کتاب ثروت ملل

تاثیرگذارترین کتاب اقتصادی تاریخ

نویسنده:
آدام اسمیت
(Adam Smith)
27 نفر در حال مطالعه این کتاب هستند.

کتاب ثروت ملل، یکی از مهم‌ترین کتاب‌ها در تاریخ علم اقتصاد است که توضیح می‌دهد چطور برخی ملت‌ها ثروتمند می‌شوند و برخی دیگر نمی‌توانند مسیر ثروت را پیدا کنند. از نظر آدام اسمیت ریشه‌ی ثروت ملل این است که افراد آزادانه در یک بازار آزاد نیازهای شخصی خود را برطرف کنند. نکته‌ی مهم‌تر اینکه شکوفایی یک ملت از دخالت حداقلی دولت به دست می‌آید.

این کتاب برای چه کسانی مفید است؟

  • هر کسی که می‌خواهد پایه‌های کاپیتالیسم و بازار آزاد را درک کند.
    هر کسی که کنجکاو است در مورد ریشه‌های تاریخی اقتصاد مطالعه کند.

آدام اسمیت، فیلسوف و اقتصاددان اسکاتلندی، را «پدر اقتصاد مدرن» می نامند؛ چرا که اولین بار، او بازار آزاد و دخالت نکردن دولت‌ها در اقتصاد را راهی به‌سوی رفاه دانست. کتاب ثروت ملل مهم‌ترین اثر او و اولین کتاب علم اقتصاد مدرن است.

 

 

خلاصه کتاب ثروت ملل

حاوی 4 ایده کلیدی
The Wealth of Nations
The most influential economic book of all time
ایده‌های کلیدی کتاب
مقدمه

مقدمه‌ای بر کتاب ثروت ملل

تئوری اقتصادی «دست نامرئی» دقیقاً چیست؟ آیا واقعاً می‌دانید بازار آزاد چطور کار می‌کند؟ چطور مرکانتیلیسم باعث احتکار بیهوده‌ی طلا و نقره شد؟

در کتاب ثروت ملل، اثر آدام اسمیت، با این مفاهیم آشنا می‌شویم. آدام اسمیت، فیلسوف و اقتصاددان قرن هجدهم، با حمایت از بازار آزاد و کاهش مداخله‌ی دولت در اقتصاد، «پدر اقتصاد مدرن» شناخته می‌شود. حتی با این‌که سال‌ها از مرگ اسمیت گذشته؛ اما امروز هم بسیاری از صاحب‌نظران درباره‌ی مواضع او صحبت می‌کنند. در این کتاب می‌بینیم که چرا اسمیت باور داشت کلید شکوفایی یک کشور را باید در بازار آزاد جست‌وجو کرد. همچنین مسائل مربوط به مالیات، تجارت آزاد و مفهوم منافع شخصی اقتصادی، همگی در این کتاب مطرح شده‌اند.

ایده کلیدی 1

1تقسیم کار باعث افزایش بهره‌وری می‌شود و بازار آزاد به مردم این امکان را می‌دهد که متخصص شوند

تصور کنید می‌خواهید کارخانه‌ای برای ساخت سوزن ته‌گرد راه‌اندازی کنید. برای تولید هم فقط یک کارگر بی‌سواد را برای تولید سوزن استخدام می‌کنید. کارگر شما همه‌ی هجده‌ مرحله‌ی ساخت این سوزن‌ها را به‌تنهایی انجام می‌دهد. نتیجه چندان جالب‌توجه نیست. او در یک روز کاری به‌سختی یک سوزن درست می‌کند.

اما اگر هجده کارگر داشتید، می‌توانستید هر مرحله را به یک نفر بسپارید. با این کار هر فرد کم‌کم در کار خود مهارت پیدا می‌کرد.

آیا در این صورت ۱۸ سوزن در روز تولید می‌شود؟ خیر. این کار باعث می‌شد میزان تولید شما به ۵۰ هزار سوزن در روز برسد.

تقسیم کار به میزان قابل‌توجهی بهره‌وری را افزایش می‌دهد. اما چطور؟

هنگامی که یک کارگر مجبور است کارهای مختلفی را انجام دهد، زمان زیادی تلف خواهد کرد. ولی با تقسیم کار، هر کارگر می‌تواند صرفاً روی یک وظیفه تمرکز کند. به این ترتیب شما با این کار زمان‌های مرده‌ی او را به زمان مولد تبدیل خواهید کرد. علاوه بر این، اگر افراد فقط به یک کار خاص توجه کنند، نوآوری شکل خواهد گرفت که همین نوآوری، باعث افزایش بهره‌وری خواهد شد.

پسری جوان سیستمی اختراع کرد که با استفاده از یک طناب می‌توانست دریچه‌ی آتش‌نشانی را باز و بسته کند. این اختراع کمک بزرگی به مهار آتش می‌کرد. حدس بزنید شغل قبلی این مخترع چه بود؟ باز و بسته کردن دریچه‌ی آتش‌نشانی با دست!

از طرفی با افزایش بهره‌وری، مازاد تولید به دست خواهد آمد. این مازاد تولید معامله می‌شود. قصاب اگر گوشتْ اضافه بیاورد، آن را با نان مبادله می‌کند.

اما گاهی پیش می‌آید که برای محصول، تقاضای اضافه‌تری نباشد. مثلاً اگر نانوا گوشت لازم نداشته باشد چه می‌شود؟ پول برای حل همین مشکل ایجاد شده است. قصاب می‌تواند گوشت خود را به فردی دیگری بفروشد و با پول آن نان بخرد. یا حتی ممکن است او مقداری پنیر هم بخواهد. ایرادی ندارد. با پولی که از فروش گوشت به دست آورده می‌تواند به بازار برود و پنیر تهیه کند.

به همین شکل، افراد در صنایع مختلف متخصص می‌شوند. این هم نوعی تقسیم کار است و بهره‌وری را زیاد می‌کند. صنعت‌گران در بازار مازاد تولید خود را عرضه می‌کنند و می‌فروشند.

ایده کلیدی 2

2برای ثروتمند شدن یک ملت، تولید کالاهای معامله‌شدنی از ذخایر طلا مهم‌تر است.

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 3

3پیروی از نفع شخصی در نهایت به نفع جامعه است

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 4

4بازار آزاد رشد اقتصادی را به حداکثر می‌رساند؛ بنابراین نقش دولت در بازار باید محدود شود

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
خلاصه نهایی

پیام کلیدی کتاب

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
نظرات و دیدگاه‌های شما
6 دیدگاه

6 پاسخ

  1. وقت بخیر
    خلاصه این کتاب ، سوالات ابتدایی د رمورد بازار آزاد را جواب میدهد و ترغیب بیشتری برای طالعه در خصوص بازار آزاد در من ایجاد کرد
    ممنون از این خلاصه

  2. چکیده ای بس به درد بخور و خالی از گزافه
    درود بر شما
    پاینده باشید

    1. ممنون بابت انتشار این چکیده زیبا از کتاب ثروت ملل.

  3. با تشکر از خلاصه کتب تون
    این خلاصه کتاب چهارمی بود که مطالعه کردم .

  4. خیلی خلاصه ولی جامع بود، ای کاش در کشور ما هم از الگوهای صحیح و نتیجه راه های رفته دیگران بهره برداری می شد، چرا میخواهیم چرخ را از نو بسازیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کتاب‌های مشابه
اثر جفری ام. شوارتز و ربکا گلدینگ
اثر ترن گریفین
اثر سیلویا پلات
اثر فیلیپ کاتلر، دیوید هسکیل و نانسی آر لی
لوگوی اکوتوپیا کامل