جلد کتاب بهبود رابطه

کتاب بهبود رابطه

راهنمای پنج مرحله‌ای برای بهبود رابطه با همسر، فرزندان، خانواده، دوستان و همکاران

نویسندگان:
جان گاتمن و جون دکلر
(John M. Gottman and Joan DeClaire)
9 نفر در حال مطالعه این کتاب هستند.

کتاب بهبود رابطه (2002) راهکارهای بسیار ساده‌ای برای مشکلات رایج در بسیاری از روابط ما دارد. با تکیه تحقیقات گسترده‌ی روان‌شناسی مثل جان گاتمن، راهکارهای این کتاب برای روابط بین شرکای عاطفی، دوستان، اعضای خانواده و همکاران کاربرد دارد.

جان گاتمن روان‌شناس بالینی و پژوهشگر با بیشتر از چهل سال سابقه‌ی کار است. او به همراه همسر خود، جولی، مؤسسه‌ی گاتمن را تأسیس کردند که درمانگران را برای استفاده از اصول به‌دست‌آمده از تحقیقاتش آموزش می‌دهد. او نویسنده یا نویسنده‌ی همکار بیش از 190 مقاله‌ی علمی و چهل کتاب، از جمله کتاب پرفروش «هفت اصل موفقیت در ازدواج و زناشویی راز ازدواج های موفق» است.
جون دکلر مدیر ارتباطات مؤسسه‌ی تحقیقات سلامت کایزر پرمننته واشنگتن است. او سه دهه تجربه‌ی حرفه‌ای در زمینه‌ی انتقال تحقیقات سلامت و روان‌شناسی به عموم مردم دارد. او قبل از این دو کتاب «قلب تربیت فرزند» و «کلیدهای پرورش هوش عاطفی در کودکان و نوجوانان» را به همراه جان گاتمن نوشته است.

خلاصه کتاب بهبود رابطه

حاوی 9 ایده کلیدی
The Relationship Cure
A 5 Step Guide to Strengthening Your Marriage, Family, and Friendships
متن ایده‌های کلیدی کتاب
مقدمه

مقدمه‌ای بر کتاب بهبود رابطه

کلید بهبود رابطه در تمام جنبه‌های زندگی را یاد بگیرید.
«بهبود رابطه». این عنوان کمی رؤیایی به نظر می‌رسد. مسلماً هیچ دو رابطه‌ای یکسان نیستند. حتی با وجود شباهت‌هایی که می‌توان بین آن‌ها پیدا کرد، هر کدام ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود را دارند. ما با شریک عاطفی، دوستان، همکاران، خانواده و فرزندان خود در ارتباط هستیم. آیا یک نسخه‌ی واحد برای حل مشکلات این گروه‌های متنوع داریم؟ درواقع، پاسخ هم مثبت است و هم منفی. هیچ راه‌حل فوری و معجزه‌آسایی برای رفع مشکلات روابط نیست؛ اما با یادگیری روش‌هایی می‌توانیم روابط خود را بهبود دهیم. چگونگی به‌کارگیری این روش‌ها بسته به نوع رابطه و مشکل متفاوت است؛ اما اصول پایه‌ای آن‌ها مشترک است و همگی ریشه در پژوهش‌ها و ایده‌هایی دارند که به‌زودی با آن‌ها آشنا خواهید شد.

ایده کلیدی 1

1 روابط نزدیک، فقط با درد دل کردن شکل نمی‌گیرد

راز یک رابطه‌ی شاد، سالم و صمیمانه با دیگران چیست؟ اگر گمان می‌کنید به اشتراک گذاشتن خصوصی‌ترین افکار، احساسات و تجربیاتتان است، در این تصور تنها نیستید. در اوایل دهه‌ی 1990، بسیاری از روان‌شناسان، از جمله یکی از نویسندگان، همین نظر را داشتند؛ اما تحقیقات او در این زمینه، نتایجی شگفت‌انگیز برای او و بسیاری از متخصصان روان‌شناسی داشت.
در سال 1990، دکتر جان گاتمن، روان‌شناس پژوهشی و همکارانش در دانشگاه واشنگتن، یک مرکز تحقیقاتی علمی منحصربه‌فرد تأسیس کردند. نام این مرکز را «آزمایشگاه عشق» گذاشتند. این مرکز از داخل شبیه یک آپارتمان استودیویی معمولی بود، با آشپزخانه، فضای غذاخوری، تخت تاشو، تلویزیون و چشم‌اندازی از یک کانال آب. در طول یک سال، شصت زوج متأهل برای گذراندن یک آخر هفته به این فضای آرام دعوت شدند. به هر زوج یک دستورالعمل ساده داده شد: «مانند روال همیشگی زندگی کنید».
البته، ماجرا به همین سادگی نبود. آپارتمان به چهار دوربین مداربسته و یک آینه‌ی دوطرفه مجهز بود که ناظران از پشت آن، زوج‌ها را دوازده ساعت در روز زیر نظر داشتند. همچنین به شرکت‌کنندگان، میکروفون و حسگرهای بدنی متصل بودند که علائم استرس، مانند افزایش ضربان قلب یا میزان عرق کردن را ثبت می‌کردند. دکتر گاتمن صدها ساعت فیلم ویدئویی از تعاملات روزمره‌ی زوج‌ها را با جزئیات کامل ضبط کرد. او سپس فیلم‌ها را بررسی کرد تا نمونه‌هایی از ابراز احساسات عمیق زوج‌ها به یکدیگر را پیدا کند؛ اما با وجود جست‌وجوی بسیار، به‌ندرت به مواردی برخورد که روان‌شناسان «خودافشایی» می‌نامند. در عوض، بیشتر گفت‌وگوها این‌گونه بود: «عزیزم، می‌تونی برام یه فنجان قهوه بیاری؟» «بله، عزیزم.» یا «هی، این کمیک‌استریپ رو ببین.» «ساکت، دارم می‌خونم.» کاملاً معمولی، این‌طور نیست؟
دکتر گاتمن نیز همین فکر را می‌کرد. در واقع، نگران بود که آزمایش بی‌فایده باشد؛ اما پس از چند ماه بررسی فیلم‌ها، نکته‌ای توجه او را جلب کرد. رمز شکل‌گیری روابط عمیق درست جلوی چشمانش بود. در تمام آن گفت‌وگوهای ساده. نکته‌ی مهم، موضوع صحبت زوج‌ها نبود؛ بلکه نحوه‌ی صحبت آن‌ها با یکدیگر بود. و این درسی است که درباره‌ی همه‌ی روابط، چه عاشقانه و چه غیرعاشقانه، صدق می‌کند.

ایده کلیدی 2

2 درخواست‌ها، بنیادی‌ترین واحدهای ارتباط عاطفی هستند

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 3

3 درخواست‌ها معمولاً پیام‌های پنهانی دارند

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 4

4 رمزگشایی پیام‌های پنهان درخواست‌ها ممکن است سخت باشد؛ پس باملاحظه پاسخ دهید

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 5

5 برای فهمیدن درخواست‌های افراد، دانستن گذشته‌ی آن‌ها مفید است

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 6

6 هنگام مطرح کردن درخواست، به نیازهای بنیادین خود توجه و آن‌ها را با زبانی نرم بیان کنید

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 7

7 اگر مرحله‌ی درخواست و پاسخ اولیه را درست انجام دهید، فرصت بیشتری برای ارتباط خواهید داشت

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 8

8 برای پاسخ مثبت دادن، لازم نیست درخواست را کاملاً بپذیرید

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 9

9 واکنش ما به درخواست‌های دیگران در طولانی‌مدت تأثیر زیادی روی روابط ما دارد

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
خلاصه نهایی

پیام کلیدی کتاب

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
نظرات و دیدگاه‌های شما
1 دیدگاه

یک پاسخ

  1. واقعا هنر برقراری یک ارتباط موثر در دنیای امروزی با این همه مشغله به شدت کارگشا است. شاید در نگاه اول این چند گام خیلی موثر نباشند ولی ارزش تلاش کردن برای حفظ یا بهبود یک رابطه را خواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لوگوی اکوتوپیا کامل