“علل شورش در وزیرستان” (2015) خواننده را به سفری در مناطق کوهستانی جنوب آسیا میبرد. جایی که تأثیر ژئوپلیتیک آن بسیار فراتر از افغانستان و پاکستان است. این کتاب بررسی میکند که چگونه این منطقه به کانون شورش تبدیل شده و چه کاری میتوان در این زمینه انجام داد.
خالد عزیز بیش از سه دهه تجربه در سمتهای مدیریتی مختلف در دولتهای فدرال و استانی پاکستان دارد. او در سال 2005 مؤسسه تحقیقات و آموزش سیاست در پشاور را تأسیس کرد.
درک وضعیت سیاسی در وزیرستان مهم است.
چقدر در مورد وضعیت سیاسی افغانستان میدانید؟ احتمالاً خیلی کم. در مورد پاکستان چطور؟ احتمالاً کمتر. حالا در مورد وزیرستان چطور؟ به احتمال زیاد، حتی اسم آن را هم نشنیدهاید. با این حال، وضعیت سیاسی وزیرستان توسط بسیاری از کارشناسان به عنوان یکی از مسائل اصلی امنیت بینالمللی در نظر گرفته میشود. با تشریح تلاشهای مختلف برای تثبیت این وضعیت، پیشنهاد راهکارهایی برای پیادهسازی در آینده، و بحث در مورد موانع پیش رو، کتاب “علل شورش در وزیرستان” نگاهی جامع به این موضوع نادیده گرفته شده ارائه میدهد.
آیا تا به حال نام وزیرستان را شنیدهاید؟ احتمالا نه. با این حال، این منطقه ۵۰۰۰ مایل مربعی کوهستانی و تقریباً غیرقابل کشت، تحت حاکمیت قبایل، در محلی بین پاکستان و افغانستان، یک قلمرو ژئوپلیتیک کلیدی است. چرا؟ زیرا موقعیت استراتژیک آن تأثیر عمدهای بر تحولات سیاسی در افغانستان داشته است. برای مثال، نزدیکی وزیرستان به چندین منطقه افغانستان، به مردم وزیرستان (معروف به وزیرها) و سایر افراد در این منطقه اجازه میدهد تا به راحتی به افغانستان وارد و از آن خارج شوند. در واقع، در چند سال گذشته، حملات بیشماری از خاک افغانستان توسط سازمانهایی مانند طالبان انجام شده که پس از حمله به نیروهای آمریکایی در افغانستان، به کوههای وزیرستان عقبنشینی میکنند تا جنگجویان جدیدی را به گروه خود اضافه کرده و حمله بعدی خود را برنامهریزی کنند. برای مثال، در ژانویه ۲۰۰۷، بیش از ۴۰ کامیون و اتوبوس پر از جنگجوی مسلح وارد افغانستان شدند تا با نیروهای آمریکایی و افغان بجنگند و سپس به وزیرستان فرار کنند.
اما چرا طالبان در این قلمرو قدرت زیادی دارد؟ زیرا وزیرستان دائماً در برابر کنترل پاکستان، که از نظر قانونی مالک بخشی از آن است، مقاومت کرده است. بنابراین، در حالی که دولت پاکستان بارها تلاش کرده تا بر وزیرها حاکم شود، این گروهها بارها و بارها مقاومت کردهاند. برای مثال، در سال ۲۰۰۴، ایالات متحده پاکستان را متقاعد کرد تا تلاش کند کنترل وزیرستان را به دست گیرد. با این حال، قبایل و جهادگرایان خارجی در برابر این کمپین نظامی مقاومت کردند و ارتش پاکستان نتوانست کنترل خود را بر این منطقه حفظ کند. با از دست دادن جایگاه و اقتدار پاکستان، طالبان وارد عمل شد و به نیروی اصلی در وزیرستان تبدیل شد. با این حال، در سالهای اخیر، با بازگشت ارتش پاکستان، وضعیت در منطقه خیلی بدتر شده است.
79 پاسخ
راهبری دیدگاهها
سلام
اصلا کتاب جالبی نبود ، دونستن ،کجایی و چرایی منطقه وزیرستان به ما ارتباط خاصی ندارد ، مخصوصا در این جنبه که فقط اطلاعات میداد و نتیجه گیری به درد بخوری نداشت .
اکوتوپیا ثابت شده است …. منتظر کتاب های بهتر ازش میمونیم
جالب بود اصلا این منطقه رو نمیشناختم
شکراله
وزیرستان کانون استراتژیک طاالبان و جهادگرایان است.
خلاصه کتاب “علل شورش در وزیرستان” از خالد عزیزی، یه سفر فکری به منطقهای دورافتاده اما بسیار تأثیرگذار بود. راستش تا قبل از این، اسم وزیرستان رو هم نشنیده بودم. اینجا، یه منطقه کوهستانی بین پاکستان و افغانستان است که قوانین قبیلهای و سنتی به شدت قدرتمندند، جاییه که سیاستهای جهانی، جنگها، و منافع قدرتهای بزرگ، اون رو به کانون چالشهای ژئوپلیتیک تبدیل کرده.
اون چیزی که منو جذب کرد، این بود که نویسنده نشون میده چطور یه اختلاف محلی مثل شورشهای وزیرستان میتونه به بحرانهای جهانی گره بخوره. فرهنگ پیچیدهی مردم وزیرستان، همراه با تأثیرات مستقیم سیاستهای استعماری و بعدتر استراتژیهای ضدتروریستی مدرن، بهنوعی یه الگوی خاص از تنشهای منطقهای با پیامدهای بینالمللی ساخته.
برای مثال، نویسنده میگه که در این منطقه، احترام به قانون قبیلهای بالاتر از قوانین ملیه. حالا وقتی این رو در کنار مداخلات نظامی و سیاسی قدرتهای خارجی مثل آمریکا بذاریم، شورشها و مقاومتها تقریباً اجتنابناپذیر به نظر میان.
این کتاب باعث شد بفهمم که چطور مفاهیمی مثل هویت فرهنگی، نابرابری قدرت، و دخالت خارجی میتونن یه منطقه رو به نقطهی بحران تبدیل کنن. هرچند سنگین و چالشبرانگیزه، ولی برای من مثل یه چشمانداز جدید به دنیای پنهان سیاستهای منطقهای و جهانی بود.
ممنونم از تیم اکوتوپیا
امان از این جنگ و قدرت طلبی🤦🏼♀️
طالبان برای فتح شهرها نمیجنگد بلکه هدفش کنترل ذهن مردم است.
این منطقه به دلیل ضعف ارتش پاکستان و کمبود کمکهای بینالمللی به منطقه، دارای تراکم بالایی از جهادگرایان و جنگجویان نیابتی است.
من یاد گرفتم وزیرستان کجاست ، فقط همین قسمتش برام کاربردی بود ممنونم
این کنترل سختگیرانه منطقی است، با توجه به اینکه این جنگ عقیده در واقع جنگی برای ذهنیت عمومی است، به این معنی که جنگ در مورد این نیست که چه کسی بر مردم حکومت خواهد کرد، بلکه در مورد عقاید و باورهای آنها است. در اصل، طرفی پیروز میشود که بتواند عموم مردم را متقاعد کند که حق با آنها است. بنابراین، طالبان برای فتح شهرها نمیجنگد، بلکه هدفش کنترل ذهن مردم است.
اگرچه خیلی نتونستم با خلاصه ارتباط بگیرم اما حسنش این بود که با این مکان آشنا بشم و سعی کنم در موردش بیشتر بدونم.
وزیرستان رو تازه شنیدم منطقه ی جهادگرایانی که فقط خودشون رو الاف کردن و استراتزی درستی ندارن
با کمال احترام جایگاه این کتاب میتونست توی این چالش نباشه. و البته خلاصه کتاب هم خیلی جذب نکرد
اینکه درمورد چیزهایی که تا حالا بهش فکر هم نکردم میخونم باعث میشه مطمئن شم وقتم رو تلف نکردم.
طالبان برای فتح شهرها نمیجنگد، بلکه هدفش کنترل ذهن مردم است
در واقع طالبان هم با بسته نگه داشتن وزیرستان و سعی در ایجاد باور مشترک و تکیه برا مسایل غیر قابل بحث و آزمایش سعی در کنترل جامعه داره
خداروشکر
وزیرستان رو شناختم
کنترل سختگیرانه منطقی است، با توجه به اینکه این جنگ عقیده در واقع جنگی برای ذهنیت عمومی است، به این معنی که جنگ در مورد این نیست که چه کسی بر مردم حکومت خواهد کرد، بلکه در مورد عقاید و باورهای آنها است. در اصل، طرفی پیروز میشود که بتواند عموم مردم را متقاعد کند که حق با آنها است. بنابراین، طالبان برای فتح شهرها نمیجنگد، بلکه هدفش کنترل ذهن مردم است.
ممنونم
اسم جدیدی رو امروز شنیدم و راجع بهش خوندم، وزیرستان.
بنظر کتاب جالبیه ولی خلاصه خوب نبود
آیا تا به حال نام وزیرستان را شنیدهاید؟ احتمالا نه. اما این منطقه کوهستانی در محلی میان پاکستان و افغانستان، یک قلمرو ژئوپلیتیک کلیدی است. چرا؟ زیرا موقعیت استراتژیک آن تأثیر عمدهای بر تحولات سیاسی در افغانستان داشته است.
“طالبان برای فتح شهرها نمیجنگد، بلکه هدفش کنترل ذهن مردم است”
خیلی جالب بود که حتی اسم این منطقه رو نشنیده بودم.
سپاس گزارم از شما برای آگاهی بخش بودنتون .
تنها نکته جالبی که با مطالعه این کتاب بدست آوردم این بود که فقط اسم وزیرستان رو نشنیده بودم ! ولی تمامی مطالب نوشته شده رو میدونستم
درود و خداقوت🌱خیلی خوب بود تا به حال نمیدونستم منطقه ای به اسم وزیرستان هست!
نکته ای که من دوست داشتم:
۱ـاین جنگ عقیده درواقع جنگی برای ذهنیت عمومی است ،به این معنی که جنگ در مورد این نیست که چه کسی برمردم حکومت خواهد کرد،بلکه درمورد عقاید و باورهای انها است.دراصل طرفی پیروز میشود که بتواند عموم مردم را متقاعد کند که حق با آنها است.بنابراین طالبان برای فتح شهرها نمی جنگند،بلکه هدفش کنترل ذهن مردم است.
امان از جهل امان از تعصبات بی جا،این مردم هنوز که هنوزه کار داره خیلی کار داره.
تشکر از زحمات و سایت خوبتون کتاب امروز متفاوت بود✨💚
چقدر از مطالعه کتابای سیاسی نظامی اقتصادی لذت میبرم و چقدر اینو نمیدونستم.
چه جالب
واقعا چقدر اطلاعت کمی در مورد همسایه هامون داریم
منون از انتخاب هوشمندانتون
خوب بود
لعنت به تمام فرقه هایی که جز نکبت و بدبختی برای مردمان شان چیزی به یادگار نخواهند گذاشت
در اینجور موضوعات کتاب هایی معرفی کنید که درمورد تاریخ کشورمون باشد مثلا چرا شاه بحرین را داد رفت یا چرا پدرش در موافقت نامه سعدآباد سه جای کشور را بخشید!!!
با اینکه علاقه ای به خوندن اینجور کتابا نداشتم ولی این خوب بود🌸
ممنون، جالب بود نمیشناختم✌️🌹
جالب بود
به نظر میرسه سیاست بارز پاکستان در قبال افغانستان، حمایت آگاهانه از طالبان است که از دشمنی ش با هند نشأت گرفته . کتاب اطلاعات جدیدی برای من داشت.
وزیرستان نشنیده بودم تا حالا. واقعا اگر حکومتی بخواد به زور خودشو نگه داره رفتنیه… امیدوارم جنگ توی دنیا کمتر بشه واقعا. ما مثلا انسانیم
کتاب قبلی چالش را بخوانید 🙏
راهبری دیدگاهها