کتاب ببخش و بگیر

رویکردی انقلابی به موفقیت

۱۷۲ نفر در حال مطالعه این کتاب هستند.

کتاب ببخش و بگير رویکرد جدیدی به نظريه‌های سنتی موفقيت در پیش می‌­گیرد. تحقیقات پیشگامانه‌ی آدام گرانت در کتاب ببخش و بگیر، نشان می‌­دهد که کمک به دیگران، به‌جای رقابت با آن‌­ها، راز موفقیت است.

آدام گرانت روان‌شناس، مشاور سازمانی، استاد دانشگاه پنسیلوانیا و نویسنده‌ی چهار کتاب پرفروش نیویورک تایمز است. او همچنین سابقه‌ی حضور در شرکت‌هایی مانند گوگل، سازمان لیگ بسکتبال NBA و بنیاد گیتس را در رزومه‌ی کاری خود دارد.
مجله‌ی فورچون او را در فهرست ۴۰ فرد جوان (زیر ۴۰ سال) برتر در دنیای کسب‌وکار قرار داده است. گرنت یکی از ۱۰ متفکر برجسته‌ی حوزه‌ی مدیریت شناخته می‌شود.

خلاصه کتاب ببخش و بگیر

حاوی ۱۰ ایده کلیدی
Give and Take
A Revolutionary Approach to Success
متن ایده‌های کلیدی کتاب
مقدمه

مقدمه ای بر کتاب ببخش و بگیر

همه‌ی ما افرادی را می‌­شناسیم که فقط به خودشان اهمیت می­‌دهند و نیازهای دیگران را نادیده می‌گیرند. افرادی که تنها هدفشان این است تا جایی که می‌­توانند پول و مقام به دست بیاورند. این افراد در زندگی شخصیت گیرنده دارند و تنها چیزی که برایشان اهمیت دارد، سودی است که به دست می‌آورند.

این دسته از افراد در مقابله با افراد قدرتمند به صورت بی‌شرمانه‌ای چاپلوسی می‌کنند؛ ولی در برخورد با افرادی که نسبت به آن‌ها قدرت بیشتری دارند، سلطه­‌جو می‌شوند و از زبان زور برای متقاعد کردن دیگران و پیش‌برد خواسته‌هایشان استفاده می‌­کنند.

دلیل خودخواه بودن این افراد چیست؟

آن­‌ها زندگی را مانند یک رقابت می­‌بینند. برای یک شخصیت گیرنده، زندگی یک بازی بی‌رحمانه است و تنها در صورتی به دیگران کمک می‌کند که منفعت شخصی انجام آن کار برایش، بیشتر از هزینه‌ی آن باشد.

یکی از نمونه­ های بارز این افراد، کنت لی، مدیر عامل سابق شرکت انرژی انران است. او علاوه بر گرفتن وام­ های کلان از شرکت برای مقاصد شخصی، هفتاد میلیون دلار از سهام شرکت را قبل از ورشکستگی شرکت برای نجات خودش فروخت و بیست‌هزار نفر را بیکار کرد.

البته شخصیت گیرنده لزوماً شرور و فاسد نیست. نمونه‌­ای کمتر زننده، بسکتبالیست افسانه ­ای، مایکل جردن است. زمانی که جردن بازیکن بود، به نفع افزایش سهم بازیکنان تیم صحبت می­‌کرد؛ اما وقتی خود مالک سهام باشگاه شد، برعکس صحبتش عمل می‌­کرد. استدلال او برای کارش این بود که: “برای موفق شدن، باید خودخواه باشی.”

ایده کلیدی ۱

۱افراد بخشنده به دنبال کمک به دیگران و موفقیت گروه هستند

احتمالاً بیشتر ما زمانی را به یاد داریم که از سخاوت شخص دیگری تحت‌تأثیر قرار گرفته­‌ایم. مثلاً کسی که ما را راهنمایی یا به ما کمک کرده­ تا بتوانیم یک کار سخت را انجام دهیم؛ بدون اینکه انتظاری از ما داشته باشد. این افراد شخصیت بخشنده دارد.

ویژگی اصلی افراد بخشنده این است که در اکثر تعاملات، بیش از آن که دریافت ­کنند، می‌­بخشند.

آن­‌ها دانش و زمان خود را کاملاً سخاوتمندانه در اختیار دیگران قرار می‌دهند و عموماً برای حفظ منافع گروه، از منافع شخصی خود چشم‌پوشی می‌کنند. تمرکز اصلی آن­‌ها تأمین نیاز­های دیگران است. شخصیت‌های بخشنده، کمک به دیگران را یک پاداش می­‌بینند؛ زیرا باعث می­‌شود خودشان هم احساس خوبی داشته ­باشند.

جورج مایر، نویسنده و برنده‌ی جایزه‌ی امی برای سریال سیمپسون­‌ها، نمونه‌­ی یک فرد بخشنده است. مایر دائماً نویسندگان دیگر را تشویق می­‌کرد تا از ایده­‌های او بدون نام بردن از اسمش استفاده کنند. بنابراین، اگرچه او به ساختن بیش از سیصد قسمت از سیمپسون­‌ها کمک کرد؛ اما نام او فقط در ۱۲ قسمت از سریال آمده است. برای مایر، دیدن موفقیت سریال مهم‌­تر از شهرت ­خودش بود.

مایر همچنین کلمه‌ی “مه”(meh) را برای بیان کسالت و خستگی خلق کرد. این کلمه را اولین بار شخصیت بارت در این سریال گفت؛ ولی امروزه این کلمه در فرهنگ لغت آمریکایی وارد شده است. نکته‌ی جالب این‌جا بود که مایر آن‌قدر به شهرت و اعتبار شخصی خود بی­‌توجه بود که فراموش کرده بود خودش این کلمه را خلق کرده­! هدف اصلی او موفقیت سریال بود. افراد بخشنده مزایای سود گروهی را درک می­‌کنند و در تلاش برای ایجاد سود بیشتر برای گروه هستند.

ایده کلیدی ۲

۲شخصیت حسابگر در تلاش برای تبادل منصفانه با دیگران است

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی ۳

۳اینکه ما چقدر می‌بخشیم یا می‌گیریم، به این بستگی دارد که با چه کسی تعامل داریم

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی ۴

۴شخصیت گیرنده در درازمدت، احترام خود را از دست می‌دهد و به شهرت خود آسیب می‌زند

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی ۵

۵بخشندگان اغلب به موقعیت‌های خوبی می‌رسند؛ زیرا بر هدف بزرگ‌تری تمرکز کرده‌اند

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی ۶

۶بخشندگان موفق، شبکه‌ی ارتباطی خود را گسترش می‌دهند و از آن برای منفعت دیگران و همچنین پیشرفت خودشان استفاده می‌کنند

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی ۷

۷بخشندگان در همه‌ی انسان‌ها استعدادی ویژه می‌بینند و به آن‌ها در پیدا کردن و پرورش استعدادهایشان کمک می‌کنند

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی ۸

۸ارتباط بدون اجبار و از روی موضع ضعف، بخشندگان را در جایگاه قدرتمندی قرار می‌دهد

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی ۹

۹بخشندگان فقط در صورتی موفق می‌شوند که از فرسودگی شغلی یا سوءاستفاده‌ی شخصیت‌های گیرنده جلوگیری کنند

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
خلاصه‌ی نهایی

پیام کلیدی کتاب

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
کتاب‌های دیگر از آدام گرانت
۳ کتاب
نظرات و دیدگاه‌های شما
۴۵ دیدگاه

۴۵ پاسخ

  1. شخصیت بخشنده تنها در صورتی موفق می‌­شود که بتواند از فرسودگی شغلی یا مورد سوءاستفاده قرار گرفتن جلوگیری کند

  2. والا گیرنده‌ها به یه جاهایی که میرسن که یه بخشنده شاید صد سال دیگه هم نتونه اونجا رو ببینه!!

  3. روش «این به آن در» سخاوتمندانه در چنین شرایطی جواب می‌دهد: «هرگز یک اتفاق خوب را فراموش نکن؛ اما گاهی یک اتفاق بد را ببخش». این روش در عمل بدان معناست که شخصیت بخشنده اغلب اوقات باید با رفتار شخصیت گیرنده مطابقت پیدا کند؛ اما گاهی با بخشیدن، روحیه‌ی سخاوتمندانه خود را به رخ شخصیت گیرنده بکشد. این امر حس کنترل را در بخشندگان افزایش می­‌دهد و درعین‌حال باعث تقویت رفتار مثبت در گیرندگان می‌­شود.

  4. شخصیت بخشنده تنها در صورتی موفق می‌­شود که بتواند از فرسودگی شغلی یا مورد سوءاستفاده قرار گرفتن جلوگیری کند.

  5. سطح ۴ از ۷ سطح انرژی و آگاهی به فداکاری و ایثار و خدمت رسانی و بخشندگی مربوط میشه . سطحی که ما خودمون بخشی از یه گروه میبینیم و در جهت بهتر شدن گروه و افراد تلاش می‌کنیم

  6. موضوع این کتاب را به عینه در محیط کارم تجربه کردم. آدمهایی با شخصیت بسیار حسابگر یا گیرنده و چاپلوس دیدم که علیرغم مهارت، دانش و هوش بالا در نهایت طرد شدند و به جایی هم نرسیدند و افراد بخشنده(به شیوه درست) رو هم دیدم که واقعا نفع جمع هم براشون مهم بود و در انتقال دانش باسخاوت بودند و به جاهای خیلی خوبی هم رسیدند

  7. بخشیدن به دیگران، بیش از آنچه که تصور می‌کنید، منجر به موفقیت فردی و گروهی می‌شود. شخصیت بخشنده تنها در صورتی موفق می‌­شود که بتواند از فرسودگی شغلی یا مورد سوءاستفاده قرار گرفتن جلوگیری کند.

  8. آیا احساس بدی دارید از کسی که سال­‌هاست او را ندیده‌اید، درخواست کمک کنید؟ شخصیت­‌های بخشنده، هیچ­گاه این احساس را تجربه نمی‌­کنند. اگرچه احتمالاً به‌مرورزمان ارتباط خود را با برخی از افراد از دست می‌­دهند؛ اما همواره حس اعتماد و تمایل به کمک به شخصیت بخشنده، در ذهن آن افراد باقی می­‌ماند. به همین دلیل شخصیت­‌های بخشنده به‌راحتی می‌­توانند حتی بعد از گذشت چندین سال درخواست کمک کنند.

    حدس میزنم در ابتدا سخت باشه این رویکرد رو اجرایی کردن و حتی فکر میکنم تاثیر بخشنده بود در طول زمان مشخص میشه و نباید انتظار تحولات سریع و آنی داشت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *