشد و در نهایت زنده ماندن ادامه دادند؛ چون از سهم خود راضی نبودند. امروز، هزاران سال بعد، این میراث راضی نبودن از سهم خود، خود را با خلق و خوهایی جدید نشان میدهد. مثل بدبینی، نشخوار فکری و سریع دلزده شدن از موقعیتهای جدید.
این عادتها ما را در برابر حواسپرتی آسیبپذیر میکند؛ اما خبر خوب اینجاست که ما مجبور نیستیم بردهی احساسات منفی خود باشیم و میتوانیم آنها را مهار کنیم. در ادامه روشهای غلبه بر آن را بررسی خواهیم کرد.
78 پاسخ
راهبری دیدگاهها
من فکر می کنم حواس پرتی بیشتر از اینکه عوامل بیرونی داشته باشه عوامل درونی باعث اون هست…
کمبود اعتماد به نفس ،سرزنش درونی،خود کم بینی ،نشخوار ذهنی ،ناکامی…همه و همه عواملی هستن که میتونه حتی حین زیر و رو کردن گوشی همراهت باشه یعنی به صورت ظاهری زمانت رو با برنامه های گوشی پر می کنی ولی در واقع اون دردهای درونی هستن که چون نمیخوایی باهاشون مواجه بشی و مواجه باهاشون درد داره سراغ بهترین گزینه “حواس پرتی” میری حالا به هر طریقی که شده…
و برای من اینجوریه که هرکاری که با چالش همراهه و شروعش برام سخته یا حتی از مرحله شروع هم رد شده ولی یه احساسی باهامه که من نمیتونم یا در اون کار سردرگم هستم همه کار می کنم الا اون کاری که باید انجام بدم البته با یه حس منفی از دست دادن زمان و ناکارامد بودنم و جالبه در این حواس پرتی لذتی هم نیست.
واقعا این روزها خیلی نیازه
خیلی خاص و متفاوت نبود راستش. تکنیک 10 دقیقه هم واقعا قدیمی بود ولی ی نکته خاص این خلاصه، یاداوری سلف ایمیج بود، این ک اگه خودمون رو انسان حواس پرتی بدونیم، پس درست فکر می کنیم!
به خود بگویید که اجازهی تسلیم شدن را دارید، اما فقط بعد از ده دقیقه
قانوح ده دقیقه
ده دقیقه
بابت معرفی متشکرم
حواس من پرت نمیشه اونو ده دقیقه به تاخیر میندازم
من اون دو قسمت اخرشو فقط دوست داشتم
حواسپرتی را فقط ده دقیقه به تعویق بیندازید.
اگر میخواهید فرزندانتان حواسپرتیهای دیجیتالی خود را کنار بگذارند، باید مطمئن شوید که بستری امن را برای رشد روانشناختی آنها فراهم میکنید.
حواس پرتی یکی از بزرگترین مشکلات این روزهای من است ، خواندن این خلاصه برای من یک ساعت زمان برد باید توصیه های این کتاب رو عملی کنم
عموماً تصور میکنیم فناوری مسئول بحران حواسپرتی فعلی ماست؛ اما منتقدان معتقدند که تکنولوژی، مغز ما را به زامبی تبدیل نمیکند.
سپاس از شما
تعهد به خود و من به واسطه ی یک کارگاه خودشناسی یاد گرفتم و انجامش دادم و واقعا ازش نتیجه گرفتم و چون یک گروه بودیم همه حواسمون به هم بود و نتیجه هایی خوبی گرفتیم،
تکینک ده دقیقه برام جدید بود و امتحانش میکنم حتما🤌🏻🌱
تمرکز یکی از مهم ترین عوامل موفقیت هست. البته بیش از حد هم ما را به نشخوار فکری سوق میدهد (باید مراقب بود). شخصا یکی از چالش های بزرگ زندگیم همین حفظ تمرکز در کار ها بوده.
هیچکس به طور دقیق نمیداند که چند بیمار در نتیجهی بیمسئولیتی و بیتوجهی ترانوس جان خود را از دست دادهاند.
راستش برای من خیلی مفید نبود و به نظرم تاثیری هم ندارن روش های که گفته و من خیلی خوشم نیومد
بیست و پنجم تمام
من این کتاب را قبلا مطالعه کرده بودم و فکر میکنم بهترین ابزار برای جلوگیری از حواس پرتی استفاده از ابزارهایی هست که به ما نشان دهد که چقدر از زمان ما در طول روز به خاطر این موضوع هدر میرود هر چند که مبارزه با حواس پرتی یک جنگ سخت برای تمام عمر است که هر روز سخت تر می شود
من این کتاب رو کامل خوندم. بارها ارزش خوندن و والبته عمل کردن به نکاتش رو داره. به شخصه بخش تغذیه روانی کودکان رو از همه چی بیشتر دوست داشتم
اگر کنترل زمان خود را در دست ندارید، ممکن است آنچه را که برنامهریزی کردهاید انجام ندهید.
تکنیک ۱۰ دقیقه
سلام
خیلی خوب بود ، تکنیک ۱۰دقیقه و داشتن چک لیست برای عوامل محرک برای من تاثیر گذار بود
مرسی از اکوتوپیا
کتاب عالی و کاربردی در زندگی
نکات خوبی در کتاب مطرح شده
ممنون بابت این خلاصه مفید
عموماً تصور میکنیم فناوری مسئول بحران حواسپرتی فعلی ماست؛ اما منتقدان معتقدند که تکنولوژی، مغز ما را به زامبی تبدیل نمیکند. اگر واقعاً میخواهید حواسپرتی را درک کنید، باید عمیقتر کاوش کنید و در مورد روانشناسی حواسپرتی مطالعه کنید. وقتی فهمیدید حواسپرتی چه فرایندی دارد، شروع میکنید به مقابله با چیزهایی که شما را از مسیر خارج میکند.
هیچ چیز جدیدی برای من نداشت همه رو خودم میدونستم ولی مرسی از خلاصه اتون این کتابو کامل نمیخونم 🙂
قانون ده دقیقه
به نظرم کتاب خیلی خوبی بود. اتفاقا این روزا بیشتر دارم روی این کار میکنم. با قانون ده دقیقه هم خیلی حال کردم
حواسپرتی را فقط ده دقیقه به تعویق بیندازید.
آیا تابهحال به سرعت ایمیلهای خود را پشت چراغ قرمز چک کردهاید و وقتی وسط پاسخ دادن به آن ایمیل بودهاید، چراغ سبز شده است؟ یا شاید در اوقات فراغت یک نگاه ساده به فیسبوک انداختهاید و متوجه شدهاید که وقت زیادی گذشته و جلسهتان دیر شده است؟ شما باید به این نوع حواسپرتیهای بهظاهر بیاهمیت، رسیدگی کنید تا بهرهوری و تمرکز بیشتری داشته باشید.
اینجاست که «قانون ده دقیقه» وارد میشود. دفعهی بعد که توئیتر یا تلفن هوشمندتان وسوسهتان کرد، به خود بگویید که اجازهی تسلیم شدن را دارید، اما فقط بعد از ده دقیقه.
به احتمال زیاد، زمانی که آن ده دقیقه تمام شد، در کار خود غرق شدهاید و حتی متوجه گذر زمان هم نمیشوید.
اما اینترنت و گوشی عامل مهم حواس پرتی ماست هر موقع اینترنت رو خاموش کنیم و گوشی نداشته باشیم خیلی راحت عمیق فکر میکنیم چون میدونیم نمیتونیم از اون استفاده کنیم.
وارد نمودن حجم انبوهی از توصیه هایی که کتاب های این سبکی به ذهن وارد می کند خودش یکجور حواس پرتیه! شما یکبار برنامهریزی به روش بولت ژورنال را بخوان تمام کتاب های این سبکی را بریز دور
اینم تموم شد
سر کار بهتر گوشی چک بشه تا وارد حاشیه بقیه شد !
قانون ده دقیقه قانون خوبیه👌🏻👌🏻
سلام.ممنون
راهبری دیدگاهها