کتاب انسان خداگونه (۲۰۱۵) توضیح میدهد که چطور ما انسانها توانستیم زمین را تسخیر کنیم و آیندهی ما چطور خواهد بود. این کتاب وضعیت فعلی انسانگرایی را بیان میکند، تصمیمهای فردی را تعریف میکند و میگوید چطور ما به انسانگرایی گرایش داریم. در پایان به این مفهوم میپردازد که چطور علم و فناوری باعث میشود که در نهایت انسانها بردگان الگوریتمهای کامپیوتری شوند.
کتاب برای کیست؟
یووال نوح هراری استاد دانشگاه و متخصص تاریخ است. اثر پرفروش او، کتاب انسان خردمند، به شصت زبان ترجمه شده است.
در کتاب انسان خداگونه میفهمیم که چرا انسان حاکم ابدی زمین نخواهد بود!
پیدا شدن و بعد حکمرانی انسان بر زمین با نوآوری، آگاهی و تفکر انسان خردمند آغاز شد. دین و فلسفه تمام تلاش خود را کردند تا این حکومت قدرت بگیرد. آنها انسان را در مرکز آفرینش و تفکر قرار دادند.
با پیشرفت سریع علم و فناوری، مانند کامپیوتر و هوش مصنوعی، ما توقفناپذیر به نظر میرسیم. شاید هم فقط داریم قبر خود را میکنیم!
این کتاب پیدایش انسان و نظریهی برتری این گونه را شرح میدهد. چطور ما بر این سیاره تسلط پیدا کردیم و چرا فکر میکنیم که خاص هستیم؟ قرار است به آینده نگاه کنیم و ببینیم چه چیزی حکومت ما را تهدید میکند و حتی شاید سقوط بشریت را آغاز کند.
یاد میگیریم که چطور دانشمندان میتوانند برای موشها تصمیم بگیرند، چطور انتخابات ریاستجمهوری برتری انسان را نشان میدهد و چرا لیبرالیسم و ناسیونالیسم هم دین هستند.
پیشرفت و نوآوری برای ما انسانها چیز جدیدی نیست. میخواستیم به ستارگان برسیم؛ ولی توانسیتم به ماه برسیم. ابزارهایی ساختیم که قحطی، بیماری و آثار جنگ را از بین ببریم. اما با پیشرفت ما، جاهطلبی ما هم نیز پیشرفت کرد.
بیایید ببینیم چقدر جلو آمدیم. ما امروز میتوانیم فاجعههایی را بررسی کنیم که در گذشته جان بسیاری را گرفتند (مثل قطحی و بیماریها). مثلاً در بین سالهای ۱۶۹۲ تا ۱۶۹۴ در فرانسه قحطی بزرگی شکل گرفت که باعث مرگ پانزده درصد از جمعیت (حدود دو و نیم میلیون نفر) شد. یا مثلاً همهگیری بدنام مرگ سیاه بین ۷۵ تا دویست میلیون نفر (یکچهارم جمعیت کرهی زمین) را در آسیا و اروپا در سال ۱۳۳۰ کشت.
امروز ما تا حدی بر قحطی و بیماری غلبه کردهایم. در حال حاضر احتمال مرگ ما بر اثر چاقی بیشتر از گرسنگی است. در سال ۲۰۱۰ سه میلیون نفر در سراسر جهان بر اثر چاقی مردند؛ اما تلفات سوءتغذیه و گرسنگی در مجموع کمتر از یک میلیون نفر بود.
پیشرفت ما به حدی بوده که امروزه تعریفمان از فاجعه تغییر کرده است. بحران ابولا را در نظر بگیرید. این اپیدمی جدی در دنیای مدرن فقط توانست باعث مرگ یازدههزار نفر شود (چیزی کمتر از کشتگان یک جنگ). یا مثلاً در سال ۲۰۱۲ احتمال مرگ بر اثر دیابت (یک و نیم میلیون نفر) بیشتر از جنگ (۱۲۰ هزار نفر) است.
این اعداد دستکم نشان میدهند انسان که گونهای از حیوانات است، میتواند اهداف خود را دوباره تعریف کند. ما میخواهیم عمری طولانیتر داشته باشیم و شادتر و قویتر بمانیم. خواستهای که خیلی هم دور از دسترس نیست.
پزشکی در قرن بیستم امید به زندگی ما را تقریباً دوبرابر کرده است. این پیشرفت به حدی زیاد بوده که برخی از مردم حتی به فکر رسیدن به عمر جاودان هستند. یا مثلاً باعث شده ما امروز از فناوری برای تقویت بدن خود استفاده کنیم. بیمارانی که فلج میشوند، امروز میتوانند اندامهای مصنوعی را از طریق فکر خود کنترل کنند.
نکته اینجاست که این تازه شروع مسیر است. ما هنوز به قلههایی بالاتر فکر میکنیم.
36 پاسخ
راهبری دیدگاهها
👌👍🙏
از نظر متافیزیکی و فلسفی ما تفاوتی با حیوانات نداریم؛ اما دوست داریم خود را متفاوت فرض کنیم؛ زیرا معتقدیم انسان روح دارد. خداپرستان مدعی هستند که ما تنها موجودی هستیم که روح داریم؛ اما هیچ مدرکی برای اثبات وجود روح نیست؛ چه برسد به اینکه روح بخواهد دلیلی باشد برای برتری ما.
من این کتاب رو خوندم خیلی کتاب خوبیه
آینده ی ترسناکی در پیشه….
قدرت دیتا و الگوریتم شگفت انگیزه و درست یا غلط استفاده کردنش در دست بشر ه
پیشرفت فناوری، چیزی نیست که بتونه انسان رو از سر راه برداره
چیزی که مهمتره مرگ اخلاق در بشریت است.
همون طوری که انسان قدرت بلامنازع این جهان نیست، فناوری و الگوریتمها هم هیچ وقت قدرت بلامنازع جهان نخواهند شد ولی نقششون در زندگی انسان پر رنگتر خواهد شد.
رشد مداوم برای پیشرفتهای بعدی، منبع قدرت انسان معاصر است.
“یویو، کوسینسکی و استیلویل در سال ۲۰۱۵ سیصد نفر را مطالعه کردند. در این مطالعه متوجه شدند که یک الگوریتم فقط بر اساس لایکها میتواند جوابهای فرد به یک تست شخصیتی را بهتر از همسرش پیشبینی کند”
کتاب خیلی جالبی بود به نظر من دنیا انقدرا که میگه ترسناک نمیشه خب بیافته دست اونا وقتی اونا بهتر از ما شدن شاید حتی بتونن دنیای بهتری برای خودشون، ما و موجودات دیگه بسازن اینم خودش یه احتماله دیگه 🙂
آینده ای که واقعا ترسناک خواهد بود .
چه آینده ترسناکی برای بشر وحود داره
همه ی هویت ما در فضای مجازی قرار داده .
چه جوری بدون هویت زندگی کنیم؟
این کتاب یه جورایی ادامهی انسان خردمند محسوب میشه، ولی این بار به آیندهی بشر نگاه میکنه، نه گذشتهش. چیزی که نظرم رو جلب کرد، این بود که هراری میگه ما دیگه تو فاز بقا نیستیم؛ یعنی از یه زمانی به بعد دغدغهی ما فقط زنده موندن و تولیدمثل نبوده، بلکه داریم روی چیزی بزرگتر کار میکنیم: تبدیل شدن به چیزی شبیه “خدا”!
اونجایی که میگه «بشر همیشه دنبال کنترل طبیعت بوده، ولی حالا داره خودش رو هم تغییر میده» خیلی برام جالب بود. تکنولوژی، هوش مصنوعی، اصلاح ژنتیکی، همهی اینا رو به عنوان ابزارهایی میبینه که شاید یه روزی ما رو از “انسان” بودن فراتر ببرن. ولی سوال اینجاست که آیا این تغییرات لزوماً به نفعمونه؟ آیا وقتی داریم بدن، ذهن و احساساتمون رو هک میکنیم، هنوز هم خودمون باقی میمونیم؟
این کتاب یه جورایی آدم رو مجبور میکنه که به آیندهی خودش و نسلهای بعدش فکر کنه. اگه قرار باشه آدمها مثل خدایان بشن، چی چیزی باعث میشه که همچنان «انسان» باقی بمونن؟
خداروشکر
در سال ۲۰۱۰ سه میلیون نفر در سراسر جهان بر اثر چاقی مردند؛ اما تلفات سوءتغذیه و گرسنگی در مجموع کمتر از یک میلیون نفر بود.
دین، اعتقاد به قواعد اخلاقی برای رفتارهای آدمهاست.
این تعریف جای گفتگو داره
ممنون
واقعا نمیشه گفت این مسیری که بشر داره طی میکنه واقعا پیشرفت هست یا اینکه داره با دست خودش اسباب نابودی خودش رو فراهم میکنه (توهم پیشرفت). مطالب این کتاب هم این چالش رو عمیقتر نشون میده.
هم جذاب و هم ترسناک
هم زندگی میبخشه هم زندکی میگیره
واقعا الان باید بهش عمیق تر فکر کرد ایا تکنولوژی خوب؟
چقدر جالب میشه زمانیکه موجودی از دل تکنولوژیکی متولد بشه که فرآیند فکری و رفتاریش یا برابر ما یا بهتر از ما باشه.
اون روز نمیدونم بشر آیا همچنان خودش رو برتر میدونه؟ و لایق حکمرانی بر زمین!
شصت دوم تمام
واقعا جهان آینده با این سرعت پیشرفت غیر قابل پیش بینی است و اینکه آیا انسان عامل اصلی نابودی خود در آینده است؟
ما به شدت به تکنولوژی و ابزارهای هوشمند وابسته شدیم. حتی نمی تونیم پنج دقیقه از گوشی دل بکنیم. تا اتاق بغل هم میریم گوشیمونو باید ببریم واین فاجعه هست.
مفید اما ترسناک.
در دوران مدرن، ما با کنارگذاشتن معنا به قدرت رسیدیم.
ممنونم بسیار مفید بود. کتاب متضمن حقیقتی انکار ناپذیر است میتوان نتیجه گرفت که در آینده ای نه چندان دور زمین جایگاه انسانی است که شایسته زیستن است نه همه موجوداتی که نام انسان دارند، آنها اجازه ندارند به حیات خود به هرشکل وهرگونه که مایلند ادامه دهند محور ومفهوم اومانیسم وتعریف آن تغییر خواهد کرد ملاک ومناط اعتبار ، “انسان شایسته زیست ” خواهد بود… شاید چیزی نزدیک به ابرمن نیچه
عمق وابستگی خود به ابزارهای الکترونیک را درک کنیم. یک روز بدون موبایل باشید تا ببینید که الگوریتمها تا چه اندازه بر ارادهی شما اثر میگذارند.
عالی مممنون
در جهان و خلقت و در هر چیزی همیشه معایب و مزایا در کنار هم هستند.
چه بخوایم و چه نخوایم جریان زندگی به سمت پیشرفت تکنولوژیه.
درود و خداقوت 🌱 تعریف این کتاب را خیلی شنیده بودم اما تا حالا فرصت نکردم بخونم و خیلی عالی بود
خیلی قشنگ مفهوم لیبرالیسم و اومانیسم و سوسیالیست رو در قالب جامعه نشون داد
من اون قسمت کتاب که راجع به اعتقادات دینی بود رو خیلی دوست داشتم و جالبه که هرچه جوامع امروزی به سمت اومانیسم و بی اعتقادی پیش میره بیشتر افسردگی و اضطراب رو در آغوش میگیره، تاثیر اعتقادات دینی بر روی انسان خیلی جالبه.
قسمتی از کتاب که دوست داشتم:
بهتر است به این سوال پاسخ دهیم که دین چه چیزی نیست.منظور ما از دین خرافات و اعتقاد به موجودات فراطبیعی نیست،دین اعتقاد به قواعد اخلاقی برای رفتارهای آدم هاست.
تشکر از زحمات و سایت خوبتون 💚✨
متاسفانه الگوریتم ها و فناوری به همه جای زندگی ما نفوذ کردن و واقعا نمیشه بدون اون ها زندگی کرد.
ولی نه اینطور که کنترل انسان ها رو به دست بگیرن و انسان ها رو برده خودشون بکنن.
البته باید به این نکته هم توجه کرد که دیگر موجودات هم برده انسان نیستن و انسان کنترل مطلق روی دیگر حیوانات و موجودات نداره.
الگوریتمها روی اراده و تصمیماتمون تاثیر گذاشته
تاریخ، نه روایتی واحد بلکه هزاران روایت گوناگون است. هر وقت که انتخاب می کنیم یکی را تعریف کنیم، همزمان انتخاب می کنیم که دیگر روایت ها را خاموش سازیم.
خیلی ممنون 🙏💚
وقتی AI بتونه کار ها رو بهتر از انسان ها انجام بده ، دیگه وجود انسان و کسب علم انسان در زمینه های پزشکی و مهندسی و خیلی از تخصص های دیگه چه معنایی داره ؟ ۹۹ درصد انسان های جهان بی ارزش و بدون خاصیت میشن
مگه میشه یه روز بدون مبایل!!!!
یک ساعتم نمیشه
ابهاماتی پس از مطالعه این کتاب شکل میگیره که آقای جنت خواه تو کانال تلگرامشون به بهترین شکل پاسخش رو دادن
نمیدونم باید از پیشرفت علم خوسحال باشیم یا نه؟
ما هنوز به دین نیاز داریم. علم نمیتواند به همهی پرسشها جواب دهد یا معضلهای اخلاقی را حل کند.
راهبری دیدگاهها