جلد کتاب محتوم

کتاب محتوم

زندگی بدون اراده آزاد

275 نفر در حال مطالعه این کتاب هستند.

کتاب محتوم (Determined) بیان می‌کند که اراده‌ی آزاد یک توهم است. رفتارهای انسانی را عوامل بیولوژیکی و فرهنگی  کنترل می‌کنند، نه خودشان. این کتاب از طریق تحقیقات علمی و مطالعات موردی، جبرگرایی را تأیید می‌کند و هدف آن اثبات این موضوع است که چرا نقض مفهوم اراده‌ی آزادْ اتفاقی مثبت است.

رابرت ساپولسکی مدرس زیست‌شناسی و عصب‌شناسی در دانشگاه استنفورد و یکی از همکاران پژوهشی مؤسسه‌ی تحقیقات پستانداران در موزه‌ی ملی کنیا است. او مطالب زیادی درباره‌ی علوم رفتاری و زیست‌شناسی انسان نوشته است، مانند کتاب چرا گورخرها زخم معده نمی‌گیرند و کتاب رفتار.

خلاصه کتاب محتوم

حاوی 4 ایده کلیدی
Determined
Life without Free Will
ایده‌های کلیدی کتاب
مقدمه

مقدمه‌ای بر کتاب محتوم

احتمالاً شما نیز مثل بیشتر مردم معتقدید که در نهایت مسئول اعمال خود هستید، به عبارت دیگر، اراده‌ی آزاد دارید. اما اگر این‌طور نباشد چه؟ این کتاب، برخی از استدلال‌های کلیدی را بیان می‌کند که مدعی است همه‌ی رفتارها و تصمیم‌گیری‌های انسان تحت‌تأثیر عوامل پیچیده‌ی زیست‌شناختی و محیطی خارج از کنترل او هستند.

با خواندن این کتاب خواهید آموخت که چگونه ژنتیک، تجربیات دوران کودکی، شرایط فرهنگی و موارد دیگر، نحوه‌ی عملکرد ذهن انسان و پاسخ او به محرک‌ها را شکل می‌دهد. آماده باشید تا  درباره‌ی انتخاب، مسئولیت‌پذیری، مجازات و اختیار تجدید نظر کنید.

ایده کلیدی 1

1عوامل بیولوژیکی و فرهنگی خارج از کنترل شما زندگی‌تان را کنترل می‌کنند

اگر شما هم مانند بیشتر مردم هستید، احتمالاً خیلی خوشحال نخواهید شد که بشنوید: هر تصمیمی که گرفته‌اید و هر کاری که کرده‌اید، از انتخاب شریک زندگی گرفته تا دزدکی خوردن تکه‌ی آخر پیتزا، مطلقاً هیچ ربطی به اراده‌ی آزاد شما ندارد و همه چیز به مجموعه‌ی پیچیده‌ای از عوامل بیولوژیکی و فرهنگی بستگی دارد که کاملاً خارج از کنترل شما هستند!

بیایید با یک داستان ساده شروع کنیم. حدوداً در اواخر قرن بیستم، فیلسوف و روانشناس مشهور، ویلیام جیمز، داشت درباره‌ی ماهیت جهان سخنرانی می‌کرد. زنی مسن پس از تمام شدن سخنرانی پیش او رفت تا به جیمز بفهماند که کاملاً درباره‌ی ماهیت جهان اشتباه می‌کند. او معتقد بود که جهان بر پشت یک لاک‌پشت غول‌پیکر قرار دارد. جیمز متعجب پرسید که خب آن لاک‌پشت روی چه چیزی قرار دارد؟! زن پاسخ داد: «روی لاک‌پشت غول پیکر دیگر.» «خب، آن لاک‌پشت روی چه چیزی قرار دارد؟» زن عصبانی پاسخ داد: «نمی‌بینی؟ تا آخر لاک‌پشت است!»

این صحبت مضحک به نظر می‌رسید؛ اما منطق جالبی پشت حرف آن زن بود. اعتقاد به این‌که جهان روی زنجیره‌ای از لاک‌پشت‌ها قرار دارد، مضحک است. اما اگر فکر کنیم که زنجیره‌ای از لاک‌پشت‌ها وجود خارجی ندارند و فقط یک لاک‌پشت در فضا شناور است، مضحک‌تر است. اگر بپذیرید که جهان روی یک لاک‌پشت غول‌پیکر قرار دارد، باید بپذیرید که آن لاک‌پشت‌ها تا بی‌نهایت ادامه دارند.

به بحث اصلی خود بازگردیم. همه چیز، از جمله همه‌ی کنش‌های انسانی، با عوامل خارج از کنترل اراده‌ی ما هدایت می‌شوند. فلسفه‌ای که با نام «جبرگرایی» شناخته می‌شود.

این فلسفه بیان می‌کند که وقتی شما رفتار خاصی را انجام می‌دهید، در واقع مغز شما آن رفتار را «ایجاد» کرده است. از طرفی مغز شما را نورون‌های شما کنترل می‌کنند و نورون‌ها نیز با افکار و احساسات و محرک‌های موجود در مغز هدایت می‌شوند. هورمون‌ها، آن افکار و محرک‌ها را ایجاد کرده‌اند و همین هورمون‌ها نیز در دوره‌های مختلف رشد مثل نوجوانی، کودکی و حتی جنینی شکل گرفته‌اند که همه‌ی این‌ها تا حدی تحت‌تأثیر ژنتیک و فرهنگی جامعه‌ای است که در آن متولد شده‌اید، که خود نیز نتیجه‌ی فشارهای محیطی و تکاملی است. به عبارت دیگر، تا آخر لاک‌پشت‌ها را می‌بینید!

ممکن است فکر کنید احمقانه است که بگوییم جهان روی مجموعه‌ای از لاک‌پشت‌ها قرار دارد که تا بی‌نهایت ادامه دارند. اما احمقانه‌تر است که بگوییم گاهی اوقات لاک‌پشت‌ها حذف می‌شوند و سیستم دیگری به‌طور تصادفی وارد عمل می‌شود.

احتمالاً برخی از مفاهیم نظریه‌ی جبرگرایی را قبول داشته باشید. برای مثال، احتمالاً قبول دارید که مواردی مانند اختلالات یادگیری و افسردگی، به دلیل اختلال در عملکرد مغز و استعداد ژنتیکی ایجاد می‌شوند. احتمالاً قبول دارید که هیچ‌کس انتخاب نمی‌کند که چپ‌دست یا راست‌دست باشد. احتمالاً شنیده‌اید که افرادی که در کودکی به آن‌ها تعرض شده است، ممکن است خودشان در بزرگسالی بدرفتار و آزارگر شوند.

درواقع شما در موقعیت‌هایی به‌راحتی قبول می‌کنید که اراده‌ی آزاد در آن‌ها نقشی ندارد. حالا چگونه قبول می‌کنید که بعضی رفتارها را عوامل بیولوژیکی تعیین می‌کنند؛ اما قبول ندارید که همه‌ی رفتارها با عوامل بیولوژیکی تعیین می‌شوند؟

در بخش‌های بعدی خلاصه کتاب محتوم، استدلال خواهیم کرد که اراده‌ی آزاد، در دنیای واقعی و به هیچ معنای معناداری، وجود ندارد. علاوه بر این، نشان خواهیم داد که چرا پذیرفتن این نظر ممکن است در نهایت اتفاق خوبی برای جامعه باشد.

ایده کلیدی 2

2تصمیم‌های شما ناخودآگاه شکل می‌گیرند

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 3

3پشت هر تصمیمی دهه‌ها شرطی‌سازی شناختی و فرهنگی هست

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 4

4آیا بدون اعتقاد به اراده‌ی آزاد، باید انسان‌ها را مجازات کنیم؟

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
خلاصه نهایی

پیام کلیدی کتاب

برای مشاهده این بخش از محتوا لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
نظرات و دیدگاه‌های شما
99 دیدگاه

99 پاسخ

  1. واقعا انتخاب این کتاب درشت بعد از کتاب انسان خردمند
    انتخاب هوشمندانه ای یود
    ممنون

  2. واقعا اینکه انتخاب ها و تصمیم های ما بر طبق محیط زندگی و اطراف ما درسته! کسی که توی محله ای که دزدی روال عادی با کسی که توی محله ای که برعکس اون مسلما یک جور تصمیم نمیگیرن توی یه موقعیت مشابه اکر قرار بگیرن . . .

  3. تا الان این کتابو بیشتر از همه دوست داشتم و چقد عمل نروپلاستیسیته مغز جالب بود واقعا

  4. همه‌ی تصمیم‌ها و رفتار انسان‌ها ناشی از عوامل بیولوژیکی و محیطی است نه اراده‌ی آزاد. با توجه به این موضوع، سیستم‌های قضایی باید در نظر بگیرند که آدم‌ها عاملیتی ندارند و به‌جای مجازات، روی پیشگیری و ایجاد امنیت تمرکز کنند.

  5. تاثیر عوامل محیطی یا بیولوژیک و فرهنگی را نمی توان در زندگی نادیده گرفت و عدالت ترمیمی ایده خوبیست جهت پیشگیری از جرایم و ایجاد امنیت

  6. یه مقدار عجیب و بعضا غیرمنطقیه، اما خب طبیعتا چون دیدگاه متفاوتی مطرح میکنه ذهن در برابرش مقاومت داره و میشه بیشتر بررسیش کرد تا به صحتش پی برد. کتاب جالبیه مایلم کلشو مطالعه کنم.

  7. خسته نباشید میگم به تیم فوق‌العاده ای که دارید و سپاسگزارم بابت این خلاصه کتاب ها و مرسی از خودم که این کتاب رو سفارش دادم ( البته هنوز نرسیده دستم ).
    به نظرم از اون کتاب هاست که ارزش خواندن داره

  8. خیلی کتاب جالبی بود مفاهیم عمیق قشنگی داخلش نهفته است تصمیم گرفتم این کتاب رو به صورت کامل مطالعه کنم.

  9. پشت هر تصمیمی دهه‌ها شرطی‌سازی شناختی و فرهنگی هست تا حدودی مطالب رو قبوالدارم ولی نمیتونم مطلقا بگم اراده آزاد منتفی است حس می منم خواه ناخواه یه جاهایی اراده آزاد وجود دارد
    ولی در کل یه ذره همه چیز برام سردرگم کننده شد .

  10. همه‌ی تصمیم‌ها و رفتار انسان‌ها ناشی از عوامل بیولوژیکی و محیطی است نه اراده‌ی آزاد

    فعلا نه میتونم رد کنم نه قبول

  11. من نقش آموزش رو خیلی قوی میدونم. همه ما با هر سابقه و پیشینه و ژنتیکی قابلیت آموزش داریم پس کنترل جامعه و برقراری عدالت واقعی باید سال ها قبل از ارتکاب جرم و از سوی دولت ها روی بچه ها انجام بشه!

  12. به نظرم این دیدگاه کتاب ، از این نظر که مارو نسبت به همدیگه مهربون و به درک متقابل میرسونه خیلی خوبه ؛ ولی نباید باعث بشه به هیچ وجه خودمون‌رو نسبت به اعمال و رفتارمون مسئول ندونیم!
    و خیلی از بخش های کتاب من رو یاد کتاب « نویز» انداخت !

  13. وقتی مغز میتونه سیم کشی های خودشو تغییر بده آیا نشونه ی اراده نیست؟

    1. به نظر من کتاب درست میگفت و در تصمیمات ما احساسات باورها و هورمون ها نقش دارند و شاید حدکد ۹۵ درصد کارهای روزانه ما به صورت ناخودآگاه و شهودی انجام میشه اما باید به این نکته هم توجه داشت که ابزار مغز انسان فقط احساسات و شهود نیست بلکه منطق هم هست و چه بسا انسان با خودشناسی و نگاه به خودش و افکارش نیازه که خیلی جاها مربی احساساتش باشه و با منطق و تامل رفتار کنه پس در نهایت به طور مطلق نمیشه اراده آزاد را پذیرفت چون ابزار منطق را به این صورت کنار میذاریم

  14. کتاب دیدگاه تازه‌ای نسبت به آزادی و اراده داشت که به نظرم غلط بود.
    انسان‌ها در تقریبا 95 درصد موارد خودشون اراده دارند و میتونن تصمیم بگیرن و پس تا حدودی آزادی دارن.
    اگر آزادی انسان در چارچوب‌هایی تعریف نشه در نهایت هرج و مرج رو به دنبال داره.

  15. قطعا اراده آزادی وجود ندارد،عدالت ترمیمی نکته جالبی بودبرام

  16. تعامل بین ساختار ژنتیکی و محیط، رفتار شما را تعیین می‌کند.
    با تشکر از تیم خوب اکوتوپیا بابت راه اندازی بخش خلاصه کتاب و ارائه خلاصه با کیفیت کتب خواندنی و راه اندازی این چالش دوست داشتنی، دم شما گرم…

  17. توانایی ما برای استدلال، شناخت، همدلی و کنترل تکانه‌ها تا حد زیادی در دوران کودکی شکل می‌گیرد.

  18. شاید یه بسط گسترده ست از نظریه ی اثر پروانه ای. کوچیکترین چیزها میتونه بزرگتربن تاثیرها رو بذاره. حتی اگه سالها گذشته باشه

  19. این چکیده باعث بشه ما انسان ها تعامل بهتری داشته باشیم باهم درک کنیم همدیگه رو حرفی میزنن زود دلخور نشیم چون این رفتارها قطعا ارادی نبوده و رفتارشون بخاطر انواع عوامل محیطی رخ داده .

  20. به نظرم باید جمع تر میبود حس کردم ناگفته موند حرفهای کتاب

  21. چیزی به نام اراده ازاد وجود ندارد
    وقتی تصمیم میگیریم یه کاریو بکنیم فرمانش چند لحظه قبل داده شده.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کتاب‌های مشابه
اثر ست گادین
اثر سیلویا پلات
اثر کال نیوپورت
لوگوی اکوتوپیا کامل