کتاب پادشکننده

چیزهایی که از دل بی‌نظمی حاصل می‌شوند

471 نفر در حال مطالعه این کتاب هستند.

کتاب پادشکننده (Antifragile) اثر نسیم نیکلاس طالب کتابی قابل‌تأمل است که مفهوم پادشکنندگی را بررسی می‌کند. این کتاب درباره‌ی این است که برخی چیزها  تحت فشار رشد می‌کنند. طالب به ما می‌آموزد که چگونه همه‌ی ما می‌توانیم پادشکننده‌تر شویم.

به نظر می رسد اگر برخی چیزها در محیط‌های بی‌ثبات و پیش‌بینی‌ناپذیر قرار گیرند، بهبود می‌یابند. کتاب پادشکننده چرایی این موضوع را مورد تحلیل قرار می‌دهد و نشان می‌دهد که این ویژگی از زمان‌های قدیم برای پیشرفت تمدن بشری حیاتی بوده است.

نسیم نیکلاس طالب نگاهی انتقادی به جامعه‌ی مدرن دارد. در این جامعه هدف این است که با مداخله در سیستم‌هایی مانند اقتصاد، زندگی را راحت‌تر کنیم. این ماهیت مداخله‌گر شاید در کوتاه‌مدت وضعیت جامعه را بهبود دهد؛ اما محیط ناپایداری را که برای وقوع پادشکنندگی ضروری است، از بین می‌برد.

نسیم نیکلاس طالب یک استاد دانشگاه و نویسنده‌ی آثار پرفروشی مانند کتاب قوی سیاه و کتاب فریفته تصادف است. او زندگی خود را وقف مطالعه‌ی علت و معلول عدم قطعیت و احتمالات کرده است. او در حال حاضر استاد ممتاز مهندسی ریسک در مؤسسه‌ی پلی‌تکنیک دانشگاه نیویورک است.

خلاصه کتاب پادشکننده

حاوی 13 ایده کلیدی
Antifragile
Things That Gain from Disorder
متن ایده‌های کلیدی کتاب
مقدمه

مقدمه‌ای بر پادشکنندگی

بعضی چیزها مثل شیشه، وقتی تحت فشار قرار می‌گیرند آسیب می‌بینند و می‌شکنند. در نقطه‌ی مقابل دسته‌ای دیگر از کالاها هستند که برخلاف دسته‌ی قبلی، وقتی تحت فشار قرار می‌گیرند، نه‌تنها آسیب نمی‌بینند و نمی‌شکنند؛ بلکه این تحت فشار بودن و شوکی که به آن‌ها وارد می‌شود، به سود آن‌هاست. این دسته «پادشکننده» نام دارد.

برای مثال زمانی که یک کالای شکستنی را با پست ارسال می‌کنید، اداره‌ی پست روی آن بسته برچسب بزرگی می‌زند که روی آن نوشته «با احتیاط حمل شود. شکستنی است». به همین خاطر این بسته باید در محیطی امن قرار بگیرد؛ در غیر این صورت، بر اثر ضربه آسیب می‌بیند و خرد می‌شود.
همه‌ی ما با مفهوم شکنندگی آشنا هستیم و به‌خوبی می‌دانیم که اقلام شکننده باید در برابر شرایط پرتنش و آسیب‌زننده محافظت شوند؛ اما آیا واقعاً درک درستی از مفهوم پادشکنندگی داریم؟
ممکن است فکر کنید که متضاد شکننده، «قوی و نیرومند» است. هرچند یک جسم قوی نسبت‌به اجسام شکننده، در مقابل شوک‌های مختلف بیشتر دوام می‌آورد و دیرتر می‌شکند؛ اما نکته‌ی مهم این است که این فشارها آن را قوی‌تر نمی‌کنند. این یعنی متضاد شکننده بودن، قوی و نیرومند بودن نیست.
تعریف و درک این مفهوم خیلی هم کار آسانی نیست؛ چون تقریباً هیچ‌کدام از زبان‌های اصلی دنیا هم تعریف واضح و مشخصی از این کلمه‌ ندارند. بنابراین ما باید از کلمه‌ی «پادشکننده» برای توصیف متضاد شکنندگی استفاده کنیم.
پادشکننده چیزی است که شرایط سخت موجب پیشرفتش می‌شود و تنش و نوسان آن را قدرتمندتر می‌کند.
یک مثال خوب برای توضیح پادشکنندگی، داستان یکی از اساطیر یونانی به نام هایدرا است. هایدرا یک مار افعی چندسر بود که مقابله با آن ممکن نبود. هر بار که یکی از این سرهایش در جنگ قطع می‌شد، دو سر به جای آن ظاهر می‌شد. یعنی هر بار که حیوان آسیب می‌دید، این آسیب به نفعش تمام می‌شد. به عبارتی بهتر هایدرا در مقابل آسیب‌هایی که متحمل می‌شد، پادشکننده شده بود.
برخلاف اقلام شکننده که تحت فشار آسیب می‌بینند، «پادشکننده‌ها» واقعاً از نوسانات و شوک سود می‌برند.

ایده کلیدی 1

1میزان پادشکنندگی یک سیستم، به اجزای آن سیستم بستگی دارد.

یک مثال خوب برای پادشکنندگی، فرآیند تکامل است. تکامل در محیط و شرایط ناپایدار رخ می‌دهد. زمانی که شوکی اتفاق می‌افتد، تکامل برای تاب‌آوری در شرایط جدید، به جهش و بهبود در زندگی کمک می‌کند. بااین‌حال وقتی به روند تکامل دقت می‌کنید، به یک موضوع جالب پی می‌برید: خود فرآیند تکامل بی‌شک پادشکننده است؛ اما هر موجود زنده‌ای در آن شکننده محسوب می‌شود. در روند تکامل، فقط یک چیز مهم است: کد ژنتیکی موفق، پیروز می‌شود. هر موجودی به‌خودی‌خود بی‌اهمیت است و ممکن است در این فرایند ناپایدار بمیرد. درواقع سیستم نیازمند این است که فضای زندگی را برای افراد قوی‌تر، فراهم کند.
فرآیند تکامل، ویژگی کلیدی پادشکنندگی را نشان می‌دهد. برای این‌که سیستم کلی پادشکننده باشد، بیشتر بخش‌های تشکیل‌دهنده‌ی آن باید شکننده باشند. به این دلیل که موفقیت یا شکست این اجزا بخشی از فرایند طبیعی است و باعث آگاهی از نواقص سیستم می‌شوند.
این فرآیند را یک آزمون و خطا در نظر بگیرید. اشتباهات و موفقیت‌های هر بخش، اطلاعاتی سودمند به ما می‌دهد. شکست در تکامل، انقراض است؛ بنابراین هر شکست درواقع کیفیت کلی زندگی را بهبود می‌بخشد.
اقتصاد، مثال دیگری از پادشکنندگی است؛ به این صورت که اجزای تشکیل‌دهنده‌ی اقتصاد – از کارگاه‌های شخصی گرفته تا شرکت‌های بزرگ– تا حدی شکننده هستند؛ اما خود اقتصاد پادشکننده به حساب می‌آید و برای رشد اقتصاد نیاز است برخی از این بخش‌ها شکست بخورند. برای مثال شکست یک استارتاپ تولید قهوه، این صنعت را به‌طور کلی قوی‌تر خواهد کرد؛ چرا که دیگر تولیدکنندگان قهوه از اشتباهات آن درس عبرت می‌گیرند. پس نتیجه می‌گیریم پادشکنندگی یک سیستم، به شکنندگی بخش‌های تشکیل‌دهنده‌ی آن بستگی دارد.

ایده کلیدی 2

2سیستم‌های پادشکننده با شوک و عوامل استرس‌زا، ظرفیت اضافی ایجاد می‌کنند و قوی‌تر می‌شوند. این ظرفیت اضافه در آینده به کار خواهد آمد.

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 3

3محیط‌های آرام به سیستم‌های شکننده منتهی می‌شوند؛ در حالی که سیستم‌های پادشکننده با نوسانات سرپا می‌مانند.

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 4

4برای بهره بردن از پادشکنندگی لازم نیست فرصت‌ها را درک کنید؛‌ تنها لازم است از آن‌ها بهترین استفاده را بکنید.

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 5

5برای پادشکنندگی، مدیریت ریسک را بیاموزید تا در مقابل رویدادهای پیش‌بینی‌ناپذیر در امان باشید.

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 6

6هر چه سازمان یا سیستم بزرگ‌تر باشد، بحران غیرمنتظره سخت‌تر می‌شود.

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 7

7بسیاری از مشاغل مدرن با هزینه‌ی دیگران پادشکننده شده‌اند.

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 8

8تمایل ما برای حذف نوسانات از زندگی، درنهایت جامعه‌ی ما را آسیب‌پذیرتر خواهد کرد.

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 9

9 ما نباید از گذشته برای پیش‌بینی آینده استفاده کنیم.

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایده کلیدی 10

10ما نقش پادشکنندگی را در پیشرفت جامعه دست کم می‌گیریم.

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
خلاصه نهایی

پیام کلیدی کتاب

برای مشاهده این بخش از محتوا، لطفا وارد حساب کاربری خود شوید.
کتاب‌های دیگر از نسیم نیکلاس طالب
3 کتاب
اثر نسیم نیکلاس طالب
اثر نسیم نیکلاس طالب
اثر نسیم نیکلاس طالب
نظرات و دیدگاه‌های شما
140 دیدگاه

140 پاسخ

  1. پادشکنندگی قابلیتی است که تمدن انسان را از نخستین زمان‌ها به پیش برده است

  2. اینکه همیشه فکر کنیم شرایط بدتر هم میتونه اتفاق بیفته باعث نمیشه دچار بدبینی بشیم؟این که همیشه منتظر یه وضعیت بدتر باشیم؟

    1. پیش بینی هر وضعیتی و توانایی حدسیات و اکتشاف در هر موردی نه صرفا یافته های قدیمی

  3. عالی بود

    پیش بینی کردن آینده از روی گذشته امکان پذیر نیس
    این جمله ایی هست ک باید هرروز ب خودمون بگیم

    ی سوال راجب کتاب های روزانه
    روز دهم روهرچی گشتم پیدانکردم
    کلا نبود یا حذف شده؟؟

  4. اولین کتابی بود که از این نویسنده میخوندم
    و برام تفکر و نوع نگاه ایشون جالب بود

  5. درود
    انقلاب صنعتی ماحصل علم و دانش و پذوهش نبوده

    داستان بوقلمون که حتی در روابط بیت انسانها شاهدش هستیم
    کتاب خوووبی بود دوست دارم کاملش را بخونم

  6. فکر می‌کنیم بدترین حادثه‌ای که شاهد آن بوده‌ایم، احتمالاً بدترین حادثه‌ای است که رخ داده.
    در مورد من که همین هست
    بدترین اتفاقی که با چشم در اطرافم دیدم فکر می کنم اون بدترین حالت است و بدتر از اون نداریم ولی تاکنون بعد از گذر از بدترین ها حس کردم که تاکنون بدتر از این رو ندیده بودم از لحاظ روحی و هی این چرخه ادامه دارد
    و گویا باید به فکر مدیریت ریسک باشم و فکر می کنم در مسیر یادگیری هستم.

  7. واقعا فکر نمی‌کردم روزی به این جمله برسم که پیش‌بینی آینده براساس تجربیات گذشته اشتباه است!
    این داستان بوقلمونه خیلی حق بود

  8. میشه گفت بدن ما نوعی پادشکننده هست که با شوک ها و تنش ها میتونه استفاده کنه و قوی تر از قبل بشه.
    پس نباید سعی کنیم که تنش هارو حذف کنیم ؛ باید یاد بگیریم جه جوری پادشکننده باشیم و از اون تنش ها در جهت رشد استفاده کنیم .

  9. جامعه‌ی مدرن در حال تلاش برای از بین بردن محیط ناپایداری است که برای پادشکنندگی حیاتی است. با این کار، ما خود را آسیب‌پذیرتر می‌کنیم.

  10. من این کتاب دو سال پیش خوندم و هنوز هم عنوان بهترین کتاب زندگیم رو یدک میکشه، نسیم طالب نویسنده و تحلیلگر بی نظیریه، ب همه توصیه میکنم اصل کتاب رو بخونن.

  11. این پوست در بازی خیلی موضوع جالبی هست
    برای سیاستمدارها باید اعمال شود
    کتابش هم هست

  12. در برابر ناملایمات زندگی باید درس گرفت و پاد شکننده تر شد اگر حوادث کوچک برایمان اتفاق بیفتد در خصوص حوادث بزرگتر در آینده پاد شکننده خواهیم شد

  13. نوسانات و ناپایداریهای کوچک را در زندگی نباید حذف کرد.

    1. برای استفاده از پادشکنندگی، نیازی نیست فرصت‌ها را درک کنید، فقط باید بدانید چه زمانی از آن‌ها بیشترین بهره را ببرید

  14. وقتی کارشناسان درست می‌گویند، تحسین می‌شوند؛ اما وقتی اشتباه می‌کنند، هیچ عواقبی منتظرشان نیست
    واقعیت تلخ:

    1. درود برشما کتاب خوبی بود
      داستان بوقلمون
      اینکه تحلیلگران و کارشناسان تاوانی نمیدن و باید خودمون با حواس جمع و مشورت و تحقیق دست به اقدام بزنیم نه صرفا با یه پیش بینی کارشناسان ، و انقلاب صنعتی ماحصل علم و دانش و پژوهش نبوده

  15. کتاب پادشکننده برایم جدید بود . دوست دارم کامل کتاب را بخوانم.

  16. پیشبینی اینده بر اساس رفتارهای گذشته، ایا تو بازار سهام هم این مسئله صادقه؟!

    1. بله در همه بازار ها صدق می‌کنه منتها در بازار های مالی چون تقریبا هیچ روش دقیقی وجود نداره ما مجبور به استفاده از گذشته بازار هستیم و بهترین راه هم همینه منتها چون گذشته نمیتونه مصداق کاملی باشه و همیشه احتمال هر اتفاقی هست (همون طور که خود کتاب میگه ) ما همیشه در معاملات (چه در فارکس و چه در ارز ها ) حد ضرر رو قرار میدیم

  17. بسیاری از پادشکنندگی‌های مردم به هزینه‌ دادن دیگران می‌انجامد. وقتی کارشناسان درست می‌گویند، تحسین می‌شوند؛ اما وقتی اشتباه می‌کنند، هیچ عواقبی منتظرشان نیست. مشکل این است که آن‌ها باز هم نصیحت‌های قبلی خود را تکرار می‌کنند و هزینه‌ها، مانند بحران مالی، بر دوش دیگران می‌افتد. چون پول خودشان نیست که با آن بازی می‌کنند؛ آن‌ها در بازی پوست ندارند؛ به این معنی که چیزی برای از دست دادن ندارند.

  18. ما برای ایجاد تغییرات واقعی، به تصادفی بودن و پادشکنندگی نیاز داریم.

  19. من پادکست این کتاب رو از بی پلاس گوش دادم و خلاصه این کتاب هم مکمل اون و یادآوری مجدد بود. حتما خوندن خود کتاب رو هم تو برنامه ام میزارم

  20. دانش نظری نمی‌تواند پیشرفتی را که ادعا می‌کند به ارمغان آورد و در واقع پیشرفت حاصل آزمون و خطا های بسیار است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لوگوی اکوتوپیا کامل