در قدیم باور داشتند کسانی که در حوزههای علمی، هنری و ورزشی میدرخشند، با استعدادی خدادادی به دنیا آمدهاند. این کتاب قصد دارد همین دیدگاه را به چالش بکشد. کتاب توانمندیهای نهان با پشتوانهی تجربی قوی، برای خواننده چارچوبی ایجاد میکند تا بتواند از ظرفیتهای خود فراتر از انتظارش استفاده کند. در خلاصهی این کتاب، برخی از این چارچوبها را بررسی میکنیم تا از تواناییهای خود استفاده کنید. این کتاب آدام گرنت به شما یک نقشهی راه را میدهد تا با مشکلاتی که در این مسیر با آنها مواجه خواهید شد، مقابله کنید.
آدام گرنت روانشناس، مشاور سازمانی، استاد دانشگاه پنسیلوانیا و نویسندهی چهار کتاب پرفروش نیویورک تایمز است. او همچنین سابقهی حضور در شرکتهایی مانند گوگل، سازمان لیگ بسکتبال NBA و بنیاد گیتس را در رزومهی کاری خود دارد.
مجلهی فورچون او را در فهرست چهل فرد جوان (زیر چهل سال) برتر در دنیای کسبوکار قرار داده است. او همچنین یکی از ده متفکر برجستهی حوزهی مدیریت شناخته میشود.
ظرفیت پنهان خود را کشف کنید.
بیشتر مردم فکر میکنند که استعدادهای مادرزادی نقش مهمی در شکوفایی و درخشش افراد دارند. یعنی باور عمومی این است که اگر «یک چیزی» به ژنهای شما نچسبیده باشد، هرگز نمیتوانید از یک سطح مشخص فراتر بروید!
اما تحقیقات نشان داده که این باور درست نیست. اکثر افرادی که در بزرگسالی از خود استعدادهای استثنایی نشان میدهند، کودکانی نابغه نبودهاند. حتی آنها معمولاً کار خود را در سطح متوسط یا بد شروع کردهاند. آنچه درنهایت آنها را متمایز میکند، استعداد ذاتیشان نیست؛ بلکه انگیزهای است که دارند!
برای دستیابی به ظرفیتهای پنهان، تمایل به یادگیری از هر استعداد دیگری مهمتر است. خبر خوب این است که روشهای خاصی برای یادگیری هست که میتوانید از آنها استفاده کنید، بهسرعت پیشرفت کنید و به سطوحی از مهارت برسید که هرگز تصور نمیکردید. و البته هیچ یک از این روشها شامل تنبیه و مجازات نیست.
در کتاب توانمندیهای نهان، ما برخی از این روشها را بررسی میکنیم تا از ظرفیت کامل خود استفاده کنید. این کتاب آدام گرنت به شما ظرفیت پنهان یک نقشهی راه را میدهد تا با مشکلاتی که در این مسیر با آنها مواجه خواهید شد، مقابله کنید. برای چسباندن تواناییهای خود به سقف آماده هستید؟ پس شروع کنیم!
در اواخر دههی ۱۹۸۰، ۷۹ مدرسه در یک تحقیق برای ارزیابی اندازهی تأثیر کلاس بر یادگیری شرکت کردند. این مطالعه شامل یازدههزار دانشآموز در کلاسهای درس مختلف، از مهدکودک تا کلاس سوم بود.
حدود سی سال بعد، راج چتی (اقتصاددان آمریکایی) دادههای جمعآوریشده را در این مطالعه دوباره تجزیه و تحلیل کرد تا ببیند آیا عوامل دیگری بر موفقیت بلندمدت کودکان تأثیر میگذارند یا خیر. چیزی که او پیدا کرد، شگفتانگیز بود.
بزرگسالانی که بهطور قابل توجهی بیشتر از همکلاسیهای سابق خود درآمد داشتند، آنهایی نبودند که معلم مهدکودکشان میگفت در املا و ریاضی استعداد زیادی دارند. بلکه بچههایی بودند که معلمشان گفته بود که مهارتهای غیرآکادمیک مانند فعال بودن، اجتماعی بودن، مصمم بودن و منضبط بودن دارند. در درازمدت، بچههایی که در پرسیدن سؤال، همکاری با همسالان، مقابله با چالشها و تمرکز قوی بودند، نسبت به بچههایی که مهارتهای درسی بالاتری در سنین پایین داشتند، از نظر حرفهای موفقتر شدند.
این مطالعه نشان میدهد که برتری به شخصیت افراد برمیگردد.
شخصیت، توانایی شما برای اولویت دادن به کارهایی است که احساس میکنید مهم هستند. به بیان دیگر شخصیت یعنی زمانی که تحت فشار هستید چطور فکر میکنید، چطور احساس میکنید و چطور رفتار میکنید. همین موضوع به شما امکان میدهد بر خصلتهای منفی شخصیت خود (مثل تکانشی بودن) غلبه کنید.
شخصیت به این معنی نیست که ذاتاً چه کسی هستید؛ بلکه این است که چطور رفتار کنید. خبر خوب این است که شما میتوانید شخصیت را پرورش دهید تا عملکرد بهتری و موفقیت بیشتری داشته باشید.
اما چطور میتوانیم شخصیت خود را توسعه دهیم؟
یکی از بهترین عادتها این است که اشتباه کنید. بله درست است. اشتباه کردن یکی از بهترین راهها برای آشکار کردن ظرفیتهای پنهان شما است.
در بسیاری از فرهنگها، کودکان یاد میگیرند که اشتباه بد است. در مدرسه تعداد اشتباهاتی که مرتکب میشوید، نمرهی شما را تعیین میکند؛ اما این کار خودش یک اشتباه بزرگ است. آنچه بسیار ارزشمندتر است، این است که شما با ناراحتی و ناخوشایندی دانش کم خود کنار بیایید و از اشتباه کردن نترسید.
فرض کنید میخواهید یک زبان جدید یاد بگیرید. فکر اینکه موقع حرف زدن کلمات زیادی بلد نباشید، ممکن است حال شما را بد کند. تصمیم میگیرید تا زمانی که به اندازهی کافی اعتمادبهنفس پیدا کنید، در جمع صحبت نکنید و بهتنهایی مطالعه کنید. با این تصمیم شما هرگز احساس آمادگی نخواهید کرد. یک راه مؤثرتر این است که خود را در موقعیت قرار دهید و متوجه شوید که داشتن چند اشتباه، فاجعهی بزرگی نیست.
اشتباه، امکان یادگیری و رشد را سریعتر میکند. رشد شخصیتی، قایق نجاتی است که شما را از مشکلات یادگیری عبور میدهد و هر موفقیتی به شما در کشف توانمندیهای نهان کمک میکند.