کتاب پادشکننده (Antifragile) اثر نسیم نیکلاس طالب کتابی قابلتأمل است که مفهوم پادشکنندگی را بررسی میکند. این کتاب دربارهی این است که برخی چیزها تحت فشار رشد میکنند. طالب به ما میآموزد که چگونه همهی ما میتوانیم پادشکنندهتر شویم.
به نظر می رسد اگر برخی چیزها در محیطهای بیثبات و پیشبینیناپذیر قرار گیرند، بهبود مییابند. کتاب پادشکننده چرایی این موضوع را مورد تحلیل قرار میدهد و نشان میدهد که این ویژگی از زمانهای قدیم برای پیشرفت تمدن بشری حیاتی بوده است.
نسیم نیکلاس طالب نگاهی انتقادی به جامعهی مدرن دارد. در این جامعه هدف این است که با مداخله در سیستمهایی مانند اقتصاد، زندگی را راحتتر کنیم. این ماهیت مداخلهگر شاید در کوتاهمدت وضعیت جامعه را بهبود دهد؛ اما محیط ناپایداری را که برای وقوع پادشکنندگی ضروری است، از بین میبرد.
نسیم نیکلاس طالب یک استاد دانشگاه و نویسندهی آثار پرفروشی مانند کتاب قوی سیاه و کتاب فریفته تصادف است. او زندگی خود را وقف مطالعهی علت و معلول عدم قطعیت و احتمالات کرده است. او در حال حاضر استاد ممتاز مهندسی ریسک در مؤسسهی پلیتکنیک دانشگاه نیویورک است.
بعضی چیزها مثل شیشه، وقتی تحت فشار قرار میگیرند آسیب میبینند و میشکنند. در نقطهی مقابل دستهای دیگر از کالاها هستند که برخلاف دستهی قبلی، وقتی تحت فشار قرار میگیرند، نهتنها آسیب نمیبینند و نمیشکنند؛ بلکه این تحت فشار بودن و شوکی که به آنها وارد میشود، به سود آنهاست. این دسته «پادشکننده» نام دارد.
برای مثال زمانی که یک کالای شکستنی را با پست ارسال میکنید، ادارهی پست روی آن بسته برچسب بزرگی میزند که روی آن نوشته «با احتیاط حمل شود. شکستنی است». به همین خاطر این بسته باید در محیطی امن قرار بگیرد؛ در غیر این صورت، بر اثر ضربه آسیب میبیند و خرد میشود.
همهی ما با مفهوم شکنندگی آشنا هستیم و بهخوبی میدانیم که اقلام شکننده باید در برابر شرایط پرتنش و آسیبزننده محافظت شوند؛ اما آیا واقعاً درک درستی از مفهوم پادشکنندگی داریم؟
ممکن است فکر کنید که متضاد شکننده، «قوی و نیرومند» است. هرچند یک جسم قوی نسبتبه اجسام شکننده، در مقابل شوکهای مختلف بیشتر دوام میآورد و دیرتر میشکند؛ اما نکتهی مهم این است که این فشارها آن را قویتر نمیکنند. این یعنی متضاد شکننده بودن، قوی و نیرومند بودن نیست.
تعریف و درک این مفهوم خیلی هم کار آسانی نیست؛ چون تقریباً هیچکدام از زبانهای اصلی دنیا هم تعریف واضح و مشخصی از این کلمه ندارند. بنابراین ما باید از کلمهی «پادشکننده» برای توصیف متضاد شکنندگی استفاده کنیم.
پادشکننده چیزی است که شرایط سخت موجب پیشرفتش میشود و تنش و نوسان آن را قدرتمندتر میکند.
یک مثال خوب برای توضیح پادشکنندگی، داستان یکی از اساطیر یونانی به نام هایدرا است. هایدرا یک مار افعی چندسر بود که مقابله با آن ممکن نبود. هر بار که یکی از این سرهایش در جنگ قطع میشد، دو سر به جای آن ظاهر میشد. یعنی هر بار که حیوان آسیب میدید، این آسیب به نفعش تمام میشد. به عبارتی بهتر هایدرا در مقابل آسیبهایی که متحمل میشد، پادشکننده شده بود.
برخلاف اقلام شکننده که تحت فشار آسیب میبینند، «پادشکنندهها» واقعاً از نوسانات و شوک سود میبرند.
یک مثال خوب برای پادشکنندگی، فرآیند تکامل است. تکامل در محیط و شرایط ناپایدار رخ میدهد. زمانی که شوکی اتفاق میافتد، تکامل برای تابآوری در شرایط جدید، به جهش و بهبود در زندگی کمک میکند. بااینحال وقتی به روند تکامل دقت میکنید، به یک موضوع جالب پی میبرید: خود فرآیند تکامل بیشک پادشکننده است؛ اما هر موجود زندهای در آن شکننده محسوب میشود. در روند تکامل، فقط یک چیز مهم است: کد ژنتیکی موفق، پیروز میشود. هر موجودی بهخودیخود بیاهمیت است و ممکن است در این فرایند ناپایدار بمیرد. درواقع سیستم نیازمند این است که فضای زندگی را برای افراد قویتر، فراهم کند.
فرآیند تکامل، ویژگی کلیدی پادشکنندگی را نشان میدهد. برای اینکه سیستم کلی پادشکننده باشد، بیشتر بخشهای تشکیلدهندهی آن باید شکننده باشند. به این دلیل که موفقیت یا شکست این اجزا بخشی از فرایند طبیعی است و باعث آگاهی از نواقص سیستم میشوند.
این فرآیند را یک آزمون و خطا در نظر بگیرید. اشتباهات و موفقیتهای هر بخش، اطلاعاتی سودمند به ما میدهد. شکست در تکامل، انقراض است؛ بنابراین هر شکست درواقع کیفیت کلی زندگی را بهبود میبخشد.
اقتصاد، مثال دیگری از پادشکنندگی است؛ به این صورت که اجزای تشکیلدهندهی اقتصاد – از کارگاههای شخصی گرفته تا شرکتهای بزرگ– تا حدی شکننده هستند؛ اما خود اقتصاد پادشکننده به حساب میآید و برای رشد اقتصاد نیاز است برخی از این بخشها شکست بخورند. برای مثال شکست یک استارتاپ تولید قهوه، این صنعت را بهطور کلی قویتر خواهد کرد؛ چرا که دیگر تولیدکنندگان قهوه از اشتباهات آن درس عبرت میگیرند. پس نتیجه میگیریم پادشکنندگی یک سیستم، به شکنندگی بخشهای تشکیلدهندهی آن بستگی دارد.
140 پاسخ
راهبری دیدگاهها
به نظرم مهمترین جمله کتاب «تمایل جامعه مدرن برای حذف نوسانات از زندگی در نهایت جامعه را آسیب پذیرتر خواهد کرد.» هست.
جالب بود 👍👍
ما نباید از تاریخ برای پیشبینی اینده استفاده کنیم
پادشکنندگی یک سیستم، به شکنندگی بخشهای تشکیلدهندهی آن بستگی دارد.
برای پادشکننده بودن باید مدیریت ریسک یاد بگیرم و اینکه از گذشته برای پیش بینی آینده استفاده نکنم
سخت و پیچیده بود
باید مثال های بیشتری ببینم
برای ایجاد تغییرات واقعی، به تصادفی بودن و پادشکنندگی نیاز داریم.
سوالی که پیش میاد اینه که چطور خصوصیات پادشکنندگی رو تقویت کنیم و باید در یک سیستم چه مقداری از اون رو ایجاد کنیم تا رشد ادامه پیدا کنه
شاید خلاصه یه جمله ای اش این باشه که آدمها یا سیستمها تو مشکلات رشد میکنند.
این جمله رو دوس داشتم که
«برای اینکه سیستم کلی پادشکننده باشد، بیشتر بخشهای تشکیلدهندهی آن باید شکننده باشند. به این دلیل که موفقیت یا شکست این اجزا بخشی از فرایند طبیعی است و باعث آگاهی از نواقص سیستم میشوند.»
افسانه هایدر هم جالب بود.
متاسفانه نمود این عدم پادشکنندگی در والدین مدرن زیاد هست که میخوان بچه هاشون هیچ آسیبی نبینن ولی در آینده به شدت آسیب پذیر تر میشن ، کتاب فوق العاده ای بود ، ممنون از تیم اکوتوپیا
مثالی که در مورد ورزش زدن واقعا بی نظیر بود،این که مستمر ورزش کردن تاب اوری و ظرفیت مارو بیشتر میکنه👌🏻👌🏻
اصطلاح پوست در بازی داشتن هم خیلی برام جالب بود،بهم کمک کرد وقتی میخوام کمکی بگیرم از کسی چک کنم ببینم خودش هم پوست در بازی داره ایا؟یا فقط داره نسخه میده
نکته جالب: محیط های آرام سیستم ها را شکننده میکنند در حالی که نوسانات به پادشکنندگی می انجامد.
اینکه پیش بینی اینده از تجربیات گذشته اشتباه است یک تناقض بزرگ برای چارتیست ها
پادشکنندگی برام یه مفهوم انتزاعی و جدید بود. باید بیشتر مثال ازش ببینم تا خوب حسش کنم. مثلا تربیت بچه ها میتونه یه مثال خوب ازش باشه که دور کردن بچه ها از سختی ها و فراهم کردن تمام احتیاجاتشون لطفی واسشون حساب نمیشه و توانایی پادشکنندگی کودک ازدست میره. نکاتش خیلی جدیده و در کل کتابهای نسیم طالب یه جوری پیچیده هست و این خلاصه خیلی خوب بود
این از این کتاب اینطور بداشت کردم که موانع و مشکلات لازمه رسیدن به موفقیت بزرگ یا شکست بزرگی میتونه باشه ، اگر نتونیم در مقابل انها استراتژی درستی داشته باشیم
نسیم طالب عالیه
نکاتی مثل پوست در بازی ، عدم حذف نوسان های زندگی ، و همیشه بدتری در کاره خیلی کاربردی بودن .
و اینکه
و ما نمیتوانیم تصور کنیم که پیشرفتمان شانسی است و روی یک سیستم پیچیدهی آزمون و خطا بنا شده. بنابراین وقتی به تاریخ نگاه میکنیم، سعی میکنیم داستانهایی پیدا کنیم که دلایل قطعیتری به پیشرفتهای ما میدهند
کتابش برای من سخت بود
قابل تعمیم نبود
ولی خوندم
درود دوستان به نطر منم متن کتاب یه کم مشکل بود ولازم چند بار خونده بشه .منم اولین با ر بود کلمه پاد شکننده رو میشنیدم ومعنای اون رو هم یاد گرفتم ممنون از اقاپوریا
عالی مثل همیشه
ممنون🙏
وقتی کتاب می خوانند می دانید که چقدر پادشکننده هستی و نمی دانید
پادشکنندگی سیستم جالب و پیچیدهای هست که اقتصاد هم نوعی پادشکننده است. انسان ها تلاش دارند که پادشکنندگی را با کنترل کردن همه چیز از بین ببرند که به ضرر خودشان تمام میشود.
تشبیه پادشکننده به تکامل مثال جالب و ملموسی بود.
خلاصه کتاب طالب هم مث متنش سنگینه :). خیلی خوشحالم از کتابای نسیم طالب هم گذاشتید و امیدوارم که بقیه کتابهاش هم تو روزهای بعدجز برنامه باشه. به عنوان پیشنهاد و در تکمیل این کتاب، فکر کنم اگه کتابای مرتبط با مدیریت ریسک توی برنامه این چند روز آینده باشه خیلی موثرتر باشه.
“برای استفاده از پادشکنندگی، نیازی نیست فرصتها را درک کنید، فقط باید بدانید چه زمانی از آنها بیشترین بهره را ببرید” مفهوم جالبی بود که اصلا باهاش آشنا نبودم خیلی خیلی برام جالب بود🤩
پادشكنندگي چيزي فراتر از مفهوم ضدشكنندگي است، درواقع به چيزي اطلاق ميشود كه هيچ چيزي، مطلقا توان شكست او را نخواهد داشت. نسیم نیکلاس طالب معتقد است كه به چالش كشيدن خود در وضعيت شكننده، درست مانند اين است كه براي تقويت عضلاتمان به باشگاه برویم. درنتيجه، ميتوانيم به وضعيتي برسيم كه با استفاده از قدرت درونیمان درمقابل هيچ وضعيت بیرونی سر خم نكنيم.
🙏🏽
شاید سربازی رفتن برای آقایون یک سیستم پادشکننده باشه. اینطور نیست؟!
متضاد ضعیف قوی نیست بلکه پاد شکنندگی هست . هرچیزی بیشتر ضربه ببینه قوی تر میشه
در بازار بخشی زیادی از سرمایه رو امن نگه داریم. سود کمتره ولی ریسک ضرر هم کمتره
با حذف نوسانات ریسک این رو افزایش میدیم که اسیب پذیر تر شیم. مشکلات کوچیک دیده نمیشه و کم کم بزرگ میشه و یهویی میترکه
درود و خداقوت 🌱 کتاب عالی بود نکته ای که من دوست داشتم:
1_ما در مدرسه یاد گرفتیم که انقلاب صنعتی محصول پیشرفت علمی بود،تحولات دانش نظری باعث پیشرفت تکنولوژی شد که به نوبه ی خود تولید،تجارت و جامعه را متحول کرد.
با این حال این روایت اشتباه است ،درواقع انقلاب صنعتی را عمدتاً نه دانشگاهیان و متخصصان نظریه پردازی،بلکه افراد آماتوری رقم زدند که به دنبال سرگرمی بودند.
واقعا کتاب جالبی بود،تشکر از زحمات شما و سایت بی نظیرتون✨💚
برای پادشکننده شدن، مدیریت ریسک را بیاموزید تا از رویدادهای پیشبینیناپذیر در امان باشید
کاش شما معلم مقطع ابتدایی من بودین ، زندگی م عوض میشد. انقد خوب توضیح میدین .
از بین کتاب های معرفی شده این چالش این بهترین بود اگه متن کتاب مثل خلاصش روان باشه عالیه بدون وقفه خوندمش ی دیگاه مثبت نگری بیش از حد هم نداشت که این پادشکنندگی خیلی خوبه واقعیت اینه بعضیا نابود میشن اما سیستم جلو میره در کل عالی بود
مطالب این کتاب آموزنده و کاربردی برام بودن؛ انگار ترکیب از مفاهیم و علوم مختلف با بیان ساده برای مسئله ای که عموم سهل انگارانه بهش نگاه میکنن، اما خیلی از بازی ها از این مطالب پیروی میکنن. (به تجربه من)
نویسنده: طارمی
خیلی جالب نبود می توانست کتاب را به جاهای خوب بکشاند
مفهوم پاد شکنند ه جذاب است
راهبری دیدگاهها