کتاب اضطراب وضعیت (2005) ترس از شکست و ناکامی را در جوامع مدرن غربی بررسی میکند. آلن دوباتن در این کتاب اشاره میکند که هرچند تلاش برای رسیدن به موفقیت و جایگاه اجتماعی بالاتر میتواند انگیزهای قوی باشد؛ اما باعث اضطراب و افسردگی نیز میشود. نویسندهی کتاب با بررسی ریشههای این اضطراب، راهکارهایی برای مقابله با آن ارائه میدهد.
آلن دوباتن، فیلسوف، نویسنده و موسس مدرسه زندگی (School of Life) است. این مدرسه با هدف ارتقای هوش هیجانی و کمک به افراد برای داشتن زندگی بهتر، آموزشهایی ارائه میدهد. از جمله آثار پرفروش او میتوان به کتابهای «معماری خوشبختی» و « پروست چگونه میتواند زندگی شما را دگرگون کند» اشاره کرد.
در همهی جامعههای بشری، از گذشته تا الان، نوعی سلسله مراتب اجتماعی بوده است. اگرچه وجود سلسله مراتب امری طبیعی است؛ اما این سؤال مطرح میشود که آیا شدت اضطراب جایگاه اجتماعی در عصر امروز، همیشه همینقدر بوده است یا خیر.
این خلاصه کتاب نشان میدهد که نگرانی ما از موفق نشدن، پدیدهای نسبتاً جدید است که عواملی مثل انزوای اجتماعی و تأکید بر جایگاه اجتماعی آن را تقویت کردهاند. با وجود پیشرفتهای مادی، سطح رضایت و خوشحالی ما زیاد نشده است. در خلاصه کتاب اضطراب وضعیت، دلایل این امر بررسی شده و راهکارهایی برای کم کردن اضطراب اجتماعی پیشنهاد میشود.
چه عاملی باعث میشود افراد همهاش در حال جمع کردن پول باشند؟ در نگاه اول، پاسخ این پرسش ممکن است حرص و طمع باشد. اما این توضیح کامل نیست. اگر طمع تنها علت این انگیزه باشد، چرا افرادی که ثروتمند هستند دارند، همچنان به دنبال افزایش ثروت خود هستند؟
اگر تنها انگیزهی افراد برای کسب ثروت، برآورده کردن نیازهای مادی بود، با ثروت زیاد، انگیزهی آنها برای کسب بیشتر ثروت، کمتر میشد. اما واقعیت نشان میدهد که اینطور نیست، بنابراین باید دلایل دیگری برای این میل به پول جمع کردن پیدا کنیم.
نحوهی برخورد ما با افراد در موقعیتهای اجتماعی مختلف، تفاوت زیادی دارد. حتی ادبیات و زبان ما نیز این تفاوت را نشان میدهد. افراد با نفوذ اجتماعی بالا اغلب «شخص مهم» شناخته میشوند؛ درحالیکه دیگران «کسی نیستند». هیچکس نمیتواند به معنای واقعی کلمه «هیچکس» باشد؛ اما هویت افراد با موقعیت اجتماعی پایین اغلب نادیده گرفته میشود.
به عبارت دیگر، افراد به دنبال کسب جایگاه اجتماعی هستند تا مورد احترام قرار گیرند و احساس کنند وجودشان برای دیگران مهم است. این نوع توجه و تأیید، فراتر از روابط عاطفی و عاشقانه است.
اهمیت عشق و آسیبهای ناشی از نبود آن، ریشه در نیاز انسان به تأیید و پذیرش دارد. اغلب ما برای شناخت خود به نظرات دیگران وابستهایم. زمانی که دیگران از ما استقبال میکنند، اعتمادبهنفسمان تقویت میشود و در نقطهی مقابل، بیتوجهی دیگران باعث احساس بیارزشی و اضطراب در ما میشود.
اعتمادبهنفس ما مثل بادکنکی است که دائماً نیاز به باد شدن دارد. این بادکنک با هر محبت و توجهی پر میشود و با بیمهری و بیتوجهی دیگران خالی میشود. حتی کوچکترین بیتوجهیها هم بهشدت به اعتمادبهنفس ما آسیب میزنند.
نگرانی دربارهی جایگاه اجتماعی، اتفاقی طبیعی در جامعهی امروز است؛ چرا که موقعیت اجتماعی ما مستقیماً بر میزان محبتی که دریافت میکنیم، تأثیر میگذارد و در نتیجه، بر اعتمادبهنفس و عزتنفس ما اثر دارد.
69 پاسخ
راهبری دیدگاهها
به نظرم کتاب جالبی بود ؛ اینکه بتونیم فارغ از جو حاکم بر جامعه و بعضی از هنجارهای نه چندان درستش، تعریف شخصی خودمون از موفقیت رو داشته باشیم و به جای تقلید کورکورانه برای حال خوب و معنوی خودمون تلاش کنیم، خودش یه نوع استعداده (:
سلام. ممنون اکوتوپیا
بزرگسالی یعنی رقابت همیشگی برای جلب رضایت دیگران
آلن دوباتن>>>>>
نگرانی ما از موفق نشدن، پدیدهای نسبتاً جدید است که عواملی مثل انزوای اجتماعی و تأکید بر جایگاه اجتماعی آن را تقویت کردهاند. با وجود پیشرفتهای مادی، سطح رضایت و خوشحالی ما زیاد نشده است.
با تشکر از تیم خوب اکوتوپیا بابت راه اندازی بخش خلاصه کتاب و ارائه خلاصه با کیفیت کتب خواندنی و راه اندازی این چالش دوست داشتنی، دم شما گرم…
فک میکنم این کتاب رو نظام سرمایه داری نوشته
اندکی تفکر
فلسفه به ما میآموزد که بین خواستهها و نیازهای خود تفاوت بگذاریم و نگرانیهایمان را بیشتر بررسی کنیم.
به نظرم اهمیت دادن به جایگاه اجتماعی و منافع مادی مهمه و باعث پیشرفن اما باید هدف خودمون رو تعیین کنیم و یه تعادل نسبی در زندگی برقرار کنیم همین.
نگرانی دربارهی جایگاه اجتماعی، اتفاقی طبیعی در جامعهی امروز است؛ چرا که موقعیت اجتماعی ما مستقیماً بر میزان محبتی که دریافت میکنیم، تأثیر میگذارد و در نتیجه، بر اعتمادبهنفس و عزتنفس ما اثر دارد.
عالی شیوا و روان
فک میکنم خیلی خلاصه شده بود . خوندن خوده کتاب خیلی به هظرم بهتره و جذاب تر
اوایل کتاب جذاب تر بود به نظرم
انسانهای مدرن غربی نیز مانند دیگران، در شناخت عوامل مؤثر بر خوشبختی خطا کردند. بسیاری از افراد تصور میکنند با خرید کالاهای لوکس و گرانقیمت به خوشبختی پایدار میرسند؛ اما تجربه نشان داده که این احساس خوشبختی گذراست و بهزودی جای خود را به خواستههای جدید میدهد.
کتاب خوبی بود، ریشهها رو پیدا کرده بود و راهکار هم داده بود. لازم شد تا کاملش را بخوانم
بیش از حد به در و دیوار میزد نویسنده و حاشیه میرفت به نظرم. دوسش نداشتم😟😑
در این دنیا معمولا دو حالت که بیشتر وجود نداره برای سبک زندگی
یا قراره درگیر مادیات بشی یا معنویات
بخواهی صرفا مادیات رو مبنای زندگی قرار بدی تعلقاتت به مادیات بیشتر میشه و نتیجه اش پوچی میشه
بخواهی صرفا معنویات رو ملاک قرار بدی تعلق کمتر به مادیات پیدا می کنی و نتیجه اش تهی دستی و فقر میشه
در هر صورت بنظرم کسی موفقه که وسط این طیف رو بگیره و به گفته کتاب “کسب ثروت، قدرت و احترام در جامعهی مدرن نیاز داره در کنارش تفکر هنری، معنویت و سبک زندگی آزادانه” وجود داشته باشه.
ممنون از خلاصه خوبتون
یه جمله قشنگ:هر چه اهداف ما بزرگ تر شود،احتمال احساس شکست و ناامیدی نیز زیاد می شود.
ممنون بابت کتابخونه خوبتون
این اضطراب و دویدن ها اگر زندگی کردن را از ما بگیرد مفت نمی ارزد
دلیل اهمیت دادن ما به داراییهای دیگران این است که ما برای سنجش موفقیت خود، به مقایسه با دیگران نیاز داریم. به عبارت دیگر، ما به یک گروه مرجع نیاز داریم تا به ما بگوید که چقدر ثروتمند یا موفق هستیم. مشکل اینجاست که انتظارهای این گروه مرجع و همچنین انتظارهای شخصی ما، اغلب بیش از حد زیاد است.
دقیقا همینه تمام استرس واضطراب هامون واسه همین موقعیت اجتماعی هستش
سلام
اوایل کتاب برای من قابل فهم تر و جذاب تر بود و مهمترین نکته هم به نظر من
«هیچ کس نمیتواند کاملا هیچ کس باشد ، همه یک هویتی دارند؛ اما گاهی این هویت نادیده گرفته می شود زیرا آنها هویت و درجه پایینتری دارند »بود
مرسی از اکوتوپیا
کتاب خوب وچالش برانگیزی بود. به نظرم راهکارهای ارائه شده خیلی مختصر عنوان شده بود. فکر کنم با مطالعه اصل کتاب دید بازتری میشه پیدا کرد
کتاب خوبی بود آگه به نکات اون عمل بشه خیلی به آدم دید مثبتی میده
اهمیت عشق و آسیب های ناشی از نبود آن ریشه در نیاز انسان به تایید و پذیرش دارد
برای مقابله با این اضطراب، میتوان به فعالیتهایی مانند هنر، معنویت و سبک زندگی آزادانه روی آورد.
یاد اوری مرگ کمک میکنه که انسان ارزش هاشو پیدا کنه
در کل در جامعه امروزی اضطراب اجتماعی به دلیل جایگاه اجتماعی زیاد شده و قدیم اینطوری نبوده
با توجه بیشتر به هنر و معنویات میشه این موضوع رو بهبود داد و معنا و ارزش جدیدی به زندگی اضافه کرد.
عالی بود
تلنگری بهم زد که بیشتر به هنر و معنویات توجه کنم.
تلاش برای کسب ثروت، قدرت و احترام در جامعهی مدرن باعث اضطراب و نگرانی دربارهی جایگاه اجتماعی میشود.
سپاس از شما
با مطالب مطرح شده در کتاب بسیار موافقم. ارزشهای جامعه نیاز به بازتعریف دارند و دلیل بوجود آمدن یک ارزش در جامعه نیاز به بررسی دارد. زندگی کردن صرفا بر اساس ارزشهای جامعه در میانسالی چالشهای بزرگی ایجاد خواهد کرد.
وقتی به مرگ فکر میکنیم به ارزش های واقعی بیشتر نزدیک میشویم
درواقع جامعه ما را به موفقیت شغلی تشویق میکند؛ اما محیط کار، عموماً انسانیت را از ما میگیرد.
حتما در اولین فرصت این کتابو به صورت کامل مطالعه میکنم ممنون از خلاصه خوبتون
راهبری دیدگاهها