در کتاب پشت پرده ریاکاری، دن آریلی آزمایشهایی متعددی را برای شناسایی انگیزههای تقلب بررسی میکند. هدف او درک ریشههای فریبکاری است. برای مثال، برخلاف باور عموم، مهمترین دلیل دروغگویی و تقلب آدمها انگیزههای مالی نیست؛ بلکه عواملی باعث دروغگویی میشوند که هیچکس انتظارشان را ندارد. عواملی مثل پذیرش اجتماعی و نوعدوستی.
کتاب برای کیست؟
دن آریلی استاد روانشناسی و اقتصاد رفتاری دانشگاه دوک است. او به روانشناسی تصمیمگیری و افتصاد رفتاری علاقه دارد. کتاب های او معمولاً در دستهی آثار پرفروش قرار میگیرند؛ از جمله کتاب نابخردیهای پیشبینیپذیر.
در این کتاب به درک بهتر روانشناسی تقلب با هدف مهار خود و دیگران دست پیدا میکنیم.
ما باور داریم که آدمهایی خوب و صادق هستیم. متأسفانه این گزاره همیشه درست نیست. همهی ما گاهی تقلب میکنیم. ما کلاهبردارهای حرفهای نیستیم؛ اما هر روز دروغ میگوییم، کلک میزنیم و تقلب میکنیم. دلیل ما برای این رفتار معمولاً نابخردانه است. تقلب همهجا دیده میشود. در مدرسه، اداره، خانه و حتی در ذهن ما. بله، ما حتی خودمان را نیز گول میزنیم.
چرا تا این اندازه فریبکار هستیم؟
در کتاب پشت پرده ریاکاری، دن آریلی، به بررسی دو نیروی متضاد میپردازد که ما را در دوراهی دروغ و صداقت قرار میدهد. او آزمایشهای متعددی را انجام میدهد و تلاش میکند انگیزهها و عوامل دروغگویی (مانند اخلاق، خستگی و وسوسه) را کشف کند. در این کتاب آریلی تصویر جذابی از دروغگویی و تقلب ترسیم میکند.
آیا فکر میکنید که فقط «چند سیب گندیده» باعث میشوند که این قدر دروغ و فریب در جامعه زیاد شود؟ یا شاید مشکل جدیتر از این حرفها است؟ متأسفانه گزینهی دوم صحیح است: همهی ما دروغگو هستیم!
مثلاً، یک فروشگاه، در مرکزِ هنری واشتگتندیسی، به روشی سنتی اداره میشد و بهجای سیستم حسابداری، یک صندوق پرداخت داشت. اوضاع کسبوکار آنها خوب بود، اما از آنها سالانه حدود ۱۵۰ هزار دلار دزدیده میشد. این فروشگاه تلاش کرد سارق را پیدا کند و در نهایت هم مچ یکی از کارمندهای خود را گرفت. صاحب فروشگاه انتظار داشت داستان دزدی تمام شود، اما دزدی همچنان ادامه داشت. بالاخره این شرکت تصمیم گرفت که روش ادارهی فروشگاه خود را تغییر دهد. برای همین آنها یک سیستم دقیق حسابداری برای ثبت موجودی، لیست قیمتها و آمار فروش راهاندازی کردند.
این سیستم مؤثر بود. از آنجا به بعد دیگر پولی دزدیده نشد. دزد واقعی چه کسی بود؟
در بررسی بیشتر مشخص شد که مشکل فروشگاه فقط یک کارمندِ دزد نبود. همهی کارمندان مقدار ناچیزی پول میدزدیدند. البته گاهی تقلب در مقیاسی بزرگ رخ میدهد. مثلاً شرکت انران (Enron) را در نظر بگیرید. یکی از بزرگترین شرکتها در ایالات متحده که با استفاده از تکنیکهای «خلاقانه»ی حسابداری، به ثروت و موفقیت رسید.
کارمندان انران اعداد مالی را جعل میکردند و با صورتسازی، دربارهی درآمدها و سود و زیان شرکت دروغ میگفتند. مشاوران و مؤسسات حسابرسی و هیئتمدیرهی شرکت هم به این فریبکاریها کمک میکردند. اما بالاخره حقیقت آشکار شد و شرکت سقوط کرد.
اگر فقط «چند سیب گندیده» مسئول بیشتر تقلبها و دزدیها بودند، کار ما خیلی آسان میشد. اما همانطور که در ادامه میبینیم، بیشتر فریبها، از یک رشته کارهای کوچک شروع میشوند که مردم آنها را منظم انجام میدهند.
62 پاسخ
راهبری دیدگاهها
چیزی که به نظرم خیلی مهم بود اینه که تقلب نباید از نظر اجتماعی پذیرفته شده باشد چون به ذات باعث گسترش فساد در جامعه می شود.
نکتهی مهم این است که حتی اگر مردم بخواهند تقلب کنند و دروغ و فریبکاری و دزدی انجام دهند، اخلاق میتواند مانع از این کار شود.
ما از سودی که از راه تقلب به دست میآید، استقبال میکنیم؛ اما رفتارهای متقلبانه را دوست نداریم!
مردم چطور این تضاد را رفع میکنند؟ آنها خودشان را گول میزنند
بیشتر محرکهای ما برای تقلب، منطقی نیستند.
جالب بود مخصوصا قسمتی که در مورد انعطاف پذیری شناختی گفت:
انعطاف پذیری شناختی تعادل بین درستکاری و سود بردن از تقلب را ایجاد میکنه😁😁
عالی دمتون گرم. من همیشه به این فکر میکردم چرا دکتر ها این همه دارو مینویسند درحالی که میدونن نمیشه این حجم از دارو رو مصرف کرد. پس اینجا احتمال تقلب آشکار میشه و بحث سود اینا… دفعه بعدی باید هرچی دکتر نوشت نصفشو بگیرم. من الان بخوامیه داروخونه میتونم بزنم انقدر قرص دارم توی خونه😂
خداروشکر
اگر استانداردهای اخلاقی را برای ما مرور کنند، تمایل ما به دزدی و ریاکاری کم میشود.
هر اندازه فاصلهی روانی ما با کار زشتی که مرتکب میشویم بیشتر شود، خود را راحتتر میبخشیم.
قبل از این که خسته شوید، استراحت کنید.
خوب و خسته کننده بود
ممنون
یکی از اپیزودهای پادکست اکوتوپیا هم به همین موضوع اختصاص داره از همین کتابه که بسیار شنیدنیه.
عنوان اپیزود چی بود؟
به نظرم مهم ترین بخش تقلب، همون « خود فریبی» هست ؛ اینکه ما تا زمانیکه نتونیم عذاب وجدان و ذهن خودمون رو آروم کنیم ، دروغ نمیگیم و تقلب نمیکنیم.
حتی به نظرم اجازه ی نهایی تقلب رو ما از ذهنمون به زور میگیریم اینجوری (:
جایگاه ذهن و خود فریبی رو توی رفتار هامون دست کم نگیریم !
فریبکاری کلی موارد داره که روی رفتار ما اثر میذاره و آگاه سدن به رفتارهامون چقدر میتونه کمک کننده باشه
فقط در امتحان تقلب کنیم😄
به نظرم خودفریبی مهم ترین بخش این کتاب بود.
بارها برام سوال شده بود چطور کسایی که دزدی میکنند، اختلاس میکنند، ناهنجاریهای اخلاقی دارن شبها خوابشون میبره. ولی الان میفهمم همه موقع خواب طوری خودشون رو قانع میکنن که انگار بهجای بدهکار بودن طلبکاران و خیلی راحت هم میخوابن.
محتویات این کتاب رو قبل از خود اقای بختیاری شنیدم
بازم ممنونم🙏
بسیار عالی بود . تشکر
قبل از تقلب مچ خودتان را بگیرید
“ما از سودی که از راه تقلب به دست می آید،استقبال میکنیم”
ما هیچ رفتاری نمیکنیم مگر سود برامون داشته باشه و همه رفتارها انتخابی است
کتاب “پشت پرده ریاکاری” از دن آریلی واقعاً یکی از اون کتاباست که آدم رو به فکر فرو میبره. از همون اولش که شروع میکنی، میفهمی که چقدر ما آدمها توی زندگی روزمرهمون به خودمون دروغ میگیم، حتی بدون اینکه متوجه باشیم! چیزی که خیلی توجه منو جلب کرد، بخشی بود که در مورد خودفریبی صحبت میکنه. این که ما چطور میتونیم واقعیت رو برای خودمون تغییر بدیم تا احساس بهتری نسبت به تصمیمهامون داشته باشیم یا حتی اشتباهاتمون رو کمتر مهم جلوه بدیم.
همچنین، بحث در مورد انعطافپذیری شناختی هم برام جالب بود. اینکه ذهنمون چطور میتونه خودش رو با شرایط مختلف تطبیق بده و توجیههایی برای رفتارهای نهچندان درست پیدا کنه. این کتاب باعث شد بیشتر به این فکر کنم که چطور میتونم خودآگاهتر باشم و کمتر اجازه بدم که خودفریبی روی تصمیمهام تأثیر بذاره. وقتی این کتاب رو میخونی، واقعاً میفهمی که چرا بعضی وقتها تصمیمهامون اونطور که باید درست از آب درنمیاد و چطور میتونیم با آگاهی بیشتر، بهتر عمل کنیم.
حالا که فهمیدیم چطور ذهنمون میتونه به راحتی ما رو فریب بده، به نظر شما چطور میتونیم به یک تعادل واقعی بین صداقت با خودمون و انعطافپذیری شناختی برسیم، بدون اینکه خودمون رو محدود کنیم یا توجیهگر رفتارهای نادرستمون باشیم؟
کتاب جالبی بود زیاد
من اصلا مثالهای کتاب برام روشن نبود، اینکه تمام عوامل رو ندید بگیریم و بگیم دلیل اصلی اخلاق هست به نظرم هنهجانبه نیست
همیشه در مورد تقلب و ریاکاری خودمون رو گول میزنیم. به نظرم بهتره با مقابله با این فریب، علاوه بر اخلاق که یه عامل درونی هست قانون هم در نقش یک عامل بیرونی، وظیفه خودش رو به طور کامل ایفا کنه.
موضوع جالبی بود .
درود کتاب خوبی بود. به نظرم مهمترین راهکار برای کاهش تقلب. درست کردن سیستم هست.
بیشتر فریبها، از یک رشته کارهای کوچک شروع میشوند که مردم آنها را منظم انجام میدهند.
با تشکر از تیم خوب اکوتوپیا بابت راه اندازی بخش خلاصه کتاب و ارائه خلاصه با کیفیت کتب خواندنی و راه اندازی این چالش دوست داشتنی، دم شما گرم…
این کتاب باعث میشه اگه خواستیم رفتار فریبکارانه ای انجام بدیم بدونیم دلیلش چیه واحتمالا منصرف بشیم از انجامش چون خیلی وقتا بدون دلیل دورغ میگیم وتقلب میکنیم
در دانشگاه اکثرا برای یکبار هم که شده تقلب جمعی را تجربه کردیم مثلا تجربه خودم در یکی از درس های سخت مهندسی مراقب نزدیک پایان زمان امتحان که دیده بود همه حسابی اوضاعشون خرابه ناگهان مجوز مشورت را به بچه ها داد و آنجا بود که همه برای تقلب از هم سبقت می گرفتند
البته به نظرم مقداری از مطالعات بایاس دارند و باید نتایج این مطالعات رو در شرایط مختلف بررسی کرد تا به نتایج مشابه رسید ولی مسائل قابل تاملی بیان شد و اثرگذار بود
اگر به این جوک پوزخند می زنیم به این دلیل است که پیچیدگی ریاکاری آدمیزاد را که به همگی مان به ارث رسیده تشخیص می دهیم. می فهمیم پسری که مدادی را از هم کلاسی خود کش رفته بی تردید سزاوار تنبیه است، ولی می خواهیم بدون لحظه ای درنگ هر چندتا مداد که خواستیم از سر کار برداریم.
برای نینا، ان، و من، این جوک کوچولو بیانگر این امکان پذیری بود که انواع خاصی از فعالیت ها می توانند به سادگی بیش تری معیارهای اخلاقی ما را سست کنند. فکر کردیم اگر فاصلهٔ روان شناختی بین عمل ریاکارانه و پیامدهایش را افزایش دهیم، شاید عامل قصه بافی نیز افزایش بیابد و شرکت کنندگان ما هم بیش تر دست به تقلب بزنند. البته، تشویق افراد به تقلب بیش تر، چیزی نیست که بخواهیم در کل تبلیغ کنیم. ولی به منظور مطالعه و درک تقلب کردن، می خواستیم ببینیم چه نوع موقعیت ها و دخالت هایی ممکن است معیارهای اخلاقی آدم ها را سست تر کنند.
کتاب جالبی بود،نکات جدیدی برام داشت👌🏻🤍
این کتاب تمامی مطالبی که درباره تقلب و فریبکاری گفته بود، با اندکی توجه به محیط پیرامون مورد پذیرش است . طبق گفته کتاب، تقلب و فریبکاری همانند ویروس همه گیر است.
سؤالی که در کتاب مطرح شده بود که چه چیزی میزان تقلب را کم میکند؟
پاسخ یک کلمه است: اخلاق
بدرستی که اخلاق چه در بعد فردی و چه در بعد اجتماعی ، باعث کاهش تقلب میشود
کتاب خیلی خیلی فوق العاده و نیاز است که همه جوامع به این آگاهی برسند🙏💚💚
.
درود و خداقوت 🌱 کتاب خوبی بود و حقیقت جالبی رو بازگو کرد
یه جمله برام خیلی جالب بود:
1_ما از سودی که از راه تقلب به دست می آید،استقبال میکنیم،اما رفتارهای متقلبانه رو دوست نداریم.
و واقعا همینطوره!
تشکر از زحمات و سایت خوبتون 💚✨
راهبری دیدگاهها