این کتاب (2023) به تاثیر عمیق شش ماده خام بر روند تمدن بشری میپردازد: ماسه، نمک، آهن، مس، نفت و لیتیوم.
با مطالعه این کتاب متوجه خواهید شد که چگونه این عناصر نه تنها امپراطوریها را ساخته و نابود کردند، بلکه برای شکل دادن آینده هم بسیار مهم هستند. این کتاب سفری دلچسب به دنیای مواد خام، از دوران باستان تا عصر دیجیتال است.
اد کانوی در حال حاضر به عنوان ویراستار اقتصاد و داده اسکای نیوز فعالیت میکند و به عنوان یک ستون نویس برای نشریه تایمز قلم میزند. تخصص او باعث شد تا کتاب پرفروش اجلاس: برتون وودز، 1944: جی ام کینز و شکلدهی مجدد اقتصاد جهانی را بنویسد.
قدرت مواد خام در طول تاریخ را کشف کنید.
ما امروز به وسایل روزمره اطراف خود عادت کردهایم. یک تلفن برای ما خیلی عادی است و هرگز به آن به چشم یک ابزار پیچیده با جزئیات بسیار نگاه نمیکنیم. همینطور یک خانه در ذهن ما فقط یک خانه است، یک موجود واحد و نه ترکیب پیچیدهای از فلز، چوب و سیمکشی.
اگر کمی فکر کنید، هر وسیله در اطراف ما سفری پرماجرا را پشت سر گذاشته تا به جایی که امروز قرار دارد برسد. از گازی که به اجاق ما میآید گرفته تا فلزاتی که از آنها در ساخت ماشین استفاده میکنیم، تمامی این مواد در تار و پود تاریخ و نوآوری بشر بافته شدهاند. هر چند وقت یکبار به این سوال فکر میکنید که آهن در هسته یک ستاره تشکیل شده و منشا کیهانی دارد؟
در این کتاب میخواهیم در مورد شش ماده مهم حرف بزنیم که نه تنها امکانات لازم برای ما را فراهم کردهاند، بلکه قرار است آینده ما را نیز تغییر دهند.
در این کتاب میبینیم که چگونه ماسه، نمک، آهن، مس، نفت خام و لیتیوم نقشهایی اساسی در شکل دادن به جهان و جایگاه امروزی ما ایفا کردهاند.
در داستان تمدن بشری، ماسه نمادی است برای تکامل موجودات زمینی و همچنین نوآوریهای بشر.
این ماده خام که اغلب نادیده گرفته میشود، بخشی جداییناپذیر از تاریخ بشر است. مادهای که شاهد ظهور و سقوط امپراتوریها و شکلگیری دنیای مدرن ما بوده است.
البته شکلگیری ماسه، ریشه در فرآیندهایی طبیعی، بسیار قدیمیتر از تاریخ بشر دارد. ماسه طی هزاران سال، از فرسایش سنگ، توسط آب و باد شکل گرفته است. این دانههای ریز از قله کوهها، از طریق رودخانهها، به اقیانوسها سفر کردهاند، حتی برخی از آنها از فعالیتهای آتشفشانی ناشی شدهاند.
در دوران باستان از ماسه برای ایجاد بتن و ملات استفاده میشد. موادی که پایههای تمدن اولیه بشر را ساختند. در زمان حال، ماسه سنگ هنوز مادهای بنیادی و مهم به حساب میآید. در جهان فناوری از ماسه به شکل سیلیکون استفاده میشود. سیلیکون مهمترین ماده برای ساخت نیمههادیهایی است که در تراشههای تلفن هوشمند و سرورهای اینترنت کاربرد دارند.
در عصر حاضر تقاضا برای ماسه بی سابقه است. جدا از فناوری دیجیتال، ماسه یک ماده خام حیاتی در ساخت و ساز، صنعت شیشه و حتی تولید لوازم آرایشی است. استخراج بیحد ماسه، نگرانیهای زیست محیطی زیادی ایجاد میکند.
در حالی که ماسه موجود در سواحل، بستر رودخانهها و اقیانوسها را برداشت میکنیم، کم کم با این واقعیت روبرو میشویم که ماسه منبعی نامحدود نیست.
استخراج بیش از حد ماسه محیط زیست ما را تهدید میکند، جریان رودخانهها را مختل میکند، سواحل را فرسایش میدهد و حتی بر استحکام پلها و سدها تاثیر میگذارد.
داستان شن و ماسه داستان چالشهای بیپایان است. همانطور که ما به نوآوری و ساختوساز ادامه میدهیم، یافتن راههایی برای حفظ اکوسیستمهای طبیعی مهم میشود.
داستان ماسه، نبوغ انسان و تاثیر صنایعی که این ماده خام را به بافت زندگی روزمره ما تبدیل میکند، برجسته میکند.
از آغاز زندگی ماسه در زیر آب تا استفاده از آن به عنوان شیشه در یک آسمان خراش، داستان قابل توجهی از اقتباس و نوآوری است.
17 پاسخ
👌👍🙏
انتقال از سوختهای فسیلی به انرژیهای تجدیدپذیر، نه تنها یک ضرورت زیستمحیطی بلکه یک امر سیاسی و اقتصادی نیز هست.
لیتیوم، سبکترین فلز دنیا است
خداروشکر
واقعا جالب بود
در عصر حاضر تقاضا برای ماسه بی سابقه است. جدا از فناوری دیجیتال، ماسه یک ماده خام حیاتی در ساخت و ساز، صنعت شیشه و حتی تولید لوازم آرایشی است.
ممنونم
در قرن بیست و یکم، داستان نفت در یک مقطع حساس قرار دارد. همانطور که ما با تغییرات آب و هوایی و تخریب محیط زیست روبرو هستیم، دستیابی به منابع انرژی جایگزین ضروری است. انتقال از سوختهای فسیلی به انرژیهای تجدیدپذیر نه تنها یک ضرورت زیستمحیطی بلکه یک امر سیاسی و اقتصادی نیز هست.
کتاب “مواد خام جهان” دربارهی شش مادهی اساسیایه که تمدن مدرن رو شکل دادن. نویسنده، اد کانوی، با نگاهی جذاب و داستانگونه نشون میده که این مواد چطور از دل طبیعت استخراج شدن و چطور دنیای ما رو تغییر دادن. خیلی از چیزایی که روزانه استفاده میکنیم، وابسته به همین مواد خام هستن، ولی اغلب حواسمون بهشون نیست.
اون بخشی که برام خیلی جالب بود این بود که:
“ما چقدر به این مواد وابستهایم، بدون اینکه بدونیم!”
مثلاً آهن، آلومینیوم، نفت، مس، شن و سیمان، چیزایی هستن که تمدن امروزی بدون اونها از هم میپاشه. اما نکتهی عجیب اینجاست که تأمین این مواد اصلاً به سادگی که فکر میکنیم نیست. استخراج و استفادهی بیرویهی این منابع نهتنها روی محیطزیست اثر داره، بلکه حتی میتونه باعث بحرانهای اقتصادی و سیاسی بشه!
این کتاب یه جورایی دیدمو نسبت به چیزایی که دور و برمونه تغییر داد. از ساختمونایی که توشون زندگی میکنیم تا گوشی و ماشین و حتی انرژیای که مصرف میکنیم، همهی اینا به لطف همین مواد خام ممکن شده. اگه یه روز این مواد تموم بشن یا دسترسی بهشون محدود بشه، دنیایی که میشناسیم چقدر تغییر میکنه؟! این سؤال برام خیلی جذاب بود و باعث شد به منابعی که هر روز مصرف میکنیم بیشتر فکر کنم.
در کل، کتابی بود که باعث شد یه کم عمیقتر به دنیای اطرافم نگاه کنم 🤯🔍
کتاب متفاوت و جالبی بود👌
استخراج های بی رویه این موادها جدا از بالا بردن کیفیت زندگی ما ضربه بزرگی بر زمین اب و هوا زده
اینم جالب بود
“مواد معمولی مانند ماسه، نمک، آهن، مس، نفت و لیتیوم بخشهایی اساسی از منابع زمین هستند..به طور حیاتی، ما باید بین استفاده از این منابع کاربردی و محافظت از سیاره خود تعادل ایجاد کنیم”
خیلی جالب بود همه این مواد شمشیر دو لبه هستند و هم میتونن باعث پیشرفت علم و فناوری اقتصاد بشن و هم میتونن باعث نابودی انسان و زمین بشن.. کتاب جالبی بود مرسی اکوتوپیا 🤍
خیلی ممنون 🙏 💚
جالب بود
البته یاد گزارشی از انرژی مانیتور افتادم که گفته بود ۴ ماده معدنی میتونن آینده دنیا رو به دست بگیرن و یا تغییر بدن( مس، لیتیوم، کبالت و نیکل) و ایران دارای هر ۴ عنصر به میزان زیاده ولی صاحبان صنایع و تکنولوژی و فناوری هستن که سود اصلی رو میبرن و ایران در بهترین حالت بدون داشتن تکنولوژی و فناوری،خام فروش خواهد بود
این موضوع داشتن بیشترین معدن به معنی تاثیرگذاری بیشتر نیست مثل اینکه فکر کنیم کارگران معادن طلا بسیار ثروتمند هستند چون دارن هر روز طلا استخراج میکنن
کتاب خوبی بود و نقش این شش ماده رو در زندگی بشر به خوبی نشون میداد.
ولی نکتهای که ذهن من رو درگیر کرده اینه که کشور ما، ایران، به وفور این شش ماده رو داره ولی افسوس که خودش نمیتونه از این مواد استفاده کنه چون تکنولوژی و فناوری اون رو نداریم و خام فروش خواهیم بود
مواد معمولی مانند ماسه، نمک، آهن، مس، نفت و لیتیوم بخشهایی اساسی از منابع زمین هستند.این منابع همچنین اجزای محوری تاریخ بشر، حال و آینده ما هستند. از خاستگاه کیهانی این مواد گرفته تا اکتشافات باستانی و کاربردهای مدرن، این مواد اثر عمیقی بر تمدن، فناوری و محیط اطراف ما داشتهاند.
ممنون بابت خلاصه کتاب. به طور خلاصه و بسیار جالب سیر مواد مورد استفاده برای توسعه تمدن بشری را ارائه داده بود.
دید قشنگی که اول کتاب نسبت به وسایل اطرافمون داد رو دوست داشتم. اینکه هرکدوم از این وسایل یه سفر و داستانی رو طی کردن تا به خونه ما برسن. چیزی بود که تاحالا بهش فکر نکرده بودم.
ممنون از شما. به طور کلی ما باید بین استفاده از این همه منابع و محافظت از سیاره خودمون یه تعادلی ایجاد کنیم …