کتاب انسان در جستوجوی معنا که در سال ۱۹۴۶ منتشر شد، روایتی است تکاندهنده از تجربیات نویسنده و روانشناس، ویکتور فرانکل، در دوران اسارتش در اردوگاه کار اجباری آشویتس طی جنگ جهانی دوم. فرانکل در این اثر، چگونگی تابآوری انسان در برابر شرایط تحملناپذیر، کنار آمدن با تروما و در نهایت یافتن معنا در زندگی را توضیح میدهد.
ویکتور فرانکل یک عصبشناس و روانپزشک اتریشیالاصل و همچنین بنیانگذار لوگوتراپی (معنادرمانی) بود. او پس از دوام آوردن در اردوگاههای کار اجباری نازی، چندین کتاب دربارهی چگونگی یافتن معنای زندگی نوشت.
چگونه تجربیات هولناک یک فرد باعث شد دیدگاهی منحصربهفرد دربارهی ماهیت انسان پیدا کند؟
هیچکس جز بازماندگان اردوگاههای کار اجباری نازیها، نمیتواند کاملاً درک کند که زندگی یک زندانی در آن شرایط چگونه بوده است. ما فقط میتوانیم تصور کنیم که زندانیان چگونه روزهای خود را سپری میکردند و در مواجهه با آن همه ستم و قساوت، چگونه عقل و سلامت روان خود را حفظ میکردند.
ویکتور فرانکل، یکی از بازماندگان این اردوگاهها، مشکلاتی را تشریح میکند که اسیران رژیم نازی با آنها دست و پنجه نرم میکردند. تجربیات او همچنین نظریهی روانشناختی او به نام «لوگوتراپی» یا معنادرمانی را شکل داد. معنادرمانی توضیح میدهد که چگونه برای شکوفایی و حتی بقا در شرایط سخت، باید به درک معنای شخصی زندگی خود برسیم.
امروزه، همه حداقل تا حدودی از اعمال غیرانسانی و وحشتناک در اردوگاههای کار اجباری در سراسر آلمان و اروپای شرقی، آگاهی دارند.
به همین ترتیب، قربانیان خشونت نازیها در دوران هولوکاست حداقل تا حدی از سرنوشت وحشتناکی که در انتظارشان بود، آگاه بودند. به همین دلیل، تصور میشود که واکنش اولیهی آنها هنگام ورود به اردوگاهها باید ترس بوده باشد. ولی واکنشها به سه مرحلهی مجزا تقسیم میشد.
مرحلهی اول با رسیدن به اردوگاه (یا حتی هنگام انتقال زندانیان) آغاز میشد.
زندانیان چنان از اتفاقات جاری شوکه میشدند که با تمام وجود سعی میکردند خود را متقاعد کنند بالاخره همه چیز به شکلی درست خواهد شد. اکثر زندانیان داستانهای هولناکی دربارهی اتفاقات داخل اردوگاهها شنیده بودند؛ اما با فرستاده شدن به آنجا، به خودشان میگفتند که قضیه برای خودشان متفاوت خواهد بود.
مثلاً کسانی که به اردوگاه مرگ آشویتس میرسیدند، هنگام خروج از قطار به چپ یا راست فرستاده میشدند؛ یک گروه برای کار سخت و دیگری برای اعدام فوری. بااینحال، هیچکدام از آنها نمیدانستند که این گروهها به چه معنا هستند.
به دلیل شوک ورود به اردوگاه، زندانیان تسلیم توهم نجات میشدند و بهاشتباه باور میکردند گروهی که در آن قرار دارند، به نحوی به معنای نجات از مرگ حتمی است.
در طول این مرحلهی اول، زندانیانی که هنوز به وحشتهای اردوگاه عادت نکرده بودند، از هر اتفاقی که میافتاد، بهشدت میترسیدند. زندانیان تازهوارد نمیتوانستند تجربهی تماشای مجازات وحشیانهی دیگر زندانیان را برای کوچکترین جرایم، تحمل کنند.
آنها در مواجهه با خشونت فجیع، خیلی زود امید خود را از دست دادند و مرگ را نوعی رهایی تلقی کردند. در واقع، اکثر آنها فکر میکردند با لمس کردن حصار الکتریکی اطراف اردوگاه خودکشی میکنند و از زندگی راحت میشوند.
267 پاسخ
راهبری دیدگاهها
این کتاب و کتاب ۲۰ ۸۰ جز کتابایی که فعلا تو این چالش به دلم نشسته
این کتاب قشنگ گوشت شد چسبید به تنم 🙏
خیلی وقتا معنای زندگیمون اینه که یه ادم معمولی باشیم و کار خارق العاده نکنیم
همین که به کسی آسیب نزنیم خودش یه کار بزرگه
تاحالا بهترین کتاب چالش بود از نظر من
عالی بود
کتاب جالبی بود و مسلما از اون کتاب هایی هست که باید کامل خونده بشه !
«معنایی کلی برای زندگی پیدا نمیشود؛ زندگی هر فرد در لحظهای خاص، معنای خاص خود را دارد»
ولی همین معناهای خاص و متغیر در هر مرحله ای از زندگی هستن که باعث میشن توان بقا در زندگی رو همچنان داشته باشیم (:
هرشخصی معنای خاص خود را از زندگی دارد ، عوامل و دلایل درونی ما بسیار مهمتر از عوامل بیرونی هستش .
کتاب بسیار خوبی بود
نکته کلیدی کتاب برای من اینجا بود که گفت:
وقتی از وقوع چیزی میترسیم، اغلب اتفاق میافتد؛ اما وقتی سعی میکنیم چیزی بهزور اتفاق بیفتد، هرگز اتفاق نمیافتد!
و جمله استاد شطرنج هم دقیق ترین جمله برای بهترین حرکت است
یعضی از قسمت ها دقیقا مثل حالات توی سربازی هست که تجربه کردیم
مدتها بود تصمیم داشتم این کتاب رو بخونم
چه خوب که با خواندن خلاصه کتاب انگیزه ای پیدا کردم برای شروع کتاب
کتاب ارزشمندیست و مخلص کلام اینکه زندگیت رو به یه هدف معناداری گره بزنید تا بتونید دووم بیارین.قسمت 8 کتاب رو ک راهکار مقابله با ترس را یاد داده دوست داشتم.
کتاب خوب و با ارزشی هستش.کل کتاب هم حجمش کمه و با خواندن کتاب کامل بهتر شرایط اون محیط و سختی ها و مشکلات درک میشه و ادم بهتر می تونه در موقعیت قرار بگیره.
در هر صورت دکتر فرانکل با ابداع روش درمان معنا تراپی پس از آزادی از اردوگاه کمک های زیادی به بازماندگان و جامعه بشری کرد و ما هرکدام با درک موضوع و یافتن معنای حقیقی و مفید برای زندگی خودمان،تصویر بهتری از آینده خودمان می سازیم و زندگی ما هیجان و زیبایی خاصی پیدا می کند.
این قسمت از کتاب یک دنیا درس بود برای من
وقتی از وقوع چیزی میترسیم اغلب اتفاق می افتد،اما وقتی سعی میکنیم چیزی به زور اتفاق بیوفتد هرگز اتفاق نمی افتد.
یادگرفتم که قرار نیست همیشه شرایط همونطوری که باب میل ما هست، باشه. باید بتونیم تو هر شرایطی، معنای اون تایم از رندگیمونو پیدا کنیم. ممکنه معنا در زمانی کوچک و عادی و معمولی باشه و یا ممکنه در تایم دیگری معنای بزرگ و فلسفی باشه.
خوانده شد .
مفید و جالب بود ممنون.
این ک کتابهای متنوع انتخاب کردید برای این چاش واقعا هوشمندانه هست
ممنون از تیم حرفه ای شما
عالی بود
معنا در زندگی در لحظه اتفاق می افتد و آینده نامعلوم است و چه خوب که انسان با هدف در لحظه زندگی کند با امید به اینده و در جستجوی معنای زندگی
اینکه معنا جهت میده به زندگی ،تقریبا بدیهیه .کاش درمورد خود معنا و اینکه چطور پیداش کنیم و معنا بدیم به زندگی بیشتر میگفت
معنایی کلی برای زندگی پیدا نمیشود؛ زندگی هر فرد در لحظهای خاص، معنای خاص خود را دارد
خیلی وقت پیش بود کی میخواستم این کتاب رو بخونم. چکیدهی خوبی بود.
سلام همگی
چقدر معنا در زندگی موثر است. همه ما این مهم رو دست کم میگیریم و از آن دور میشویم. فکر کنم باید هممون به این فکر کنیم که معنای زندگیمون چیه؟!
سالها پرسیدم از خود کیستم
آتشم، شوقم، شرارم چیستم
…
پیدا کردم معنای زندگی که در هر شرایطی ممکنه با شرایط دیگه متفاوت باشه به انسان انگیزه و امید ادامه زندگی رو میده و من فکر می کنم این جستجوی معنا تفاوت انسان با دیگر موجودات می تونه باشه یعنی فقط از روی غریزه و اجبار زندگی نکنیم
زندگی تو هر لحظه یه معنی خاص داره مررسی مفید بود🍀
باید بخونم کتاب را
بسیار عالی …….پیدا کردن معنای زندگی ارتباط مستقیم با توانایی ها و موفقیت های ما دارند
پیدا کردن معنای زندگی ارتباط مستقیم با توانایی ها و موفقیت های ما دارند
معنای زندگی به زاویه دید انسانها بستگی دارد
عالی بود . تشکر
چکیده ی خیلی خوبی بود، سپاس.
اگر انسان چرایی زندگی رو بفهمد با هر چگونگی خواهد ساخت
نیچه
زندگی بدوم معنا مثل نبودن و تمام سدن در گذشته است.
اگر از یک استاد بزرگ شطرنج بهترین حرکت را بپرسید، به شما خواهد گفت که بهترین حرکت نداریم. بااینحال، بسته به موقعیتهای مختلف در طول بازی، بهترین حرکت به وجود میآید.
عالی بود
چند سال پیش کتابش رو خوندم امروز خلاصه شما رو خوندم و دوباره منظور و هدف نویسنده و کتاب برام یادآوری شد. امروز بهش نیاز داشتم مرسی 🙌🏼
راهبری دیدگاهها