کتاب پادشکننده (Antifragile) اثر نسیم نیکلاس طالب کتابی قابلتأمل است که مفهوم پادشکنندگی را بررسی میکند. این کتاب دربارهی این است که برخی چیزها تحت فشار رشد میکنند. طالب به ما میآموزد که چگونه همهی ما میتوانیم پادشکنندهتر شویم.
به نظر می رسد اگر برخی چیزها در محیطهای بیثبات و پیشبینیناپذیر قرار گیرند، بهبود مییابند. کتاب پادشکننده چرایی این موضوع را مورد تحلیل قرار میدهد و نشان میدهد که این ویژگی از زمانهای قدیم برای پیشرفت تمدن بشری حیاتی بوده است.
نسیم نیکلاس طالب نگاهی انتقادی به جامعهی مدرن دارد. در این جامعه هدف این است که با مداخله در سیستمهایی مانند اقتصاد، زندگی را راحتتر کنیم. این ماهیت مداخلهگر شاید در کوتاهمدت وضعیت جامعه را بهبود دهد؛ اما محیط ناپایداری را که برای وقوع پادشکنندگی ضروری است، از بین میبرد.
نسیم نیکلاس طالب یک استاد دانشگاه و نویسندهی آثار پرفروشی مانند کتاب قوی سیاه و کتاب فریفته تصادف است. او زندگی خود را وقف مطالعهی علت و معلول عدم قطعیت و احتمالات کرده است. او در حال حاضر استاد ممتاز مهندسی ریسک در مؤسسهی پلیتکنیک دانشگاه نیویورک است.
بعضی چیزها مثل شیشه، وقتی تحت فشار قرار میگیرند آسیب میبینند و میشکنند. در نقطهی مقابل دستهای دیگر از کالاها هستند که برخلاف دستهی قبلی، وقتی تحت فشار قرار میگیرند، نهتنها آسیب نمیبینند و نمیشکنند؛ بلکه این تحت فشار بودن و شوکی که به آنها وارد میشود، به سود آنهاست. این دسته «پادشکننده» نام دارد.
برای مثال زمانی که یک کالای شکستنی را با پست ارسال میکنید، ادارهی پست روی آن بسته برچسب بزرگی میزند که روی آن نوشته «با احتیاط حمل شود. شکستنی است». به همین خاطر این بسته باید در محیطی امن قرار بگیرد؛ در غیر این صورت، بر اثر ضربه آسیب میبیند و خرد میشود.
همهی ما با مفهوم شکنندگی آشنا هستیم و بهخوبی میدانیم که اقلام شکننده باید در برابر شرایط پرتنش و آسیبزننده محافظت شوند؛ اما آیا واقعاً درک درستی از مفهوم پادشکنندگی داریم؟
ممکن است فکر کنید که متضاد شکننده، «قوی و نیرومند» است. هرچند یک جسم قوی نسبتبه اجسام شکننده، در مقابل شوکهای مختلف بیشتر دوام میآورد و دیرتر میشکند؛ اما نکتهی مهم این است که این فشارها آن را قویتر نمیکنند. این یعنی متضاد شکننده بودن، قوی و نیرومند بودن نیست.
تعریف و درک این مفهوم خیلی هم کار آسانی نیست؛ چون تقریباً هیچکدام از زبانهای اصلی دنیا هم تعریف واضح و مشخصی از این کلمه ندارند. بنابراین ما باید از کلمهی «پادشکننده» برای توصیف متضاد شکنندگی استفاده کنیم.
پادشکننده چیزی است که شرایط سخت موجب پیشرفتش میشود و تنش و نوسان آن را قدرتمندتر میکند.
یک مثال خوب برای توضیح پادشکنندگی، داستان یکی از اساطیر یونانی به نام هایدرا است. هایدرا یک مار افعی چندسر بود که مقابله با آن ممکن نبود. هر بار که یکی از این سرهایش در جنگ قطع میشد، دو سر به جای آن ظاهر میشد. یعنی هر بار که حیوان آسیب میدید، این آسیب به نفعش تمام میشد. به عبارتی بهتر هایدرا در مقابل آسیبهایی که متحمل میشد، پادشکننده شده بود.
برخلاف اقلام شکننده که تحت فشار آسیب میبینند، «پادشکنندهها» واقعاً از نوسانات و شوک سود میبرند.
یک مثال خوب برای پادشکنندگی، فرآیند تکامل است. تکامل در محیط و شرایط ناپایدار رخ میدهد. زمانی که شوکی اتفاق میافتد، تکامل برای تابآوری در شرایط جدید، به جهش و بهبود در زندگی کمک میکند. بااینحال وقتی به روند تکامل دقت میکنید، به یک موضوع جالب پی میبرید: خود فرآیند تکامل بیشک پادشکننده است؛ اما هر موجود زندهای در آن شکننده محسوب میشود. در روند تکامل، فقط یک چیز مهم است: کد ژنتیکی موفق، پیروز میشود. هر موجودی بهخودیخود بیاهمیت است و ممکن است در این فرایند ناپایدار بمیرد. درواقع سیستم نیازمند این است که فضای زندگی را برای افراد قویتر، فراهم کند.
فرآیند تکامل، ویژگی کلیدی پادشکنندگی را نشان میدهد. برای اینکه سیستم کلی پادشکننده باشد، بیشتر بخشهای تشکیلدهندهی آن باید شکننده باشند. به این دلیل که موفقیت یا شکست این اجزا بخشی از فرایند طبیعی است و باعث آگاهی از نواقص سیستم میشوند.
این فرآیند را یک آزمون و خطا در نظر بگیرید. اشتباهات و موفقیتهای هر بخش، اطلاعاتی سودمند به ما میدهد. شکست در تکامل، انقراض است؛ بنابراین هر شکست درواقع کیفیت کلی زندگی را بهبود میبخشد.
اقتصاد، مثال دیگری از پادشکنندگی است؛ به این صورت که اجزای تشکیلدهندهی اقتصاد – از کارگاههای شخصی گرفته تا شرکتهای بزرگ– تا حدی شکننده هستند؛ اما خود اقتصاد پادشکننده به حساب میآید و برای رشد اقتصاد نیاز است برخی از این بخشها شکست بخورند. برای مثال شکست یک استارتاپ تولید قهوه، این صنعت را بهطور کلی قویتر خواهد کرد؛ چرا که دیگر تولیدکنندگان قهوه از اشتباهات آن درس عبرت میگیرند. پس نتیجه میگیریم پادشکنندگی یک سیستم، به شکنندگی بخشهای تشکیلدهندهی آن بستگی دارد.
140 پاسخ
راهبری دیدگاهها
چقد قشنگ بود مخصوصا مثالهایی که میزد تا متن رو ملموس تر کنه
این کتاب بسط همون جمله معروفه که هرچی نکشتت قویترت میکنه
محیطهای آرام سیستمها را شکننده میکنند
عالی
شوکها و عوامل استرسزا، سیستم را وامیدارد تا ظرفیت اضافی ایجاد کند و تقویت شود.
اغلب واکنشهای بیشازحد، قدرت اضافی برای سیستمهای پادشکننده برجای میگذارند و برای پاسخ به عوامل استرسزا در آینده، ظرفیت برقرار میکنند
با تشکر از تیم خوب اکوتوپیا بابت راه اندازی بخش خلاصه کتاب و ارائه خلاصه با کیفیت کتب خواندنی و راه اندازی این چالش دوست داشتنی، دم شما گرم…
برخلاف اقلام شکننده که وقتی تحت فشار قرار میگیرند نابود میشوند، اقلام پادشکننده واقعاً از نوسانات و شوکها سود میبرند.
سلام
هر شکست درواقع کیفیت کلی زندگی را بهبود میبخشد.
واکنش بیشازحد به ناملایمات، به قدرت بیشتر میانجامد. مثل دمبل زدن یک ورزش کار (واکنش بدنش )
مرسی از اکوتوپیا
محیطهای آرام سیستمها را شکننده میکنند…
سپاس از شما
چقدر قشنگ بود این کتاب، و بانک ها رو چه خوب توصیف کرد واقعا، پوستشون وقتی توی بازی نیست هیچ نگرانی ندارن ک چی میشه
پیشبینی آینده براساس تجربیات گذشته اشتباه است
جمله گذشته چراغ راه آینده است رو نقض میکنه یه جور تفکر انتقادی حساب میشه
ما برای ایجاد تغییرات واقعی، به تصادفی بودن و پادشکنندگی نیاز داریم.
دیدگاهش برام خیلی جالب بود. یه بیان دیگه از اینکه همیشه میگن آدم تو سختیا ستاره میشه. یعنی پادشکننده شدن هم مستلزم استفاده از سختی ها و درس گرفتن ازشون برای آینده ی بهتره
درود
کتاب جالبی بود
با این تفاسیر به ذهنمرسید کشورهایی که در طی زمان با تحریم روبرو بودن باید اقتصادشون پادشکنتده شده باشه چون نابسامانی زیادی رو تجربه کرده
پادشکنندگی یک سیستم به اجزای اون بستگی داره
وقتی که اقتصاد جهانی، اقتصاد کشورای تحریمی رو میبینه، طوری برنامه ریزی میکنه که تحریم نشه و اون کشورای تحریمی درس عبرتی برای بقیه میشن
خداروشکر
کتاب جالبی بود
پادشکننده چیزی است که شرایط سخت موجب پیشرفتش میشود و تنش و نوسان آن را قدرتمندتر میکند.
ممنونم
نابرده رنج گنج میسر نمی شود.
پادشکننده چیزیست که شرایط سخت و فشار آن را قوی تر میکند و موجب پیشر فتش میشود .
خود تکامل یک پاد شکننده است و در روند تکامل کد ژنتیکی موفق پیروز می شود و یکز دیگر از پادشکننده قوی میتوان به اقتصاد اشاره کرد.
ممنون از اکوتوپیا
واکنش بیشازحد به ناملایمات، به قدرت بیشتر میانجامد.
ما برای ایجاد تغییرات واقعی، به تصادفی بودن و پادشکنندگی نیاز داریم.
پادش کنندگی در برخی موضوعات در ایران که با تحریم و محدودیت روبرو بود به شدت جواب داد و برعکس در برخی دیگر باعث آسیب فراوانی شد
اندازهی گروه، فشار را بدتر میکند.
بسیار عالی👌🏻
برخلاف اقلام شکننده که تحت فشار آسیب میبینند، «پادشکنندهها» واقعاً از نوسانات و شوک سود میبرند.
این کتاب عالی بود👌
در اینکه پادشکنندگی باعث رشد و قوی شدن میشه شکی نیست. ولی خب به قول معروف ازموده را آزمودن خطاست. وقتی در گذشته راههایی را که به شکست منجر شدن می بینیم بتید از آنها درس بگیریم و اون راهها رو کنار بزاریم.
پادشکننده ها از ناملایمات سود میبرند
بسیار عالی متشکرم
پیشبینی آینده براساس تجربیات گذشته اشتباه است
بسیار اموزنده بود اینکه باید انعطاف پذیر بود
پس میشه گفت به همین خاطر هست که گفته میشه نظم بیش از حد، خلاقیت رو در فرد کاهش میده.
خیلی کتاب جالبی بود و از اونایی بود که باعث میشه آدم از جهل مرکب خودش خارج بشه.
ما نمیتوانیم تصور کنیم که پیشرفتمان شانسی است و روی یک سیستم پیچیدهی آزمون و خطا بنا شده. بنابراین وقتی به تاریخ نگاه میکنیم، سعی میکنیم داستانهایی پیدا کنیم که دلایل قطعیتری به پیشرفتهای ما میدهند. ما واقعاً میخواهیم فکر کنیم که مخترعان و مهندسان در گذشته میدانستند که چه کار میکنند و از نقشهی راه خود مطمئن بودند.
پیش بینی آینده بر اساس تجربیات گذشته اشتباه است
برای پادشکنندگی، مدیریت ریسک را بیاموزید تا در مقابل رویدادهای پیشبینیناپذیر در امان باشید.
از واژه مدیریت بوقلمونی هم خیلی لذت بردم
راهبری دیدگاهها