این کتاب به بررسی تعدادی از ابزارهای ریاضی مفید در کسب و کار میپردازد و به شما کمک میکند تا با استفاده از روشهای عددی، ریسک را مدیریت کرده و تصمیمهایی بهتری بگیرید. ریاضیات به کار رفته در این کتاب بسیار ساده است و به پیش زمینه خاصی نیاز ندارد.
این کتاب برای چه کسانی مفید است؟
اکونومیست یک هفته نامه انگلیسی با رویکرد لیبرال است. این کتاب بخشی از مجموعه کتابهای اکونومیست برای درک بهتر اقتصاد و کسب و کار است.
در اقتصاد چگونه اعداد را مدیریت کنیم و از آن بهره ببریم؟
همه کسانی که با عدد کار میکنند، ریاضیدان نیستند.
بسیاری از ما حتی با مفاهیم ریاضی که در دبیرستان خواندهایم مشکل داریم.
کتاب سواد عددی به همین منظور نوشته شده است. این کتاب مجموعه گستردهای از ابزارهای ریاضی را ارائه میدهد که برای حل مسائل پیچیده اقتصادی مفید هستند.
این کتاب به ما نشان میدهد که چگونه میتوانید پیشبینی کنید، چگونه از دادهها برای تصمیم گیری بهتر استفاده کنید و چگونه از نتیجه گیری نادرست بپرهیزید.
مفاهیم پایه ریاضی در زندگی روزمره کاربرد زیادی دارند. البته این مفاهیم در اقتصاد هم حیاتی هستند، البته به شرط آن که از ریاضیات به درستی استفاده کنید.
برای مثال به درصدها فکر کنید. درصد را میتوانیم تقریبا برای هر مشکلی که شامل رشد یا کاهش باشد، به کار ببریم.
اما باید مراقب خطاهای رایج باشیم!
فرض کنید شما یک سرمایه گذاری 1000 دلاری انجام دادهاید که اکنون ارزش آن 1700 دلار است. سرمایه شما چقدر افزایش یافته است؟
اگر ابتدا مقدار اولیه را از مقدار فعلی کم کنید، سپس این تفاوت را بر مقدار اولیه تقسیم و در 100 ضرب کنید به میزان رشد میرسید:
700= 1000-1700
70%= 100×(1000÷700)
ساده به نظر می رسد، اما مراقب خطاهای معمول باشید.
اول از همه به یاد داشته باشید: n درصد افزایش و به دنبال آن، همان n درصد کاهش، شما را به نقطه اولیه باز نمیگرداند. اگر 1000 دلار به اندازه 50 درصد رشد کند، به 1500 دلار میرسیم. سپس یک ضرر 50 درصدی روی 1500 دلار، سرمایه ما را به 750 دلار میرساند، نه همان هزار دلار اولیه.
علاوه بر این، درصد تغییرات اغلب با درصد رشد اشتباه گرفته میشود. برای مثال، اگر نرخ تورم از 10 درصد به 20 درصد افزایش یابد، تورم ده درصد افزایش یافته است. اما درصد تغییرات نرخ تورم 10 درصد نیست، بلکه 100 درصد است، زیرا نرخ تورم دو برابر شده است.
گرد کردن یکی دیگر از ابزارهای کاربردی ریاضی است، اما این ابزار اغلب به اشتباه به کار گرفته میشود. گرد کردن برای ساده کردن اعداد و ارقام بسیار مفید است. اگر رقم آخر اعشار، چهار یا کمتر باشد، عدد به پایین گرد میشود، در حالی که اگر این عدد پنج یا بیشتر باشد، عدد به سمت بالا گرد میشود.
اعداد 1.5 و 2.4 را در نظر بگیرید:
هر دو عدد به 2 گرد میشوند.
1.5 ضربدر 1.5 میشود 2.25 که این عدد هم به 2 گرد میشود.
2.4 ضربدر 2.4 میشود 5.76 که به 6 گرد میشود.
بنابراین، پاسخ “دو ضربدر دو” میتواند عددی بین 2 تا 6 باشد!
پس به یاد داشته باشید که گرد کردن همیشه باید در آخرین مرحله محاسبه صورت بگیرد.