کتاب جنبه مثبت بی‌منطق بودن

مزایای غیرمنتظره‌ی بی‌منطق بودن

169 نفر در حال مطالعه این کتاب هستند.

دن آریلی، نویسنده‌ کتاب جنبه مثبت بی‌منطق بودن با استفاده از علم اقتصاد رفتاری نشان می‌دهد که چرا ما گاهی غیرمنطقی هستیم، این غیرمنطقی بودن چطور بر تصمیم‌های ما اثر می‌گذارد و چطور می‌توانیم انتخاب‌های بهتری داشته باشیم.

دن آریلی، اقتصاددان و پژوهشگر حوزه‌ی اقتصاد رفتاری و بنیانگذار شرکت‌های گوناگون در زمینه‌ی اقتصاد و علوم شناختی و رفتاری است. وی تا سال 2008 استاد دانشگاه MIT بود؛ اما از آن سال تاکنون، در دانشگاه دوک به پژوهش در زمینه‌ی اقتصاد رفتاری و روانشناسی پول مشغول است.

خلاصه کتاب جنبه مثبت بی‌منطق بودن

حاوی 8 ایده کلیدی
The Upside of Irrationality
The Unexpected Benefits of Defying Logic at Work and at Home
متن ایده‌های کلیدی کتاب
مقدمه

مقدمه‌ای بر کتاب جنبه مثبت بی‌منطق بودن

همه‌ی ما دوست داریم تا جای ممکن خردمندانه و عاقلانه رفتار کنیم. اگر همیشه می‌دانستیم بهترین انتخاب چیست، به سطح بهتری از زندگی دسترسی پیدا می‌کردیم. در نظر بگیرید زندگی چقدر بهتر می‌شد اگر همیشه در هنگام خرید، انتخاب معشوقه یا هنگام انتخاب مسیر شغلی، به‌خوبی می‌دانستیم چه چیز برای ما بهتر است و بهترین گزینه را انتخاب می‌کردیم.

ولی این‌ها، تصورات و آرزوهای ماست؛ ما در دنیای واقعی طور دیگری رفتار می‌کنیم و رفتارهای نابخردانه از خود نشان می‌دهیم. اما منظور این نیست که نمی‌توانیم هیچ کار درستی انجام دهیم و باید خود را تسلیم کنیم.

دن آریلی در کتاب جنبه مثبت بی‌منطق بودن برخی از مهم‌ترین رفتارهای غیرعقلانی ما را بررسی و روش استفاده‌ی مثبت از آن‌ها را بیان کرده است. در ادامه، نکات و نظرات دن آریلی را درباره‌ی این جهان وارونه می‌خوانیم.

ایده کلیدی 1

1 پاداش بزرگ همیشه بهترین راه برای انگیزه دادن نیست

بیشتر ما فکر می‌کنیم که اگر پاداش بزرگی به افراد بدهیم، انگیزه‌ی آن‌ها بالاتر می‌رود، کارها را با دقت و انرژی بیشتری انجام و خروجی با کیفیت‌تری تحویل می‌دهند. این تفکر طرفداران زیادی هم دارد و بد نیست بدانید بر اساس همین منطق، مدیران عامل و معامله‌گران سهام سالانه پاداش‌های خیره‌کننده‌ای می‌گیرند.

اما این تفکر سال‌هاست زیر سؤال رفته و مطالعات متعددی هم در این زمینه صورت گرفته است. مثلاً در یک مطالعه موش‌ها را در یک هزارتو قرار دادند، به آن‌ها شوک الکتریکی وارد کردند و انتظار داشتند با این کار موش‌ها سریع‌تر راه فرار را پیدا کنند؛ ولی نتیجه‌ی پژوهش چیز دیگری را نشان داد. هرچه قدرت شوک بالاتر می‌رفت، پیدا کردن راه فرار برای حیوان‌ها هم سخت‌تر می‌شد و وقتی فشار خیلی زیاد شد، موش‌ها در نهایت ایستادند و نقشه‌ی هزارتو را به‌کل فراموش کردند.

ما انسان‌ها هم همین‌طور هستیم؛ یعنی اگر شوک را با پول و انسان را با موش جابه‌جا کنیم، متوجه خواهیم شد که وقتی پای یک پاداش بزرگ در میان باشد، تمرکز کردن بسیار سخت‌تر خواهد شد و میزان تمرکز ما کم می‌شود. ما هم مثل موش‌ها، هرچه تحت فشار بیشتری قرار بگیریم، به همان میزان عملکردمان هم افت خواهد کرد و نمی‌توانیم بهترین عملکرد خود را نشان دهیم.

باور عموم این است که انسان‌ تحت فشار، عملکرد بهتری دارد. اما نکته این‌جاست که این موضوع فقط در کارهای مکانیکی و فیزیکی صادق است. وقتی صحبت از نوآوری و خلاقیت باشد، داستان متفاوت است. این موضوع را به‌وضوح می‌توان موقع سخنرانی مشاهده کرد. ما وقتی تنها هستیم، ارائه‌ی فوق‌العاده‌ای داریم؛ اما وقتی در مقابل مخاطب قرار می‌گیریم، همه‌چیز خراب می‌شود. علت چیست؟ علت این است که ما برای تحت‌تأثیر گذاشتن دیگران بیشتر تحت فشار قرار می‌گیریم.

برعکس چیزی که تصور می‌کنیم، وجود یک پاداش بزرگ نه‌تنها باعث بهبود عملکرد نمی‌شود؛ بلکه در بسیاری از مواقع باعث افت عملکرد هم خواهد شد. چرا؟ چون باعث می‌شود ما تحت فشار قرار بگیریم و هرچه بیشتر تحت فشار قرار بگیریم، عملکردمان هم افت می‌کند. خصوصاً اگر آن پاداش بزرگ، پاداش نقدی باشد.

اگر تحت فشار قرار دادن یا دادن پاداش بزرگ جواب نمی‌دهد، پس راهکار چیست؟

برای جواب به این سؤال راهکارهای مختلفی داریم: یک راه این است که به کارمندان پاداش میانگین بدهیم؛ یعنی افراد بر اساس میانگین عملکرد پنج‌ساله‌ی خود پاداش بگیرند. این کار باعث می‌شود کمتر تحت فشار قرار بگیرند و در نتیجه با اضطراب کمتر، عملکرد بهتری از خود نشان دهند.

ایده کلیدی 2

2برای تقویت انگیزه در افراد، به‌جای پرداخت پول بیشتر تلاش کنید حس ارزشمند بودن در آن‌ها تقویت شود

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 3

3ما برای کارهای خود بیشتر از کارهای دیگران ارزش قائل می‌شویم

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 4

4ما در نهایت به همه چیز عادت می‌کنیم

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 5

5در و تخته با هم جفت می‌شوند

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 6

6صنعت زوج‌یابی آنلاین، محکوم به شکست است

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 7

7مرگ یک نفر بدتر است یا مرگ میلیون‌ها نفر؟

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 8

8اتفاقات زودگذر باعث ایجاد احساس بد و ماندگار می‌شوند

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
خلاصه نهایی

پیام کلیدی کتاب

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
کتاب‌های دیگر از دن آریلی
3 کتاب
نظرات و دیدگاه‌های شما
47 دیدگاه

47 پاسخ

  1. حس ارزشمند بودن در افراد بهتر از پاداش بزرگ برای انگیزه دادن است اتفاقات بد زودگذر هستن ولی بعدها ما از این رفتار بد گذشته الگو برداری می کنیم

  2. واقعیت این است که ما توانایی ویژه‌ای در سازگاری با شرایط جدید داریم. هر تجربه‌ای که ما را از شرایط عادی دور کند، در صورت تکرار، به مرور زمان برایمان عادی می‌شود و پس از مدتی به این شرایط جدید عادت می‌کنیم.

  3. این مسئله به این دلیل رخ می‌دهد که ما حافظه‌ی عاطفی بسیار ضعیفی داریم. مثلاً آیا به خاطر می‌آورید در جمعه‌ی هفته گذشته ساعت شش چه احساسی داشتید؟
    ممکن است کارهایی را که کرده‌ایم، به‌خوبی به یاد بیاوریم؛ اما احساس آن زمان را نه. ناتوانی ما در به ‌یاد آوردن احساسمان پس از عصبانیت یا رفتار بی‌ادبانه، مانع از این می‌شود که دفعه‌ی بعدی آن کار را نکنیم.

    درواقع تصمیمات کوتاه‌مدت براساس احساسات گذرا (مثل فریاد کشیدن در زمان عصبانیت)، بر تصمیمات بلندمدت اثر می‌گذارند. پس ما باید بیشتر مراقب رفتارمان باشیم.

  4. خیلی عالی بود . ما انسان‌ها دوست داریم تصور کنیم که موجوداتی منطقی هستیم. بااین‌حال هنگامی که در معرض تصمیم‌های سخت قرار می‌گیریم، به هیچ وجه منطقی رفتار نمی‌کنیم

  5. ما انسان‌ها دوست داریم تصور کنیم که موجوداتی منطقی هستیم

  6. سلام
    تعصب هنگام عصبانیت مانع تفکر و عملکرد درست ما میشه.

  7. واقعا هم همینه، همیشه اون بدی‌ای که کردی تو ذهن طرف مقابل پررنگتر از همه خوبیات بجا میمونه.

  8. ما حافظه‌ی عاطفی بسیار ضعیفی داریم
    چقد این جمله زیبا بود

  9. مثلا چند هزار نفر در غزه قتل عام شدند خیلی از مردم دنیا بیدار شدند ولی عده ایی در همین کشور خودمان در بی تفاوتی محض بودند کاملا مصداق این بخش از کتاب بود که مرگ یک نفر بدتر است یا مرگ میلیون ها نفر؟

  10. سلام

    انسان‌ تحت فشار، عملکرد بهتری دارد. اما نکته این‌جاست که این موضوع فقط در کارهای مکانیکی و فیزیکی صادق است. وقتی صحبت از نوآوری و خلاقیت باشد، داستان متفاوت است. این موضوع را به‌وضوح می‌توان موقع سخنرانی مشاهده کرد

    مرسی از اکوتوپیا

  11. وقتی پای یک پاداش بزرگ در میان باشد، تمرکز کردن بسیار سخت‌تر خواهد شد و میزان تمرکز ما کم می‌شود. ما هم مثل موش‌ها، هرچه تحت فشار بیشتری قرار بگیریم، به همان میزان عملکردمان هم افت خواهد کرد و نمی‌توانیم بهترین عملکرد خود را نشان دهیم.
    با تشکر از تیم خوب اکوتوپیا بابت راه اندازی بخش خلاصه کتاب و ارائه خلاصه با کیفیت کتب خواندنی و راه اندازی این چالش دوست داشتنی، دم شما گرم…

  12. جالب بود کتاب ممنون.کاش تعداد صفحات و بهترین مترجم رو هم معرفی میکردید

  13. چقدر خوب و عمیق احساس و منطق را این کتاب بیان کرده.
    ممنون بابت معرفی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لوگوی اکوتوپیا کامل