کتاب سرمایهگذار رفتاری (2018) الگوهای فکری ناخودآگاه و احساساتی را که بر سرمایهگذاران تأثیر میگذارد، بررسی میکند. نویسندهی این کتاب، دنیل کراسبی، در این کتاب به شما کمک میکند تا بر تمایلهای طبیعی خود غلبه کنید و تصمیمات مالی بهتری بگیرید.
دنیل کراسبی یک روانشناس و متخصص رفتاری است که مقالاتش در مجلاتی مانند Huffington Post، Risk Management و Investment News منتشر شده است. او همچنین نویسندهی چند کتاب پرفروش دیگر مانند کتاب قوانین ثروت است.
چگونه رفتار شما ناخودآگاه بر سرمایهگذاری شما تأثیر میگذارد؟
تصمیمهای شما بیشتر ریشهی احساسی دارد یا منطقی؟
اگر سرمایهگذاری موفق باشید، ممکن است این موضوع را نشانهای از منطقی بودن خود تصور کنید. اما صرف نظر از تجربهای که در سرمایهگذاری دارید، شما نیز یک انسان هستید که در مواجهه با شرایط پیچیده و استرس، عملکرد خوبی ندارد.
بنابراین، اگر میخواهید یک سرمایهگذار موفق باشید، باید درک کنید که مغز شما چگونه به محیط اطراف خود پاسخ و چگونه شما را تحتتأثیر قرار میدهد. حتی ممکن است وقتی متوجه خطای خود بشوید که خیلی دیر شده باشد.
فقط در یک حالت تصمیمات مالی بهتر میگیرید و اشتباهات مالی خود را برای همیشه ترک میکنید: وقتی ریشهی این خطاها را بهخوبی بشناسید.
موتور محرک بازار سهام چیست؟
بسیاری از مردم فکر میکنند پول، موتور محرک بازار سرمایه است؛ زیرا پول در همهی سبدهای سرمایهگذاری هست. اما چیزی بسیار مهمتر از پول در بازار هست: مردم. مردم کسانی هستند که تصمیم به خرید، نگهداری یا فروش سهام میگیرند.
متأسفانه، این تصمیمها اغلب بد هستند؛ زیرا به همان اندازه که مغز ما شگفتانگیز است، برای کار در شرایط پیچیده و پراسترس طراحی نشده است. بنابراین، اگر میخواهید انتخابهای مالی خوبی انجام دهید، باید بدانید که مغز شما همیشه شما را در مسیر درست هدایت نخواهد کرد.
مغز ما برای زنده نگه داشتن اجداد ما طراحی شده است. با اینکه امروز دیگر برای مواجهه با خطر مرگبار (مثلاً مقابله با ببرهای دندانشمشیری) به سر کار نمیروید، مغز شما هنوز طوری عمل میکند که گویی شما در یک جنگل خطرناک هستید.
مثلاً زمانی که شما در حال ارزیابی ریسک مالی هستید، قسمتی از مغز که مسئول جلوگیری از حمله است، روشن میشود؛ زیرا مغز شما فکر میکند تهدید شدهاید. در نتیجه تمرکز خود را به این مناطق محدود میکند تا شما را زنده نگه دارد. این اتفاق باعث میشود فکر کردن برای شما سختتر شود و احتمال اینکه اطلاعات مهم را نادیده بگیرید، زیاد شود.
مغز ما همچنین به ما میگوید بیصبر باشیم. این کار را با ترشح دوپامین انجام میدهد (هورمونی که باعث میشود احساس خوبی داشته باشیم). در زمانهایی که کاری میکنیم که فوراً موفق میشود، مغز این هورمون را ترشح میکند. ما این احساس را دوست داریم و هر کاری میکنیم تا آن را تکرار کنیم. متأسفانه این یعنی شما ممکن است برنامههای مالی خود را به هم بزنید؛ زیرا بهجای سود بلندمدت، وسوسه میشوید تا با یک پیروزی کوچک و فوری به خودتان دوپامین هدیه بدهید.
از لحاظ نظری ممکن است بدانید هر فرصتی برای کسب درآمد فوری، مناسب نیست؛ اما مغز ما بهشدت تشنهی پول است. طبق گفتهی دکتر برایان کانتسون از دانشگاه هاروارد، انسانها بدون هیچ اشارهای به ارزش واقعی یک کار، جذب پول میشوند. این جاذبه، مقاومت در برابر پاداش فوری را سخت میکند.
در واقع، شهوت مغز شما به پول، همیشه روی قضاوتهای شما تأثیر میگذارد. اما اگر از این اثر آگاه باشید، بهتر میتوانید بر محرکهای مغز خود غلبه کنید و قبل از انجام کار اشتباه، مچ خودتان را بگیرید.