جلد کتاب خون کثیف

کتاب خون کثیف

اسرار و دروغ‌های یک استارت‌آپ سیلیکون ولی

نویسنده:
جان کریرو
(John Carreyrou)
178 نفر در حال مطالعه این کتاب هستند.

«خون کثیف» (۲۰۱۸) داستان تکان‌دهنده یک استارتاپ فناوری را بازگو می‌کند. استارتاپی که با الهام از فرهنگ «تا وقتی موفق نشدی تظاهر به موفقیت کن» در سیلیکون ولی، جان میلیون‌ها انسان را با دستگاه آزمایش خون خود به خطر انداخت؛ دستگاهی که بیش از حد خوب به نظر می‌رسید. این کتاب توسط جان کریرو، روزنامه‌نگار برنده‌ی پولیتزر، نوشته شده است. کسی که پرده از این ماجرا برداشت و آن را تا انتها دنبال کرد. «خون کثیف»، داستان شرکت ترانوس و سقوط فاجعه‌بار مدیرعامل نابغه‌ی آن، الیزابت هولمز، را روایت می‌کند.

جان کریرو روزنامه‌نگار تحقیقی و برنده‌ی دو جایزه‌ی پولیتزر برای مقالات خود در وال استریت ژورنال است. از دیگر گزارش‌های برجسته‌ی او می‌توان به گزارش‌هایی در مورد سقوط شرکت ویوندی یونیورسال و روابط ایالات متحده و فرانسه در طول جنگ عراق اشاره کرد.

خلاصه کتاب خون کثیف

حاوی 7 ایده کلیدی
Bad Blood
Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup
ایده‌های کلیدی کتاب
مقدمه

مقدمه‌ای بر کتاب خون کثیف

جزئیات هولناک یک دستگاه آزمایش خون چند صد میلیون دلاری

استارتاپ‌های سیلیکون ولی به پنهان کردن یا کوچک نشان دادن مزایای محصولات خود معروف نیستند. این مرکز خودستایی کالیفرنیا، بر پایه‌ی ادعاهای گزاف، دروغ‌های کوچک و فرهنگ ریشه‌دار «تظاهر به موفقیت تا رسیدن به آن» بنا شده است. معمولاً سرنوشت این نوظهورهای متکبر به یکی از دو صورت رقم می‌خورد: یا شرکت به اوج خود می‌رسد و جهان را برای همیشه تغییر می‌دهد (مانند گوگل، اپل و آمازون)، یا پس از چشیدن طعم شکست در بازاری بی‌رحم، از صحنه محو می‌شود.

اما گاهی اوقات، داستان طور دیگری پیش می‌رود. الیزابت هولمز بزرگ، نابغه‌ی کاریزماتیک و یقه‌اسکی‌پوش، با وعده‌ی انقلابی در علم پزشکی، سرمایه‌گذاران را شیفته‌ی ایده‌ی خود به نام ترانوس کرد. اگر چیزی بیش از حد خوب به نظر می‌رسد، معمولاً حقیقت ندارد. ادیسون ترانوس نیز از این قاعده مستثنی نبود.

این دستگاه آزمایش خون کوچک، فوق‌العاده قابل حمل، ارزان و سریع که قادر به تشخیص ۲۰۰ بیماری رایج بود، به عنوان یک دستگاه معجزه‌آسا ستایش شد. اما مشکل چه بود؟ اینکه این دستگاه اصلاً کار نمی‌کرد! و اینجاست که این داستان عجیب سرشار از دروغ، پنهان‌کاری، فریب و نیرنگ، واقعاً پیچیده می‌شود.

ایده کلیدی 1

1الیزابت هولمز طرحی مبتکرانه برای دستگاهی در سر داشت که می‌توانست انقلابی در تشخیص‌های پزشکی ایجاد کند

الیزابت هولمز، همانند بسیاری از افراد، از سوزن وحشت داشت. همین ترس بود که الهام‌بخش ایده‌ای نوآورانه در ذهن او شد: یک برچسب پوشیدنی که با بهره‌گیری از سوزن‌های میکروسکوپی، در طول روز خون بیماران را مورد آزمایش قرار می‌داد. او فکر می‌کرد اگر بتواند چنین دستگاهی بسازد، نه تنها نیاز به سوزن را از بین می‌برد، بلکه وسیله‌ای خواهد دارد که می‌تواند اطلاعات لحظه‌ای در مورد آزمایش خون برای کمک به تشخیص‌های مداوم ارائه دهد. تا سال 2004، او آماده بود تا ایده‌ی خود را عملی کند. او به همراه شان اکروید، یکی از هم‌دوره‌ای‌هایش در دانشگاه استنفورد، شرکت ترانوس را تاسیس کرد. اما یک مشکل وجود داشت. این دو نفر خیلی سریع متوجه شدند که سوزن‌های بسیار ریز نمی‌توانند به اندازه‌ی کافی خون بکشند. در این زمان بود که ایده‌ی اولیه شکل جدیدی به خود گرفت.

اید‌ه بعدی، یک دستگاه آزمایش خون به اندازه‌ی کارت اعتباری بود که با استفاده از یک سوزن کوچک، چند قطره خون می‌گرفت. سپس این دستگاه به دستگاه دیگری که کمی بزرگ‌تر بود متصل می‌شد و می‌توانست آزمایش‌های تشخیصی را انجام دهد. دستگاه دوم که به اندازه‌ی یک توستر بود، آزمایش‌های شیمیایی و رسانایی را برای بررسی 240 بیماری رایج انجام می‌داد. این بیماری‌ها از کمبود ویتامین D تا تبخال و HIV را شامل می‌شد. اگر این دستگاه ساخته می‌شد، می‌توانست مراقبت‌های بهداشتی را متحول کند. ابزارهای تشخیص پزشکی ناگهان در دسترس میلیون‌ها نفر قرار می‌گرفت.

این دو نفر شروع به تصور دنیایی کردند که در آن هر کسی یک دستگاه ترانوس در خانه‌اش داشت. هزاران نفر به لطف تشخیص زودهنگام، نجات پیدا می‌کردند. این دستگاه می‌توانست سطح هورمون‌ها را کنترل کند و اطلاعات را به صورت ساعتی یا روزانه برای متخصصان مراقبت‌های بهداشتی ارسال کند. سپس پزشکان می‌توانستند به بیماران توصیه کنند که قرص‌های بیشتری مصرف کنند یا با آمبولانس تماس بگیرند. افراد فقیر ناگهان به مراقبت‌های پزشکی ارزان دسترسی پیدا می‌کردند. از این گذشته، این دستگاه نیاز به پزشکان و پرستاران گران‌قیمت را از بین می‌برد.

آزمایش خون به چیزی تبدیل می‌شد که هر کسی می‌توانست در حین خرید با هزینه‌ای حداکثر 10 یا 20 دلار انجام دهد. به نظر می‌رسید که احتمالات بی‌پایان هستند. مثلا چه می‌شد اگر دستگاه‌ها را به مناطق جنگی می‌فرستادید و آن‌ها را در بیمارستان‌های صحرایی پس از بلایای طبیعی راه‌اندازی می‌کردید؟ حتی می‌توانستید یکی از آن‌ها را در پشت جیپ ارتش داشته باشید.

ایده کلیدی 2

2فقط یک مشکل وجود داشت: ساخت این دستگاه‌ها عملاً غیرممکن بود

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 3

3هولمز با سماجت، از جذابیت و کاریزمای خود برای پیشبرد برنامه‌اش بهره برد

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 4

4ترانوس برای جذب سرمایه‌گذاران، عیب‌های ادیسون را مخفی نگه داشت

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 5

5شرکت برای حفظ ظاهر فریبنده‌ی خود، به طور سیستماتیک آمار و ارقام را دستکاری می‌کرد

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 6

6ترانوس برای فرار از بازرسی‌های FDA، در حالی که ادعای طرفداری از این سازمان را داشت، از هیچ تلاشی دریغ نکرد

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 7

7این شرکت با اخراج افراد منتقد و استخدام کارمندان مطیع، از اسرار خود محافظت می‌کرد

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
خلاصه نهایی

پیام کلیدی کتاب

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
نظرات و دیدگاه‌های شما
63 دیدگاه

63 پاسخ

  1. قبلا این خلاصه رو خونده بودم و بار دیگر نظرم رو اعلام می کنم

    به نظرم تمام ماجرا تکان دهنده است
    اما یک قسمتش عمیقا برام جای تاثر داشت :
    “گیبونز به امید اینکه بتواند در تکمیل و بهبود ادیسون نقشی داشته باشد، در شرکت ماند. اما تنزل مقام، تأثیر روانی عمیقی بر او گذاشت و او به طور فزاینده‌ای به الکل روی آورد. دو ماه بعد از تصمیم ترانوس، گیبونز با مصرف استامینوفن و شراب به زندگی خود پایان داد.”

    اینکه شخص اول ماجرا با قدرت همه چیز و همه کس را فریب داد و تنها مساله مهم براش حفظ قدرتش بود اما در طرف دیگر برای خودم به عنوان یک کارمند ماجرا گیبونز عمیقا احتیاج به فکر کردن داشت و داره با توجه به اعتبار گیبونز انگار در شرکت رسوب کرده بود با تمام اعتراضات و ناراحتی ها موند تنزل مقام گرفت اما رها نکرد دچار فروپاشی شد و در نهایت همه چیز را برای همیشه پایان داد …

  2. تاثیر تبلیغات ….
    خوبه که نشون داد در کشوری مثل امریکا هم همه چی اونقدر بی عیب و نقص و قانونی و اصولی نیست

  3. اگر چیزی بیش از حد خوب به نظر می‌رسد، معمولاً حقیقت ندارد! این نکته که تو مقدمه ذکر شد رو باید آویزه گوشمون کنیم تا فریب آرمانشهرها رو نخوریم.

  4. کاش نتیجه گیری از کل کتاب میکردید و دیدگاهتون رو میذاشتید

  5. استارتاپ‌های سیلیکون ولی به پنهان کردن یا کوچک نشان دادن مزایای محصولات خود معروف نیستند. این مرکز خودستایی کالیفرنیا، بر پایه‌ی ادعاهای گزاف، دروغ‌های کوچک و فرهنگ ریشه‌دار «تظاهر به موفقیت تا رسیدن به آن» بنا شده است
    با تشکر از تیم خوب اکوتوپیا بابت راه اندازی بخش خلاصه کتاب و ارائه خلاصه با کیفیت کتب خواندنی و راه اندازی این چالش دوست داشتنی، دم شما گرم…

  6. من کنجکاو شدم که در نهایت چه چیزی باعث شد که حقیقت آشکار بشه؟!

  7. چه کسی اجازه می‌دهد که حقیقت،
    مانع از ساختن یک داستان جذاب شود؟ !

  8. کتاب جالبی از پشت پرده استارتاپ های دروغین بود، که در کشور ماهم با اسم دانش بنیان بسیار از این شرکتها ساخته شد تا به تسهیلات ارزان دست پیدا کنند و همچنان هم ادامه داره متاسفانه
    سپاس از شما

  9. داستان به وجود اومدن یک ایده تا چه اندازه میتونه تاثیر گذار باشه و به پیشبرد اهداف حتی نادرست کمک کنه

  10. گیبونز به امید اینکه بتواند در تکمیل و بهبود ادیسون نقشی داشته باشد، در شرکت ماند. اما تنزل مقام، تأثیر روانی عمیقی بر او گذاشت و او به طور فزاینده‌ای به الکل روی آورد. دو ماه بعد از تصمیم ترانوس، گیبونز با مصرف استامینوفن و شراب به زندگی خود پایان داد. هیچکس به طور دقیق نمی‌داند که چند بیمار در نتیجه‌ی بی‌مسئولیتی و بی‌توجهی ترانوس جان خود را از دست داده‌اند. آنچه که ما می‌دانیم این است که تنها در ایالت آریزونا از دستگاه‌های ادیسون برای یک میلیون آزمایش استفاده شده بود.

  11. متاسفانه علاوه بر حوزه بهداشت توی حوزه های مختلف هم همچین مواردی وجود دارندکه با جون مردم بازی میکنن

  12. متاسفانه حوزه‌ی بهداشت و درمان در همه‌ی دنیا شدیدا درگیر مسائل بیزینس شده و تشخیص سره از ناسره در این حوزه بسیار دشوار شده.

  13. به نظرم خیلی خلاصه کردید کتاب رو
    باید کتاب کاملش رو‌خوند

  14. من ارتباطی با این کتاب برقرار نکردم. بنظرم کتابهای بهتری میشه تو لیست بزارید جناب بختیاری گرامی

  15. هیچکس به طور دقیق نمی‌داند که چند بیمار در نتیجه‌ی بی‌مسئولیتی و بی‌توجهی ترانوس جان خود را از دست داده‌اند.
    پول چقدر کثیفه !!

  16. بیست وششم تمام
    کتاب جالبی بود من تا حالا هیچ چیزی در خصوص این شرکت و این فرد نمی دونستم
    ممنون از شما بابت معرفی این کتاب

  17. تا حالا اسم این دستگاه و این خانم رو نشنیده بودم ولی جالب بود اینکه عدم صداقت چقدر می‌تونه تورو پایین بکشه و چقد آدم فریب خوردن کتاب خوبی بود

  18. ولی نمیشه پذیرفت که به راحتی همه رو گول زده باشن. قطعا یک سری جاها با رشوه و رانت کارشونو پیش بردن. و جای سواله برام که قرارداد محرمانگی اسرار سازمان، اگه منجر به به خطر افتادن جون افراد جامعه بشه، باز هم باید رعایت بشه؟ با افشا نکردن اون افرادی که استعفا دادن و مدت‌ها سکوت کرده بودن، مرتکب هیچ جرمی نشدن یا شریک جرم به حساب نمیان؟

  19. موضوع کتاب نشان می دهد با آن همه اقدامات کنترلی و قوانین متعدد در آمریکا باز هم افرادی پیدا می شوند که بخواهند تقلب و کلاهبرداری کنند

  20. کتاب خیلی جالب و چالش برانگیزی بود خدایی.
    قطعا اگر ارزش افزوده ایجاد نشه اتفاق مثبت هم نمی افته.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کتاب‌های مشابه
اثر ریچارد کخ
اثر ادوارد ام. هالوول و جان جی. راتی
اثر ای.جی. لافلی و رابرت ال. مارتین
اثر تیموتی اسنایدر
اثر ساندیپ دایال
لوگوی اکوتوپیا کامل